
αυτή την περίοδο προσπαθείς να την κόψεις μαχαίρι;
διατροφολόγος δρ Glenville, προτείνει 13 εναλλακτικές λύσεις, που μπορεί να μην
ήξερες καν.
μορφή λευκής σκόνης από τα φαρμακεία. Η φρουκτόζη δεν προκαλεί την
απελευθέρωσης της ινσουλίνης στον οργανισμό, όπως κάνει το σάκχαρο και η
γλυκόζη και γι΄αυτό θεωρήθηκε ως το υγιές αντικατάστατο της ζάχαρης. Ωστόσο
έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Και αυτό γιατί η φρουκτόζη
πηγαίνει κατευθείαν στο συκώτι μας και μεταβολίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το
αλκοόλ. Αυτό σημαίνει πως η συχνή κατανάλωσή της, οδηγεί στην αύξηση του
βάρους, την μείωση της όρεξης και τη δημιουργία λίπους γύρω από την μέση.
όπου παραδοσιακά βράζουν για ώρες τα φύλλα για να γίνει το γλυκό σιρόπι. Ωστόσο
αυτό που καταλήγει να πωλείται στα σούπερ μάρκετ δεν είναι κάτι περισσότερο από
μια… εκλεπτυσμένη φρουκτόζη (90%).
και φρουκτόζη. Απορροφάται γρήγορα από το κυκλοφορικό και πρέπει να
χρησιμοποιείται με φειδώ αν έχετε διαβήτη ή κάνετε δίαιτα.
χρησιμοποιείται για την εξαγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο ή από τεύτλα.Ο χυμός
ζαχαροκάλαμου βράζεται, η ζάχαρη κρυσταλλώνεται και το σιρόπι που έχει
απομείνει είναι η μελάσα.Η Μελάσα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6 και καλίου
και μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου και μαγγανίου.Η Δρ Glenville επισημαίνει πως
μπορεί τα περισσότερα ζαχαροκάλαμα να ποτίζονται με φυτοφάρμακα και άλλες
χημικές ουσίες, ενώ η γεύση του είναι πολύ έντονη.
ουσία, καθώς εμφανίζεται σε μερικά φυτά χωρίς χημικές παρεμβάσεις.Είναι χαμηλή
σε θερμίδες και είναι κατάλληλη για διαβητικούς. Ωφελεί επίσης τα δόντια, καθώς
μειώνει την τερηδόνα.Οι κύριες παρενέργειες της, όμως, είναι η διάρροια και το
φούσκωμα λόγω της περίεργης ζύμωσης στο πεπτικό σύστημα.
σε τρόφιμα σχεδιασμένα για διαβητικούς και παράγεται συνήθως από σιρόπι
καλαμποκιού.Σορβιτόλη βρίσκεται επίσης σε
φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και έχει τις ίδιες παρενέργειες με την
ξυλιτόλη.
σφενδάμου κάνοντας μια τρύπα στο δέντρο και συλλέγοντας την ουσία (δηλαδή το
σιρόπι). Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι
κατάλληλο για όσους πάρχουν από IBS (Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), καθώς δεν
προκαλεί προβλήματα στην πέψη.Το σιρόπι σφενδάμου περιέχει σημαντικές ποσότητες
ψευδαργύρου και μαγγανίου και 15 φορές περισσότερο ασβέστιο από το μέλι.
προϊόν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να την «πατήσετε» αγοράζοντας ένα
σιρόπι με άρωμα σφενδάμου (χωρίς να περιέχει καθόλου σφένδαμο).
από το κριθάρι, το οποίο ξηραίνεται και στη συνέχεια μαγειρεύεται.Είναι
παχύρρευστο με σκούρο καφέ χρώμα και είναι πηγή ορισμένων μετάλλων και
βιταμινών, χωρίς να περιέχει σχεδόν καθόλου φρουκτόζη ή σακχαρόζη.
ρύζι
διατίθεται στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής και προέρχεται από το
καστανό ρύζι.Περιέχει τρία σάκχαρα – τη μαλτοτριόζη, τη μαλτόζη και τη γλυκόζη.
Η Δρ Glenville μας συμβουλεύει να το αναζητούμε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα
και να το χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες.
Stevia προέρχεται από τα φύλλα ενός φυτό της Νότιας Αμερικής με το ίδιο όνομα,
ενώ μπορεί να είναι από 2 εώς 300 φορές πιο γλυκιά από ένα κύβο ζάχαρης.
αρτύματα, τα οποία είναι βλαβερά για τον οργανισμό. Πρέπει να προτιμάτε στέβια
που είναι 100% από το φυτική.Αν και ακούγεται πως είναι χαμηλή σε θερμίδες, η
«καθαρή» στέβια έχει περισσότερες θερμίδες.Επίσης το συγκεκριμένο προϊόν
αυξάνει την όρεξή και έχει κάπως πικρή
γεύση.
κοκκοφοίνικα και παράγεται από το σφρίγος των ανθών του δέντρου καρύδας.Βρίσκεται
σε υγρή μορφή ως σιρόπι, (επίσης γνωστή ως νέκταρ καρύδα και σιρόπι άνθος)
καθώς και σε κρυσταλλοποιημένη μορφή. Έχει την ίδια σχεδόν γεύση με τη μαύρη
ζάχαρη και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, μαγνήσιο,
ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο.
ρίζα του yacon, ένα φυτό που μοιάζει με τον ηλίανθο.Το Yacon έχει τα οφέλη ενός
προβιοτικού και βοηθά τα ωφέλιμα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα.Μπορεί να
χρησιμοποιηθεί αντί για ένα υγρό γλυκαντικό όπως το μέλι.
ουσία και μια ωραία εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί
στο μαγείρεμα καθώς και ποτά και έχει ελάχιστες θερμίδες.
http://www.pronews.gr