7 βότανα που τονώνουν την καρδιακή λειτουργία
7 βότανα που τονώνουν την καρδιακή λειτουργία

Όπως με όλα τα συστήματα του σώματος, μια απαρίθμηση βοτάνων για το κυκλοφορικό είναι μια απαραίτητη απλούστευση. Το σώμα είναι ένα ολοκληρωμένο ενιαίο όλο και η βοτανική θεραπευτική προσέγγιση αναγνωρίζει αυτό το γεγονός. Τα προβλήματα που εμφανίζονται σε ένα συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να προκαλούνται από την κατάσταση της υγείας και της ζωτικότητας οποιουδήποτε άλλου μέρους του σώματος. Επομένως, κάθε βότανο μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην θεραπεία οποιουδήποτε συστήματος. Ωστόσο, για να μπορέσει η περιορισμένη ανθρώπινη κατανόησή μας να συλλάβει της βασικές αρχές της βοτανολογίας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα βότανα εκείνα που έχουν να παίξουν ένα ειδικό ρόλο στο κυκλοφορικό σύστημα.

Μερικά από τα σημαντικότερα βότανα για την καρδιά είναι: το Σπάρτο, ο Λυκόπους, η Σκροφουλάρια, ο Κράταιγος, η Κομβαλλάρια, ο Λεόνουρος και ο Κηρέας.

Θα προσέξατε ότι στον κατάλογο αυτό δεν περιλαμβάνονται βότανα όπως η Δακτυλίτιδα και η Σκίλλα, παρ’ όλο που αυτά τα φυτά χρησιμοποιούνται ευρύτατα από την ορθόδοξη ιατρική σαν αποτελεσματική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, επειδή υπάρχουν αξιοσημείωτοι κίνδυνοί από την χρήση της Δακτυλίτιδας δεν συμπεριλάβαμε στον κατάλογο αυτό το δηλητηριώδες φυτό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε στην διάθεση μας άλλα αποτελεσματικά βότανα για την καρδιά. Ας δούμε λεπτομερέστερα τα καρδιοτονωτικά βότανα που αναφέραμε προηγουμένως. Ενεργούν όλα κατά ένα τρόπο που τονώνει και ενισχύει την καρδιακή λειτουργία. Εδώ θα δώσουμε μερικές σύντομες ενδείξεις για την χρήση τους.

Κομβαλλάρια: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις όπου η δύναμη της καρδιάς είναι ανεπαρκής, όπως η στηθάγχη, ή σε ηλικιωμένα άτομα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν εναποθέσεις αποφρακτικών υλικών στα αιμοφόρα αγγεία.

Κηρέας: Χρησιμοποιείτε παρόμοια με την κομβαλλάρια και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στον καρδιακό παλμό.

Καρποί Κράταιγου: Είναι ένα από τα πολυτιμότερα ιάματα για το καρδιοαγγειακό σύστημα. Ενισχύουν τη δύναμη της συστολής του καρδιακού μυ, ενώ παράλληλα προκαλούν διαστολή των αγγείων της στεφανιαίας κυκλοφορίας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα περισσότερα προβλήματα του κυκλοφορικού γιατί είναι αμφοτερή (δηλαδή, χαλαρώνουν ή διεγείρουν την καρδιά ,ανάλογα με το τι χρειάζεται) και εξομαλύνουν την καρδιακή λειτουργία.

Λεόνουρος: Αυτό το βότανο είναι χαλαρωτικό νευρωτονωτικό και πολύτιμο εμμηναγωγό. Η αξία του για το κυκλοφορικό σύστημα φαίνεται και από το όνομα του, Λεόνουρος ο καρδιακός. Ενισχύει θαυμάσια και εξομαλύνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Σπάρτο: Μπορεί να θεωρηθεί το σημαντικότερο καρδιακό διουρητικό. Ενισχύει και εξομαλύνει τον καρδιακό παλμό, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει το σώμα από κάθε κατακράτηση ύδατος που μπορεί να συσσωρευτεί λόγω ανεπάρκους δύναμης του καρδιακού μυ.Η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή, γιατί μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος.

Σκροφουλάρια: είναι κυρίως γνωστή σαν θεραπευτικό για τα δερματικά προβλήματα, αλλά αυξάνει και την δύναμη της καρδιακής συστολής.

Λυκόπους: Το βότανο αυτό αυξάνει τη δύναμη των καρδιακών παλμών και ταυτόχρονα επιβραδύνει τον ρυθμό τους. Επίσης, είναι ένα πολύτιμο χαλαρωτικό.  
Πηγή: ”Οδηγός Βοτανοθεραπείας” David Hoffmann

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...