Αρχική Όλα τα άρθρα ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ACTIVE COMPOUNDS

ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ACTIVE COMPOUNDS

323
0

Τα φαρμακευτικά αποτελέσματα ορισμένων φυτών είναι πασίγνωστα. 

Αυτό οφείλεται στα ενεργά συστατικά των φυτών όπου ευθύνονται για τις φαρμακευτικές δράσεις τους. 

Η γνώση κάποιων χημικών ουσιών που περιέχονται στα φυτά μας βοηθάει να κατανοήσουμε το πως επιδρούν στον οργανισμό. 

Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ
 Μια πολύ ανομοιογενής ομάδα, περιέχουν κατά κύριο λόγο στο μόριο τους αμινομάδα, που τα κάνει ιδιαίτερα ενεργά φαρμακολογικά. Κάποια είναι πασίγνωστα φάρμακα και έχουν αναγνωρισμένη φαρμακευτική χρήση. π.χ η ατροπίνη που βρίσκεται στην μπελλαντόνα έχει άμεση επίδραση στο σώμα μειώνοντας τους σπασμούς και καταπραΰνονταν τους πόνους.

ΑΝΘΟΚΥΑΝΕΣ
Είναι οι χρωστικές που δίνουν στα άνθη και στα φρούτα το κυανό, βυσσινί ή κόκκινο χρώμα. Βοηθούν στο να διατηρηθούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. π.χ τα βατόμουρα και τα σταφύλια περιέχουν αξιόλογες ποσότητες ανθοκυανών.

ΑΝΘΡΑΚΙΝΟΝΕΣ
Είναι το κύριο ενεργό συστατικό φυτών τα οποία λαμβάνονται για την ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.Έχουν διεγερτική υπακτική επίδραση στο παχύ έντερο προκαλώντας συσπάσεις στα
τοιχώματα και διεγείροντας την αφόδευση. π.χ η σέννα.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Κάποια φυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών όπου συντελούν στην ημερήσια κατανάλωση του οργανισμού. π.χ το κυνόροδο ο καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά βιταμίνης C.

ΓΛΙΣΧΡΑΜΑ
 Βρίσκεται σε πολλά φυτά και αποτελείται από πολυσακχαρίτες που με το νερό παράγετε μια κολλώδη ζελατινοειδή μάζα. Το γλίσχρισμα επενδύει τους βλεννογόνους του πεπτικού συστήματος, προστατεύοντας τους από ερεθισμούς ,τα οξέα και τις φλεγμονές. Αυτή η προστατευτική δράση του επεκτείνετε και σε άλλες περιοχές, βλεννογόνων του λαιμού, των πνευμόνων, των νεφρών και του ουροποιητικού π.χ η πτελέα η πυρόχρους.

ΘΕΙΟΓΛΥΚΟΖΙΤΕΣ
Βρίσκονται αποκλειστικά στα είδη της οικογένειας της μουστάρδας και έχουν ερεθιστική επίδραση στο δέρμα, προκαλώντας φλεγμονές και φουσκάλες. Τοποθετημένα με την μορφή καταπλασμάτων στις αρθρώσεις που πονάνε ή έχουν φλεγμονή ,αυξάνουν την ροή του αίματος στην περιοχή και βοηθώντας την αποβολή συσσωρευμένων άχρηστων προϊόντων (προβλήματα αρθρώσεων) π.χ το ραπανάκι.

ΚΑΡΔΙΟΕΝΕΡΓΟΙ ΓΛΥΚΟΖΙΤΕΣ
Πολλά φαρμακευτικά φυτά περιέχουν καρδιοενεργούς γλυκοζίτες, διγιτοξίνη, διγοξίνη, γιτοξίνη, όπου έχουν ισχυρή άμεση επίδραση στην καρδιά, βοηθώντας τη να διατηρήσει την ευρωστία της και το ρυθμό των συσπάσεων σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης έχουν διουρητική δράση, ελαττώνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση του αίματος.π.χ η δακτυλίτιδα

ΚΥΑΝΙΟΥΧΟΙ ΓΛΥΚΟΖΙΤΕΣ
 Αν και αυτοί βασίζονται στο κυάνιο, ένα πολύ ισχυρό δηλητήριο, σε μικρές ποσότητες έχουν ωφέλιμη καταπραϋντική δράση στην καρδιά και τους μυς. Ο φλοιός της άγριας κερασιάς περιέχουν κυανιούχους γλυκοζίτες όπου κατασιγάζουν και καταπραΰνουν τους ερεθιστικούς ξερόβηχες.

