Αρχική ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ Μανιτάρι Κανθαρέλλα CANTHARELLUS CIBARIUS

Μανιτάρι Κανθαρέλλα CANTHARELLUS CIBARIUS

926
0
 

Γράφει η Ευαγγελία Χατζήλαου

 ΓΝΩΡΊΖΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΚΑΝΘΑΡΕΛΛΑ (CANTHARELLUS CIBARIUS) ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΕΣ ΤΗ ΧΡΥΣΊΝΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΈΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΈΛΙ?

Η χρυσίνη ανήκει στη κατηγορία των φλαβονοειδων τα οποία έχουν μελετηθεί εκτεταμένα για την αντιοξειδωτική τους δράση έναντι του καρκίνου. Ως αντιοξειδωτικά δρουν με 2 τρόπους :

Ανακόπτουν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις της οξείδωσης δίνοντας άτομα υδρογόνου στις υπεροξυριζες, όπως τα φαινολικά αντιοξειδωτικά.

Σχηματίζουν συμπλοκα με μεταλλικά ιόντα, όπως σιδήρου και χαλκού, που εμφανίζουν προ-οξειδωτικη δράση.

Όσο αφορά τη δράση τους έναντι του καρκίνου, τα φλαβονοειδή εμφανίζουν ποικίλους μηχανισμούς και δράση που περιλαμβάνουν επιδράσεις σε κυτταρικά μηνύματα και την κυτταρική ανάπτυξη, αναστολή της δράσης ενζύμων του κυτταρικου πολλαπλασιασμου και επαγωγή της διαδικασίας απόπτωσης.

Η χρυσίνη ή 5, 7-διυδροξυφλαβονη που απαντάται στις κανθαρελλες είναι κυρίως με τη μορφή γλυκοζίτη.

Έχει βρεθεί σε μελέτες ότι αναστέλλει το ένζυμο αρωματάση. Η αρωματάση ή συνθετάση των οιστρογόνων είναι ένα ένζυμο που καταλύει τη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα. Έχει φανεί ότι συνδέεται ασθενώς με τους α και β-υποδοχείς οιστρογόνων.

Επίσης επιδείξει αντιοξειδωτική δράση, αναστέλοντας το ένζυμο οξειδάση της ξανθίνης παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την σύνθεση του ουρικού οξέος και ορισμένων ελευθέρων ριζών. Πιθανόν να αναστέλλει και την υπεροξείδωση των λιπιδίων.

Ακόμη έχει βρεθεί σε μελέτες η χημειοπροφυλακτική δράση της χρυσίνης έναντι του καρκίνου και ιδιαιτέρως του πεπτικού.

Χρήση της κανθαρελλες αλλά και κάποιων βοτάνων που περιέχουν χρυσίνη έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του γαστροοισοφαγικου συστήματος.

Όπως και το μέλι έτσι και αυτό το μοναδικό μανιτάρι δεν παρασιτιζεται οπότε μπορεί να συντηρηθεί για πολύ καιρό (το μέλι έως και 2000 χρόνια και να εξακολουθεί να είναι βρώσιμο ). Αυτή τους η ιδιότητα και φύση τα κάνει να συνδέονται και με τη θεραπεία ή πρόληψη της υπεραυξησης της Candida Albicans η οποία ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας του ανθρώπου αλλά και συνδέεται με τη καρκινογενεση του πεπτικού!

Τέλος σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική τα μανιτάρια θεωρούνται ότι εξαλείφουν όζους, κύστεων με υγρό, φλεγμονές αλλά και σε προβλήματα ορμονικής φύσεως.

Προηγούμενο άρθροΤσίμπημα κουνουπιού – Αντιμετωπίστε τη μόλυνση φυσικά
Επόμενο άρθροΦτιάχνω το δικό μου λεμοντσέλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here