Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Και Μυρσίνη εσύ Δοξαστική. ΜΥΡΤΙΑ – ΜΥΡΣΙΝΗ – MYRTUS COMMUNIS

Και Μυρσίνη εσύ Δοξαστική. ΜΥΡΤΙΑ – ΜΥΡΣΙΝΗ – MYRTUS COMMUNIS

663
0

ΜΥΡΤΙΑ – ΜΥΡΣΙΝΗ – MYRTUS COMMUNIS

Και Μυρσίνη εσύ Δοξαστική.
ΜΥΡΤΙΑ – ΜΥΡΣΙΝΗ – MYRTUS COMMUNIS

Γράφει, φωτογραφίζει και παρασκευάζει η κ. Μαίρη Κεφαλά


Αρκετό καιρό πριν, θέλοντας να εκτελέσω μια συνταγή για κρέμα προσώπου, έψαχνα για
κάποιο παράγωγο της μυρτιάς. Συνάντησα μια μικρή δυσκολία, στην εύρεση του
προϊόντος , και για τον λόγο αυτό άφησα την εκτέλεση της συνταγής στην άκρη.
Μέχρι που συνάντησα μια συστάδα, δέντρων μυρτιάς, ανεπτυγμένων, φουντωμένων και
γεμάτων καρπούς. Μόνο όσοι ασχολούνται με την εύρεση και την συλλογή βοτάνων, θα
καταλάβουν, πως ένιωσα εκείνη την στιγμή. Σαν να βρήκα φλέβα χρυσού.
Και από μια πλευρά είναι έτσι, αν αναλογιστεί κανείς, τον πλούτο των ιδιοτήτων του
δέντρου, αλλά και το εύρος των χρήσεων ΟΛΩΝ των μερών του δέντρου.
Για αυτό είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων, στους αρχαίους γιατρούς, θεραπεύοντας
πολλές ασθένειες, γλυκαίνει ουρανίσκους, ευφραίνει καρδιές, νοστιμίζει πιάτα στο τραπέζι
μας, …ξανανιώνει και χαρίζει ομορφιά, συμμετέχει σε άπειρους θρύλους, ιστορίες και
τραγούδια.

Ιστορία της μυρτιάς


Η μυρτιά κατά την αρχαιότητα θεωρείτο γυναικείος θάμνος. Όταν οι αρχαιολόγοι,
ανασκάπτουν τάφους και βρίσκουν φύλλα μυρτιάς, είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για
γυναικείους τάφους. Αντίστοιχα, στους ανδρικούς τάφους βρίσκονται φύλλα ή κλαδιά
βελανιδιάς. Προφανώς γιατί οι γυναίκες από εκείνη την εποχή, είχαν κατανοήσει τα
καλλωπιστικά και θεραπευτικά ευεργετήματα της μυρτιάς. Την χρησιμοποιούσαν ως
αποσμητικό σώματος, ως βαφικό των άσπρων τριχών της κεφαλής. Η χρήση κλαδιών και
φύλλων μυρτιάς, στα λουτρά τους, τους χάριζε νιάτα και τόνωση. Αυτό το τελευταίο
τεκμηριώθηκε από τους σύγχρονους ερευνητές, και ανέβασε την μυρτιά μαζί με λίγα άλλα
βότανα, στα ισχυρότερα βότανα που δρουν υπέρ της γυναικείας ομορφιάς.