ΜΕΤΑΛΛΑ
Κάποια βότανα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μέταλλα και μπορούν να επενεργήσουν αυτοτελώς ως τροφικά συμπληρώματα. Το Ταράξακο ή αγριοράδικο περιέχει μεγάλες ποσότητες σε κάλιο και αντίθετα με άλλα διουρητικά που οδηγούν σε αποβολή με την ούρηση αυτού του μετάλλου από το σώμα το παραπάνω φυτό συμβάλει στη συντήρηση του καλίου σε υψηλά επίπεδα.

ΠΙΚΡΑ ΤΟΝΩΤΙΚΑ
Είναι μια ομάδα διαφορετικών συστατικών που συνδέονται μόνο από την πικρή γεύση τους. Η πικράδα διεγείρει τις εκκρίσεις από τους σιελογόνους αδένες και τα όργανα του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι εκκρίσεις βελτιώνουν εντυπωσιακά την όρεξη και ενδυναμώνουν το πεπτικό σύστημα. π.χ η αψιθιά.

ΠΤΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ
Εξάγονται από τα φυτά για να φτιαχτούν τα αιθέρια έλαια όπου είναι από τα ποιο σημαντικά συστατικά των φυτών. Η Μελαλεύκη είναι γνωστό ότι περιέχει πάνω από 60 πτητικά συστατικά στο πτητικό έλαιο της, πολλά από τα οποία είναι ισχυρά αντισηπτικά..

ΣΑΠΩΝΙΝΕΣ
Υπάρχουν δύο ειδών οι τριτερπενοειδούς τύπου και οι στεροειδούς τύπου. Οι τελευταίες παίρνουν το όνομά τους από τις φυσικές στεροειδείς του σώματος. Πολλά φυτά που περιέχουν σαπωνίνες στεροειδούς τύπου έχουν έντονη ορμονική δραστηριότητα.π.χ η γλυκόρριζα. Οι τριτερπενοειδείς σαπωνίνες συχνά είναι ισχυρά αποχρεμπτικά και υποβοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.π.χ η πρίμουλα.

ΚΟΥΜΑΡΙΝΕΣ 
Πολλά είδη φυτών με διαφορετικό τύπο ανευρίσκονται ευρύτατα με αποκλίνουσες δράσεις. Στον μελίλωτο αραιώνει το αίμα, στο σέλινο χρησιμοποιείται ως αντηλιακό, ενώ στον αγριομάραθο είναι ένα ισχυρό χαλαρωτικό των λείων μυών.

ΤΑΝΝΙΝΕΣ
 Παράγονται λίγο ή πολύ από όλα τα φυτά. Οι ταννίνες προκαλούν συσπάσεις των ιστών του σώματος, φέρνοντας κοντά τον ένα στον άλλο και βελτιώνουν την αντίσταση τους στις λοιμώξεις. Η στυφή γεύση των φλοιών και των φύλλων, τα κάνει να έχουν άσχημη γεύση για τα έντομα και τα φυτοφάγα ζώα.

ΦΑΙΝΟΛΕΣ
 Περιλαμβάνει το σαλικυλικό οξύ, το φυσικό πρόδρομο της ασπιρίνης. Ανευρίσκεται σε πολλά φυτά όπου είναι αντισηπτική μετριάζει της φλεγμονές όταν η χρήση του γίνεται εσωτερικά, όπως το θυμάρι.

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
 Έχουν ευρεία ποικιλία δράσεως όπου βρίσκεται σε πολλά φυτά. Είναι αντιφλεγμονώδες και ιδιαίτερα χρήσιμη στην καλή λειτουργία του αίματος. Η ρουτίνη όπου ανευρίσκεται στο λεμόνι ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων.

Προηγούμενο άρθροΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Επόμενο άρθροΖΕΟΛΙΘΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here