ΜΥΡΤΙΛΛΟ (BILBERRY)
ΜΥΡΤΙΛΛΟ (BILBERRY)
Το Bilberry (μύρτιλλο, Vaccinium myrtillus) είναι ένας πολυετής θάμνος που προέρχεται από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη διατήρηση καλής όρασης.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΟΥ Το μύρτιλλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για προβλήματα όρασης. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι έχει αιμοστατικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ χρησιμεύει και στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών και της διάρροιας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται: ΚΑΡΠΟΣ.

Σκόνη βοτάνου: 5–10g τρεις φορές ημερησίως.


ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ BILBERRY

Το μύρτιλλο χρησιμοποιείται για την υπέρταση, την αρτηριοσκλήρωση, τις αιμορραγίες, προβλήματα των αιμοφόρων αγγείων (συμπεριλαμβανομένων και των κιρσών), τη νεφρική αιματουρία, τη φλεβίτιδα, τη μυωπία, τη νυκταλωπία και την «τύφλωση» στο φως της ημέρας, την αμφιβληστροειδίτιδα και τη γενικότερη οξύτητα της όρασης.

Υγεία του Οφθαλμού

Το μύρτιλλο είναι χρήσιμο για τη θεραπεία των προβλημάτων όρασης συμπεριλαμβανομένης και της νυκταλωπίας (δυσκολία όρασης στο σκοτάδι), επιταχύνοντας την προσαρμογή μετά από έκθεση σε έντονο φως (1,2). Έχει αποδειχθεί ότι το μύρτιλλο επιταχύνει την αναγέννηση της ροδοψίνης (οπτική πορφύρα), η οποία επιβραδύνεται σε αρκετά προβλήματα της όρασης.

Το μύρτιλλο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυωπίας σοβαρής μορφής, ανωμαλιών του αμφιβληστροειδούς, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και οπτικής κόπωσης (η οποία προκαλείται από παρατεταμένη ανάγνωση και εργασία σε αμυδρό φωτισμό). Επίσης, οι ανθοκυανοσίδες επηρεάζουν θετικά ένα μεγάλο αριθμό ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του αμφιβληστροειδούς στον οφθαλμό (3).

Υγεία των Τριχοειδών Αγγείων

Οι ανθοκυανοσίδες χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας των τριχοειδών αγγείων και άλλων αιμοφόρων αγγείων και τη σταθεροποίηση του κολλαγόνου (4-7). Συνεπώς, έχει αποδειχθεί ότι το μύρτιλλο μειώνει τη διαπερατότητα και την ευθραυστότητα του τοιχώματος των τριχοειδών αγγείων. Επίσης, είναι αποδεδειγμένο ότι το μύρτιλλο είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία κυκλοφορικών διαταραχών, των κιρσών και άλλων αρτηριακών και φλεβικών προβλημάτων. Επιπροσθέτως, μπορεί να έχει αποτελεσματική δράση σε κάποιες ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Υγεία της Καρδιάς

Οι ανθοκυανοσίδες που βρίσκονται στο μύρτιλλο προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων (δημιουργία θρόμβων) και τη συγκόλλησή τους στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, διαδικασία που συνδέεται με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης (8). Το μύρτιλλο βελτιώνει τη δομική συνοχή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και προστατεύει την καρδιά από την ένταση που προκαλείται από τη φυσική άσκηση.

Εντερίτιδα Το μύρτιλλο, εξαιτίας των ταννινών που περιέχει, έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς ως αντιδιαρροϊκό, κυρίως για περιπτώσεις εντερίτιδας (φλεγμονή του εντέρου) (9).

Διαβήτης

Το μύρτιλλο μειώνει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) στους διαβητικούς και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης που οφείλονται στο διαβήτη (10,11).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Το μύρτιλλο δεν έχει παρενέργειες. Οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό γιατρό πριν χρησιμοποιήσουν το μύρτιλλο, διότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της χρήσης του στις περιπτώσεις αυτές. Δεν συνιστάται η χρήση του από παιδιά.

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η αντιφλεγμονώδης δράση του μύρτιλλου μπορεί να κατασταλεί από τη phenobarbitol (φαινοβαρβιτόλη), κάποια ηρεμιστικά και υπνωτικά σκευάσματα.

Το μύρτιλλο μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα των αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως της ηπαρίνης.

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...