Ιδιότητες-χρήσεις


Να πούμε πρώτα, τι κάνει αυτό υπέροχο δέντρο….
Λόγω των στυπτικών, τονωτικών, αντισηπτικών πτητικών συστατικών που περιέχει,
(μυρτιόλη, σινεόλη και γκεραβίαλη, βιταμίνη C, αιθέριο έλαιο (το οποίο περιέχει πινένιο,
κινεόλη και διπεντένιο), φλαβονοειδή, ρητίνες, υδατάνθρακες, κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ,
τρυγικό οξύ.) δρα  επουλωτικά σε πληγές, θεραπευτικά σε φλεγμονές και στην ψωρίαση,
βοηθητικά στις ραγάδες, τονωτικά και ανακουφιστικά σε λιπαρότητα, ανοικτούς πόρους
ώριμου δέρματος, και στην ακμή. Έχει και ισχυρές αντιρυτιδικές ιδιότητες! Και επανέρχομαι
στην προαναφερόμενη επιστημονική τεκμηρίωση: Η μυρτιά δρά στους μοριακούς
μηχανισμούς που έχουν σχέση με την μακροζωία των κυττάρων και των ιστών. Τονώνει
την σύνθεση των σιρτουινών στο κύτταρο, που είναι γνωστές ως πρωτείνες της
μακροζωίας, έτσι δρα και ως ισχυρό αντιρρυτιδικό. 
Ακόμα καθαρίζει πιτυρίαση (την κασίδα), τα εξανθήματα και σταματά την τριχόπτωση.
Επομένως τα αφεψήματα, ή οι εκχυλίσεις των μυρτόφυλλων και των μύρτων προσφέρουν
άπειρες θεραπευτικές εφαρμογές επί του δέρματος αλλά και σε εντριβές για τις αρθρώσεις.
Καθαρό έλαιο μυρτιάς, ή εκχύλιση σε ρακί ή κρασί, θεραπεύουν φλεγμονές και μολύνσεις
του γαστρεντερικού συστήματος και του ήπατος, δρουν κατά του στομαχόπονου, του
πονόδοντου. Χάρη στις αποχρεμπτικές της ιδιότητες της μυρτιάς, ενδείκνυται για τη
θεραπεία των μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, είναι κατά του κρυολόγηματος. Τέλος
βοηθά σε προβλήματα του νευρικού συστήματος.
Αυτές είναι μερικές από τις θεραπευτικές, καλλυντικές δράσεις της μυρτιάς. Παλαιότερα
χρησιμοποιούσαν τα καταπλάσματα, για την θεραπεία δερματικών και αρθριτικών
προβλημάτων. Σήμερα μπορούμε εκχυλίζοντας να πάρουμε αυτές τις ιδιότητες της μυρτιάς
και να το έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού μας για κάθε χρήση. Να δούμε όμως, τρόπους
για να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ιδιότητες της μυρτιάς, αλλά και τι άλλο μπορούμε να
παράξουμε από αυτό το δέντρο. Και εδώ ο κατάλογος είναι μακρύς….

Λάδι μυρτιάς

Λάδι μυρτιάς



Εκχυλίζουμε σε παρθένο ελαιόλαδο ή αγριέλαιο φύλλα και τρυφερούς βλαστούς
μυρτιάς, που τα έχουμε τεμαχίσει, αλλά όχι απαραίτητα και λιώσει. Βάζουμε και
καρπούς μύρτων για καλύτερο αποτέλεσμα, (προσοχή στο λάδι με μύρτα, μπορεί να
βάψει ρούχα). Είναι ένα καταπληκτικό λάδι εσωτερικής και εξωτερικής χρήσης, -όσα
αναφέραμε στις θεραπευτικές δράσεις της μυρτιάς,- από τα λάδια που παρέχουν
υψηλές θεραπείες επί του δέρματος, επί των αρθρώσεων, αλλά και ένα δραστικότατο
φυσικό προϊόν για να ενταχθεί σε ένα καλλυντικό παρασκεύασμα και θα ανεβάσει την
δράση του κατακόρυφα.

Βάμμα μυρτιάς

Εκχυλίζουμε σε δυνατό ρακί ή βότκα, επίσης φύλλα τρυφερούς βλαστούς και καρπούς
μυρτιάς. Ακολουθούμε την γνωστή διαδικασία παρασκευής βάμματος. Το βάμμα που
θα λάβουμε είναι τόσο για εσωτερική, όσο και για εξωτερική χρήση.

