Αρχική ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ Φυτικό λάδι Jojoba-τζοτζόμπα: Ιδιότητες και χρήσεις

Φυτικό λάδι Jojoba-τζοτζόμπα: Ιδιότητες και χρήσεις

378
0

Φυτικό λάδι Jojoba-τζοτζόμπα: Ιδιότητες και χρήσεις

Το φυτό jojoba, βοτανολογικά γνωστό ως Chinensis Simmondsia, είναι ένας πολυετής θάμνος που φυτρώνει στο Βορειοδυτικό Μεξικό και στη Νοτιοδυτική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών (Νότια Αριζόνα και Καλιφόρνια).

Είναι περίπου 5-6 πόδια ψηλό, με νευρώδη στελέχη και κηρώδη, παχιά, οβάλ, μικρά μπλε-πράσινα φύλλα. Το θηλυκό του φυτού παράγει έναν καρπό, ο οποίος με τη σειρά του φέρει ένα σπόρο που περιέχει ένα υγρό κερί. Ζει 250 χρόνια.

Το χρώμα του λαδιού που παράγεται από τους σπόρους του φυτού, έχει εντυπωσιακό χρυσό-κίτρινο χρώμα. Μετά από τη διύλιση όμως είναι άχρωμο και άοσμο.

Το λάδι jojoba αποτελείται από εστέρες κερί, του οποίου η σύνθεση είναι δομικά και χημικά παρόμοια με το ανθρώπινο σμήγμα που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Αυτό το κάνει ν’ απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα. Δεν είναι τοξικό και πολύ σπάνια ερεθίζει το δέρμα.

Οι αυτόχθονες Αμερικάνοι χρησιμοποιούσαν το λάδι για πληθώρα θεραπειών αιώνες πριν. Σήμερα χρησιμοποιείται στην ιατρική, στην κηροπλαστική, στη βυρσοδεψία, στην αρωματοποιεία, στην κοσμετολογία κτλ.

Χρήσεις και οφέλη:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη), μέταλλα και λιπαρά οξέα. 
  • Δείκτη προστασίας κατά του ήλιου ίσο με 4. 
  • Αντιμυκητιακές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 
  • Δεν αλλοιώνεται (ταγγίζει) ακόμα και μετά από μεγάλες περιόδους αποθήκευσης. 
  • Προσφέρει θρέψη, ενυδάτωση, ελαστικότητα, μείωση λεπτών γραμμών και ρυτίδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα στην περιοχή των ματιών. 
  • Άτομα με ξηρό και λεπιοειδές δέρμα, θα τα βοηθήσει να απαλλαγούν από την υπερβολική ξηρότητα, κάνοντας το δέρμα απαλό και εύπλαστο. 
  • Άτομα με λιπαρό δέρμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λάδι jojoba, δεδομένου ότι δεν μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος. 
  • Χρησιμοποιείται για το ντεμακιγιάζ ματιών και προσώπου. 
  • Βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης, θρέφει τα μαλλιά, δίνει λάμψη, τιθασεύει τα κατσαρά και είναι ιδανικό για τα λιπαρά, αφού δεν τα λαδώνει επιπλέον. 
  • Άτομα που υποφέρουν από δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, σημάδια ακμής και ψωρίασης, μπορούν να βρουν ανακούφιση με λάδι jojoba ( λόγω των αντιβακτηριδιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων). 
  • Tα περισσότερα βακτήρια συμπεριλαμβανομένου του Staphylococcus aureus και του μύκητα Candida Albicans δεν μπορούν να αναπαραχθούν και πεθαίνουν όταν έρχονται σε επαφή με το λάδι jojoba. 
  • Στην πραγματικότητα, είναι τόσο αντιβακτηριδιακό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μυκητοκτόνο για τον έλεγχο της μούχλας. 
  • Είναι φθηνό, εύκολο να βρεθεί (φαρμακεία, βοτανοπωλεία και καταστήματα με πρώτες ύλες καλλυντικών). 
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυριολεκτικά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα. 

kallyntikaapospiti.blogspot.gr

Bio Jojoba Oil (100ml)

100% καθαρό, φυσικό & οργανικό, ψυχρής έκθλιψης δεν περιέχει συντηρητικά και άλλες πρόσθετες ουσίες

Προηγούμενο άρθροΩ3 ΛΙΠΑΡΑ: ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!
Επόμενο άρθροΕλληνικά βότανα στο… ποτήρι μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here