Αρχική ΔΕΝΤΡΑ Το χριστουγεννιάτικο αρκουδοπούρναρο

Το χριστουγεννιάτικο αρκουδοπούρναρο

380
0

Το Αρκουδοπούρναρο ή αλλιώς ου ανήκει στο γένος Ilex. 
Ο Ίληξ (Λατ.: Ilex), ο οποίος απαντάται στα ελληνικά και ως ελαιόπρινος, λιόπρινο και αρκουδοπούρναρο ή και ως «ου» (από το γαλλικό houx), είναι γένος φυτών Οξυφυλλοειδών Πρόκειται για ένα φυτό που υπάρχει σε άγρια μορφή στη χώρα μας, όπου το συναντάμε και με άλλες ονομασίες, όπως λαύρος, μηλοπούρναρο, πρινάρι, πρίνος και λιόπρινο. Είναι μια πασίγνωστη οικογένεια φυτών καθώς έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη γιορτή στον κόσμο, τα Χριστούγεννα.

 Οι όμορφοι, συνήθως κατακόκκινοι, στρογγυλοί καρποί του διακοσμούν εκατομμύρια σπίτια σε όλο τον κόσμο τις γιορτινές μέρες. Ως σύμβολο, με τα αγκαθωτά πράσινα φυλλαράκια και τους κόκκινους σφαιρικούς καρπούς, θεωρείται το άγιο φυτό των Ευρωπαίων και αποτελεί κλασικό θέμα στις γιορτινές κάρτες. 

Οι καρποί του είναι τοξικοί, όπως του γκι, και τα φύλλα του περιέχουν τεράστιες ποσότητες καφεΐνης, ιδιαίτερα σε κάποια είδη. Φυτό ξεχωριστής σημασίας για τους Δρυίδες, όπως και το γκι, αντιπροσώπευε με τους κόκκινους καρπούς του το ιερό αίμα της θεάς τους. 

Στη χριστιανική παράδοση οι καρποί του συμβολίζουν το αίμα του Ιησού και πιστεύεται ότι φύτρωνε σε κάθε πατημασιά του. 
Λέγεται μάλιστα ότι ένας θάμνος από το φυτό ου έκρυψε τον Ιωσήφ, τη Μαρία και το Θείο Βρέφος στη φυγή τους προς την Αίγυπτο. 
Γι’ αυτό και η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα καταπράσινο και να συμβολίζει την αθανασία. 

Η χρήση του στη σύγχρονη εποχή, σαν στολίδι του σπιτιού, θεωρείται ότι προσελκύει καλοτυχία, ειρήνη και χαρά, συμβολίζοντας την απόλαυση, τον εορτασμό και την ευθυμία.

Προηγούμενο άρθροΜυρτιά το φυτό του έρωτα και της νεότητας.
Επόμενο άρθροΒάμμα πρόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here