Απόσταγμα μυρτιάς

Το ανθόνερο Μυρτιάς προέρχεται δια μέσου της απόσταξης. Είναι πλούσιο σε αιθέρια
έλαια, αναδίδει ένα έντονο αλλά γλυκό άρωμα και προορίζεται περισσότερο για
καλλυντική χρήση. Έχει τη μοναδική ικανότητα, να ανακουφίζει φλεγμονές των
οφθαλμών, επομένως είναι κατάλληλο για πλύσεις – κομπρέσες ματιών. Μπαίνει όπως
και το λάδι μυρτιάς σε καλλυντικές κρέμες προσώπου, σώματος, και serum. Η herbal
οσμή του με ελαφριά δόση πικάντικης γλυκύτητας, το κάνουν ιδανικό για να συμμετέχει
σε στυπτικές λοσιόν για μετά το ξύρισμα των ανδρών, τονωτικές λοσιόν ημέρας για
λιπαρά ώριμα δέρματα γυναικών, αλλά και σε λοσιόν για το τριχωτό της κεφαλής.
Τα παραπάνω ήταν όλα θεραπευτικά-καλλυντικά παρασκευάσματα.

Τώρα θα δούμε και μερικά που τέρπουν και ευφραίνουν τον ουρανίσκο και την καρδιά.

Μαρμελάδα μυρτιάς-συνταγή


Αν σας αρέσουν οι ιδιότροπες γεύσεις, φτιάξετε μαρμελάδα από Μύρτα. Ξεκινήστε να
φτιάξετε μια μικρή ποσότητα και αν σας αρέσει φτιάξετε και άλλη. Μύρτα θα βρείτε από
τον Νοέμβριο έως και Φεβρουάριο. Θέλει πολύ ώριμα Μύρτα και αρκετή δουλειά, γιατί
μετά το πρώτο βράσιμο των καρπών, πρέπει να περαστούν από λεπτό σουρωτήρι-
μύλο λαχανικών, ώστε να απομακρύνουμε το λεπτά κουκουτσάκια που περιέχουν οι
καρποί. Η συνταγή είναι απλή και θα την βρείτε εδώ.

Λικέρ από μύρτα-συνταγή

Απόγονος αρχαίων εκχυλίσεων, αλλά και χαρακτηριστικό παραδοσιακό λικέρ της
Σικελίας και της Σαρδηνίας.
Ιδιαίτερο άρωμα, Λίγο στυφή γεύση. Γίνεται και από τους καρπούς τα μύρτα και από τα
φύλλα. Όχι μαζί, αλλά κάνουμε δύο διαφορετικά. Με τους καρπούς κάνουμε
«Mirto rosso liqueur», και με τα φύλλα κάνουμε το «Mirto bianco liqueur». Δεν έχω
κρατήσει φωτογραφίες από παλαιότερα λικέρ “Mirto”, για δείτε τα χρώματα του. Το bianco
δεν είναι άσπρο και το rosso είναι περισσότερο μελιτζανί. Οι συνταγές των λικέρ είναι εδώ

Παλαιότερα έφτιαχναν και θεραπευτικούς-αρωματικούς οίνους. Χρησιμοποιούσα τα μύρτα
από τα πρώτα στάδια της παραγωγής του κρασιού, για την παραγωγή ενός άλλου τύπου
κρασιού. Αναμίγνυαν μούστο με λιωμένα μύρτα. Ακόμα παρασκεύαζαν το λεγόμενο
«Μεθυστικό ποτό έρωτα» ή « Το κρασί της μάγισσας». Σε αυτή την συνταγή έβραζαν 1 lt
καλό κρασί με φύλλα και ανθούς μυρτιάς και όταν ήταν σχεδόν κρύο πρόσθεταν πέντε
κουταλιές μέλι. Όποιο από όλα φτιάξετε, σίγουρα θα είναι κάτι το μη συνηθισμένο και
ιδιαίτερο.

Καρύκευμα μύρτων



Καρύκευμα Μύρτων: Άφησα για το τέλος το πιο απλό παράγωγο της μυρτιάς. Τα
αποξηραμένα Μύρτα, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως καρύκευμα στην κουζίνα σας.
Τα χρησιμοποίησα στην μαρινάδα και μετά στο μαγείρεμα χοιρινού στην γάστρα. Έδωσε
στο χοιρινό ένα πολύ πιο ντελικάτο και ευχάριστο άρωμα

Προηγούμενο άρθροΦυσική θεραπεία για τους μύκητες των ποδιών
Επόμενο άρθροΣούπα μήλου