Αρχική ΥΓΕΙΑ Η Επιδημία Των Πνευμόνων (ΧΑΠ): Tι αποκαλύπτουν οι έρευνες σχετικά με τη...

Η Επιδημία Των Πνευμόνων (ΧΑΠ): Tι αποκαλύπτουν οι έρευνες σχετικά με τη θεραπεία!

1402
0

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, τη βρογχεκτασία, και το άσθμα. Κυρίως όμως περιγράφει  τις 2 αλληλοεπικαλυπτόμενες και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες των πνευμόνων: το εμφύσημα και τη χρόνια βρογχίτιδα. Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική επιδείνωση της ασθένειας των πνευμόνων η οποία επηρεάζει αρνητικά την αναπνοή εμποδίζοντας τη ροή του αέρα και προκαλώντας βλάβη του πνευμονικού ιστού.

Η ΧΑΠ είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και η πέμπτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI) εκτιμούν ότι επιπλέον 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ΧΑΠ, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί.

Το Εθνικό Ίδρυμα Εμφύσηματος αναφέρει ότι 3,1 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν εμφύσημα, ενώ 11,2 εκατομμύρια έχουν επισήμως διαγνωστεί με ΧΑΠ.

Η χρόνια βρογχίτιδα

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου των βρόγχων, που είναι το κύριο όχημα για τη μεταφορά του αέρα μέσα(οξυγόνο) και έξωCO2) από τους πνεύμονες. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν: δύσπνοια , πύκνωση και στένωση του τοιχώματος των αεραγωγών, συνεχής βήχας για να αφαιρεθεί η άφθονη ποσότητα φλέγματος, συριγμός ,κόπωση και λοιμώξεις του θώρακα.

Το Εμφύσημα

Το εμφύσημα περιλαμβάνει την προοδευτική καταστροφή των μικρών, θύλακων αέρα (κυψελίδες) που βρίσκονται στην άκρη των μικρότερων διόδων αέρα (βρογχιόλια). Καθώς περνάει ο χρόνος, οι τοίχοι των θύλακων αέρα καταστρέφονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται “τρύπες”, αφήνοντας λιγότερους και μεγαλύτερους θύλακες αέρα να μειώνουν το αέριο που ανταλλάσσεται στους πνεύμονες, κατάσταση που οδηγεί σε δύσπνοια, κόπωση και πρόωρο θάνατο.

Η Βρογχεκτασία

Είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων που χαρακτηρίζεται από σημαδεμένους και κατεστραμμένους  αεραγωγούς, πράγμα που τους αναγκάζει να διευρυνθούν και να γίνουν πλαδαροί. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι ένα εκ γενετής ελάττωμα, πιο συχνά είναι μια «αποκτώμενη» ασθένεια που προκαλείται από μια σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων ή επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις ή έναν τραυματισμό. Οι  κατεστραμμένοι αεραγωγοί δεν μπορούν πλέον να απομακρύνουν αποτελεσματικά τη βλέννα και προκαλείται φλεγμονή. Η  Βλέννα συσσωρεύεται, ανεπιθύμητα βακτήρια πολλαπλασιάζονται  και οδηγούν σε χρόνιες μολύνσεις, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερη ζημιά των αεραγωγών και μειωμένη ροή του οξυγόνου στα ζωτικά όργανα. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν, χρόνιο βήχα για να απομακρυνθεί η περίσσεια του φλέγματος, κόπωση και δύσπνοια.

Το Άσθμα

Είναι μια χρόνια ασθένεια των πνευμόνων που προκαλεί φλεγμονώδες στένωση των αεραγωγών. Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, και βήχα.  Με τον καιρό, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει το επιφανειακό στρώμα των αεραγωγών. Σύμφωνα με τον Hugh Η Windom, MD, αναπληρωτή κλινικό καθηγητή της ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, «Το επιφανειακό στρώμα δρα ως ένα είδος φίλτρου, αλλά τη στιγμή που θα φύγει, το σύνολο των ρύπων και αλλεργιογόνων έχουν άμεση πρόσβαση στους πνεύμονες. ”

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο πνευμονικός ιστός μπορεί να αναγεννηθεί!

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Δρ Gloria De Carlo Massaro και τον Δρ Donald Massaro στο Georgetown University School of Medicine, αντέστρεψαν με επιτυχία εμφύσημα σε πειραματικούς αρουραίους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα παράγωγο της βιταμίνης Α: all-trans-ρετινοϊκό οξύ (ATRA).

