Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Αλθαία η ρόδινη- Alcea rosea

Αλθαία η ρόδινη- Alcea rosea

216
0

Αλθαία η ρόδινη
Alcea rosea 

Λαϊκή Ονομασία Δενδρομολόχα 

 Οικογένεια φυτών 
Malvaceae (Μαλαχοειδή) 

Χαρακτηριστικά Φυτού 

Το όνομα αλθαία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη άλθω, που σημαίνει θεραπεύω. Είναι πολυετής πόα ύψους 0,6-2,4m με παλαμοειδή, οδοντωτά, χνουδωτά, γκριζοπράσινα φύλλα και κόκκινα, ροζ, ιώδη ή λευκά άνθη σε σχήμα χωνιού. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, η συγκομιδή το φθινόπωρο και η καρποφορία από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. 

Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες 

Άνθη, φύλλα, ρίζα, σπέρματα

Δραστικές Ουσίες

Άμυλο, άλλους υδατάνθρακες, βλεννώδεις ουσίες, ασπαραγίνη, αλθεΐνη, βεταΐνη, ανόργανα άλατα, πηκτίνη, πολυφαινόλες, ταννίνες, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο 


Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές

 Όλο το φυτό διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές, μαλακτικές, διουρητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Το αφέψημα (τσάι) του φυτού συνιστάται για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, της δυσμηνόρροιας, της αιμορραγίας, της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας, της στοματίτιδας, της βρογχίτιδας, του κρυολογήματος, της κυστίτιδας, της νεφρολιθίασης και του έλκους. Εφαρμόζεται τοπικά στη στοματική κοιλότητα, αλλά και με τη μορφή γαργάρων για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας, των αφθών και της τερηδόνας. Κατά των μωλώπων, των πληγών και των φλεγμονών του δέρματος εφαρμόζεται στο δέρμα. 

                                 Τρόπος Χορήγησης

 Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά αποξηραμένων ανθέων ή φύλλων βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό, μία φορά την ημέρα) και εγχύματος (δύο κουταλιές αποξηραμένων φύλλων εμβαπτίζονται σε βραστό νερό για 10min, μία φορά την ημέρα). Εφαρμόζεται στο δέρμα υπό τη μορφή αλοιφής ή καταπλάσματος της αποξηραμένης ρίζας (7-9g ξηρού φυτού εμβαπτίζονται σε βραστό νερό για 10-15min, 2-3 φορές την ημέρα). 
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς. 

                       Ανεπιθύμητες Ενέργειες 

Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.

 Βιβλιογραφία
1. www.pfaf.org
2) http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/alcea-rosea=hollyhock.php
 3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3371449/ 
4) http://www.webmd.com/vitamins-supplements 
5) Eργαστήριο Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Προηγούμενο άρθρο8 τρόφιμα που καθαρίζουν το ήπαρ φυσικά
Επόμενο άρθρο7 φυσικές συνταγές για να καθαρίσετε τη ζωή σας από αρνητική ενέργεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here