Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Τίλιο το πολύτιμο

Τίλιο το πολύτιμο

334
0

Γράφει η Ευαγγελία Χατζήλαου

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΙΛΙΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΙΚΑΝΌΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΊΖΕΙ ΤΙΣ ΕΝΑΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΈΠΕΙ ΝΕΕΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΕΙΣ?

Ηρεμιστικό, χαλαρωτικό

Οι ευεργετικές του ιδιότητες:

Καταπολεμά την υπερένταση και το άγχος.

Μπορεί να δράσει ως ελαφρύ υπνωτικό σε νευρασθενικούς, υστερικούς και υποχονδριακούς ασθενείς.

Σπασμολυτικό:Ανακουφίζει από το πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, το βήχα και τη ρινική καταρροή. Βοηθά στις ημικρανίες και στους νευρικούς εμετούς.

Εφιδρωτικό:Δρα ως ήπιο αντιπυρετικό.

Διουρητικό: Διαλύει το ουρικό οξύ και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στα αρθριτικά, στους ρευματισμούς και στην ουρική αρθρίτιδα. Έχει καλά αποτελέσματα κατά της ουρίας των διαβητικών.

Άλλες δράσεις: Συνεργεί κατά της υδρωπικίας, κυστίτιδας, δυσκοιλιότητας, δυσπεψίας, στην απόφραξη της σπλήνας αλλά και του ήπατος. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην διάλυση των πετρών στα νεφρά. Καταπολεμά τα αέρια της κοιλιάς. Χρησιμοποιείται στην ισχιαλγία και στο λουμπάγκο.

Σε εξωτερική χρήση

Το αφέψημα του λειαίνει τις ρυτίδες του προσώπου και τις φακίδες. Πλύση με αυτό των μαλλιών, τα τονώνει και βοηθά στην ανάπτυξή τους.

Μπάνιο με το αφέψημα βοηθά στους παιδικούς σπασμούς και στην κόπωση.

ΠΑΡΕΝΈΡΓΕΙΕΣ

Το τίλιο έχει διουρητικές ιδιότητες και γι’ αυτό σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη διουρητική αγωγή, δύναται να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Το τίλιο δύναται να αυξήσει τη συγκέντρωση του λιθίου (Lithium Li) στο αίμα.

Τέλειο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here