Δώδεκα ημέρες καθημερινών ενέσεων ATRA επέτρεψαν στα ποντίκια να αναπτύξουν υγιείς νέες κυψελίδες πνευμόνων. Ο Δρ Donald Massaro είπε, «Φαίνεται ότι η θεραπεία ενεργοποιήσε την αναγέννηση των κυττάρων του ενήλικου αρουραίου στη  παραγωγή κυψελίδων, δηλαδή των θυλάκων αέρα, όπου γίνεται η κίνηση του οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα μεταξύ των πνευμόνων και της κυκλοφορίας του αίματος. Η παραγωγή των κυψελίδων ολοκληρώνεται συνήθως στην παιδική ηλικία. »

Είναι ενδιαφέρον ότι, μια μελέτη του 2003 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition (Vols 130 και 133).: «Η έλλειψη βιταμίνης Α που προκλήθηκε εξαιτίας τον καπνό του τσιγάρου συνδέεται με την ανάπτυξη του εμφυσήματος σε Αρουραίους» αποδεικνύοντας γιατί το κάπνισμα τσιγάρων θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία του εμφυσήματος.

Προηγούμενες μελέτες από επικεφαλής της έρευνας, ο Richard C. Baybutt αποκάλυψε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με ανεπαρκή διατροφή σε βιταμίνη Α ανέπτυξαν εμφύσημα. Στη μελέτη του 2003, ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι που εκτέθηκαν σε καπνό τσιγάρου, προκλήθηκε ανεπάρκεια βιταμίνης Α . Ένα κοινό καρκινογόνο βρέθηκε στα τσιγάρα που ονομάζεται βενζοπυρένιο, το οποίο είχε προηγουμένως συνδεθεί με ανεπάρκεια βιταμίνης Α.

Όταν οι ερευνητές τάισαν βενζοπυρένιο σε αρουραίους όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε μια ανεπάρκεια βιταμίνης Α. ΟBaybutt εξήγησε: «Όταν η περιεκτικότητα βιταμίνης Α στον πνεύμονα ήταν χαμηλή, το ποσοστό του εμφυσήματος ήταν υψηλό.»Και πρόσθεσε: «Έτσι, η υπόθεση είναι ότι οι καπνιστές αναπτύσσουν εμφύσημα, λόγω της έλλειψης βιταμίνης Α.»

Η βήτα-καροτίνη ή βιταμίνη Α

Η βήτα-καροτίνη είναι ένας τύπος καροτενοειδών. Είναι μια χρωστική ουσία που βρίσκεται στα φυτά που βοηθά στην παραγωγή ζωηρών χρωμάτων σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι και τα καρότα. Όταν προσλαμβάνεται,  το β- καροτένιο μετατρέπεται από το σώμα σε βιταμίνη Α (ρετινόλη), η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιείται από το σώμα για μία ποικιλία λειτουργιών, ή μπορεί απλά να δράσει ως αντιοξειδωτικό καταπολεμήσεως ελευθέρων ριζών.

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθούν με ασφάλεια τα επίπεδα βιταμίνης Α είναι μέσω της διατροφής. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μεγάλες ή ακόμα και μεσαίες δια στόμασι δόσεις των συνθετικών συμπληρωμάτων βιταμίνης Α μπορεί να είναι επικίνδυνες. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, αποθηκεύεται στο ήπαρ και  σε μεγάλες δόσεις μπορεί να βλάψει το συκώτι. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστούν επαρκή επίπεδα β-καροτένιου ή βιταμίνη Α είναι μέσω της διατροφής σας, όχι μέσω χαπιών με συνθετικές βιταμίνες.

Άλλη μια πηγή βιοδιασπώμενης και απορροφήσιμης βιταμίνης Α είναι μέσω σούπερ τροφών και βιολογικών σκευασμάτων φυτικής προέλευσης, μορφές που μπορούν να αφομοιωθούν από τον οργανισμό.

Εφόσον κάνετε τη δική σας έρευνα, σας συνιστούμε να δείτε το

 και το

 

Dr. Λ.ΓΕΡΑΚΟΥΛΙΑΣ Μ.D.{E.H}

Προηγούμενο άρθροΧειροποίητο Υποβρύχιο Βανίλια – Μαστίχα
Επόμενο άρθροΈλαιο μέντας: Δείτε με ποιον τρόπο καθαρίζει τους πνεύμονες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here