Αρχική ΦΤΙΑΧΝΩ Φτιάχνω χειροποίητο σπιτικό χαρουπάλευρο

Φτιάχνω χειροποίητο σπιτικό χαρουπάλευρο

321
0
Φτιάχνω χαρουπάλευρο

Γράφει και παρασκευάζει η ΗΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΙΑ


Η γνωστή σε όλους μας Χαρουπιά ή Ξυλοκερατιά , σαν την ” σοκολάτα ” την κατοχής μπόρεσε και έσωσε τότε, αρκετό κοσμο απο την πείνα . Αυτό οφείλετε στις πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες και πολλά άλλα που διαθέτει. Το Χαρούπι τρώγεται ευχάριστα ωμό αφού έχει γλυκιά γεύση λόγω της σακχαρόζης που διαθέτει και μπορεί άνετα να καταναλωθεί αντί της σοκολάτας. Διάφοροι τρόποι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χαρούπι εκτός από ωμό είναι φτιάχνοντας από αυτό χαρουπόμελο και χαρουπάλευρο.

Σήμερα θα φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό χαρουπάλευρο ,το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  φτιάχνοντας μπισκότα, κουλουράκια, μπάρες δημητριακών, κέικ, ψωμιά, κριτσίνια, παξιμαδια, ροφήματα και γενικά πολλές ωμοφαγικές συνταγές.

χαρούπια


Υλικα :Χαρούπια


Μαζεύουμε τα χαρούπια μας, όση ποσότητα θέλουμε εμείς, κοιτάμε να είναι γερά και παχουλά και εννοείται να έχουν καφέ σκούρο χρώμα που μας δείχνει ότι είναι έτοιμα προς κατανάλωση ( η περίοδος που μπορούμε να μαζέψουμε τους καρπούς είναι από μέσα Αυγούστου μέχρι τέλος Σεπτέμβρη) , βέβαια καλό θα ήταν να μαζέψουμε αρκετή ποσότητα, ώστε να κάνουμε μια φόρα την όλη διαδικασία, για να έχουμε στο τέλος αρκετό χαρουπάλευρο .

πλύσιμο χαρουπιών


Τα πλένουμε με αρκετό νεράκι πολύ καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε στο πλάι και αφαιρούμε τα κουκουτσάκια ,τα οποία τα πετάμε. (στη γη εννοείται)

Καθάρισμα χαρουπιών


Τα παλιά χρόνια τα καβούρδιζαν ώστε να αφυδατωθούν να γίνουν τραγανά ώστε να τα σπάνε πιο εύκολα στο γουδοχέρι. Εμείς έχουμε δύο τρόπους που μπορούμε να το κάνουμε , ή να τα βάλουμε σε ενα ταψί και να τα βάλουμε στην κουζίνα μας στην πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει για αρκετές ώρες ή να εκμεταλλευτούμε τον ήλιο ,αφήνοντας τα να λιαστούν με φυσικό τρόπο για 3 με 4 ημέρες. Εγώ εκμεταλλεύτηκα τον ήλιο, αφήνοντας τα έξω την ημέρα και βάζοντας τα το βράδυ μέσα και ξανά πάλι το ίδιο και για τις επόμενες ημέρες.

Αποξήρανση χαρουπιών


Αφού τα ελέγξουμε και δούμε ότι σπάνε αρκετά εύκολα με το χέρι, είναι έτοιμα να τα κάνουμε σκόνη. Δεν δοκίμασα να τα πολτοποιήσω στο γουδί ,τα έβαζα λίγα λίγα σε συσκευή που σπάει κόκκους καφέ. Όσο αποξηραμένα και να είναι δυστυχώς συνεχίζουν να είναι πολύ σκληρά και θέλει πολύ προσοχή στην συσκευή μας γιατί είναι πολύ πιθανό να την κάψουμε. Γενικά χρειαζόμαστε κάποια συσκευή που να είναι αρκετά δυνατή.

Πολτοποίηση χαρουπιών


Πήρε αρκετή ώρα να τα κάνω σκόνη γιατί όπως είπα τα έβαζα λίγα λίγα και άφηνα να ξεκουραστεί και η συσκευή μου και στο τέλος για να πάρω ακόμα πιο καθαρή την σκόνη του χαρουπιού, την πέρασα και από ψιλό σουρωτήρι ,ώστε αν υπήρχαν κάποια πολύ μικρά κομματάκια που δεν αλέστηκαν, να βγουν από το αλεύρι μου. Αποθηκεύουμε το χαρουπάλευρο μας σε γυάλινα καθαρά βάζα και τα βάζουμε σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι.



Όπως καταλαβαίνετε εάν είχαμε επαγγελματικά μηχανήματα-συσκευές όπως έχουν στα διάφορα εργοστάσια, η όλη διαδικασία θα ήταν παιχνιδάκι. Γιατί με λίγα λόγια, μαζεύουν τα χαρούπια ,διαλέγουν τα καλά (φαντάζομαι) , τα πλένουν ,τα αφήνουν να στεγνώσουν ,τα ρίχνουν στα μηχανήματα και τέλος. Είμαι της άποψης πως όσο δύσκολη και αν μας φαίνεται μια διαδικασία , είναι καλό να την προσπαθούμε ,σίγουρα δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που έχουν τα τυποποιημένα (σαν υφή) αλλά σίγουρα θα έχουμε την ” πραγματική” ποιότητα που εκείνα δεν διαθέτουν.

Χαρουπάλευρο
ΑπάντησηΠροώθηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here