Αρχική ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Αγρόκτημα: Εργασίες Ιανουαρίου.

Αγρόκτημα: Εργασίες Ιανουαρίου.

271
0

Γεωργία
Αυτό το μήνα παρακολουθούμε συχνά τα σκαλιστικά και φυτευτικά σιτάρια. Εάν έχουν πέσει πολλές βροχές διορθώνουμε τις σποριές  για να φεύγουν τα περίσσια νερά. 
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης παρατηρούμε το χρώμα τους και αν  φαίνεται ξεθωριασμένο ενισχύουμε με επιφανειακή λίπανση. Συνήθως τον Γενάρη δεν οργώνουνε γιατί βρέχει συνεχώς και υπάρχει πολλή υγρασία.  Μόνο στα κατωφερικά  χωράφια τα οποία βρίσκονται στα νοτιότερα μέρη, που ο καιρός είναι καλύτερος, όταν δεν έχει υγρασία κάνουμε ένα ελαφρύ όργωμα  για τα ανοιξιάτικα φυτά.


Δενδροκομία 
Στα βορειότερα μέρη ο  καιρός δεν είναι κατάλληλος για δενδροκομικές εργασίες. Αυτό το μήνα γίνεται ακόμα συγκομιδή μήλων, Στα νότια όμως και προς το τέλος του μήνα αρχίζουν τα κλαδέματα και τα ραντίσματα με ψεκαστήρες. Μπορούμε ακόμη να φυτέψουμε φυλλοβόλα. Κλαδεύουμε όλα τα πυρηνόκαρπα και καίμε τα κλαδιά.


Λαχανοκομία 
Διορθώνουμε τα θερμοσπορεία και σπέρνουμε ντομάτες μελιτζάνες πιπεριές και άλλα κηπευτικά και μαζεύουμε τα χειμωνιάτικα λαχανικά.  Για να πετύχουμε στα πρώιμα,  χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τις παλιές ποικιλίες με καινούργιες που τραβιούνται στην αγορά.


Αμπελουργία 
Καθαρίζουμε τις φλούδες και κάνουμε ραντίσματα με πολτό. Ξελακκώνουμε όπου  υπάρχει ανάγκη. Στα νότια κλαδεύουμε. Το καλύτερο λίπασμα για τα αμπέλια είναι η θειϊκή αμμωνία. 2-3 κιλά ανά στρέμμα σκορπιστά σε όλο το αμπέλι. Εάν παρουσιαστεί φυλλοξέρα συμβουλευτείτε τον τοπικό γεωπόνο διότι η ζημιά θα είναι 20-50%


Ανθοκομία 
Σπέρνουμε στα θερμοκήπια  όλους τους σπόρους των ανοιξιάτικων λουλουδιών. Ξελακκώνουμε τα χρυσάνθεμα για να πάρουμε μοσχεύματα.  Ξεχώνουμε  τις πατάτες τις ντάλιας και τις φυλάμε σε ξηρό μέρος γιατί όπως είναι γνωστό η υγρασία καταστρέφει τους σπόρους και είναι ακατάλληλοι για σπορά.


Κτηνοτροφία
Φροντίζουμε να μην υπάρχει υγρασία στα μαντριά γιατί φέρνει πολλές αρρώστιες. Προφυλάσουμε τα αρνιά και τα ταϊζουμε με ξερό χόρτο. Τα βόσκουμε  στα νότια μέρη που αρχίζει  να υπάρχει λίγο φρέσκο χορτάρι και αν αυτό δεν είναι αρκετό τότε δίνουμε λίγη συμπληρωματική τροφή. Τοποθετούμε αυγά στην κλωσσομηχανή. 


Μελισσοκομία
Στα νότια μέρη αρχίζει η γέννα. Στα βόρεια δεν ξεσκεπάζουμε τις μέλισσες ώστε να κρατιέται η ανάλογη θερμοκρασία μέσα στην κυψέλη. Κατά τη διάρκεια του μήνα αυτού δεν γίνεται επιθεώρηση 


 Φάρμακα και λιπάσματα
Όσον αφορά τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γεωπόνο της περιοχής μας.

πηγή: Ο Μέγας Καζαμίας

Προηγούμενο άρθροΒοτανόνερο, το καλύτερο νερό.
Επόμενο άρθροΗ δίαιτα και το “αχόρταγο μάτι”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here