Αντιμετώπιση τσιμπήματος μέλισσας και σφήκας.
Αντιμετώπιση τσιμπήματος μέλισσας και σφήκας.Γράφει η Louise Amvrosia 


Τα τσιμπήματα είναι συνηθισμένα, ειδικά κατά τους θερμούς μήνες όταν οι άνθρωποι είναι έξω για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. 


Οι σφήκες όπως και οι μέλισσες τσιμπάνε για αυτοάμυνα και το τσίμπημα τους περιέχει δηλητήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο και ερεθισμό. Είναι επίσης πιθανό να έχετε σοβαρή αντίδραση εάν είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών. 


Κανονική τοπική αντίδραση 
Είναι πιθανό να φουσκώσει η περιοχή γύρω από το τσίμπημα με ένα μικροσκοπικό λευκό σημάδι στη μέση του. Συνήθως, ο πόνος και το πρήξιμο υποχωρούν μετά από κάποιες ώρες.
 Μεγάλη τοπική αντίδραση 
Μεγάλες τοπικές αντιδράσεις είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα πιο έντονα συμπτώματα που σχετίζονται με ένα τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας. Τα άτομα που έχουν μεγάλες τοπικές αντιδράσεις μπορεί να είναι αλλεργικά στα τσιμπήματα, αλλά δεν παρουσιάζουν απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως αναφυλακτικό σοκ.
Παρουσιάζουν μεγάλη ερυθρότητα και πρήξιμο που αυξάνεται για δύο ή τρεις ημέρες μετά το τσίμπημα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και έμετος. Τις περισσότερες φορές, οι μεγάλες τοπικές αντιδράσεις υποχωρούν από μόνες τους κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας περίπου.
Έχοντας μια μεγάλη τοπική αντίδραση μετά από μια σφήκα μια φορά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αντιδράσετε σε μελλοντικά τσιμπήματα με τον ίδιο τρόπο. Αναφυλαξία μετά από τσίμπημα 
Οι πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα σφήκας αναφέρονται ως αναφυλαξία . 
Τα συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στα τσιμπήματα είναι: 
-Σοβαρό πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών ή του λαιμού 
-Έντονη φαγούρα σε περιοχές του σώματος που δεν επηρεάζονται από το τσίμπημα 
-Δυσκολία στην αναπνοή, όπως συριγμός 
-Ζάλη
Ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης 

-Απώλεια συνείδησης 
-Ναυτία ή έμετο 
-Διάρροια 
-Κράμπες στο στομάχι 
-Αδύναμος ή αγωνιστικός παλμός 


Εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μετά από κάθε είδους τσίμπημα, απαιτείται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Άτομα που έχουν υποστεί αλλεργική αντίδραση σε ένα τσίμπημα στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να έχουν αντίδραση και στο μέλλον. Για αυτό αν έχετε ιστορικό αναφυλαξίας, να έχετε πάντα μαζί ένα κιτ σε περίπτωση τσιμπήματος. 

Αντιμετώπιση τσιμπήματος για ήπιες έως μέτριες αντιδράσεις 
Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το δηλητήριο.
Εφαρμόστε πάγο στο σημείο για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο.
Κρατήστε την πληγή καθαρή και στεγνή για να αποφύγετε τη μόλυνση.
Καλύψτε με έναν επίδεσμο εάν θέλετε. Τα τσιμπήματα σφήκας και μέλισσας μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ελαφρώς διαφορετικός. Ενώ μια μέλισσα μπορεί να τσιμπήσει μόνο μία φορά, μια σφήκα μπορεί να τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. 


Το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τσιμπήματα σφήκας. Η οξύτητα του ξιδιού μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της αλκαλικότητας των τσιμπήματα σφήκας. Το αντίθετο ισχύει για τα τσιμπήματα μελισσών, τα οποία είναι πιο όξινα οπότε χρησιμοποιούμε αμμωνία ή πολτό από σόδα με λίγο νερό.

Αν σας τσίμπησε μέλισσα αφαιρέστε αμέσως το κεντρί σπρώχνοντας το με μια κάρτα. Όχι με τσιμπιδάκι ή πιέζοντας το δέρμα γιατί μπορεί να μπει πιο βαθιά το δηλητήριο.

Παρατηρείτε τις εικόνες ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε τις μέλισσες από τις σφήκες.


Παρατηρείστε τις εικόνες ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε τις μέλισσες από τις σφήκες.


Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...