Αρχική Περί βοτάνων…

Περί βοτάνων…

 

 

Η χρήση των φυτών για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι τόσο παλιά όσο και ο πολιτισμός και η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά για θεραπευτικά φυτά έρχεται από τους Σουμέριους το 2200 π.χ. Ο πατέρας της ιατρικής ,ο Έλληνας Ιπποκράτης κατέγραψε περίπου 400 είδη βοτάνων που η χρήση τους ήταν γνωστή κατά τον 5ο αιώνα π.χ. και ο Διοσκουρίδης κατά τον πρώτο αιώνα έγραψε μια βοτανική χρησιμοποιώντας 600 φυτά.

Αυτό το έργο ήταν βάση για πολλές μεταγενέστερες βοτανικές έρευνες. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού οι προλήψεις σε συνδυασμό με την άγνοια απέδωσαν μαγικές ιδιότητες στα φυτά, μερικές φορές για ασήμαντη αιτία, και ανέπτυξαν ιεροτελεστίες οπού μηχανορραφούσαν για να συντηρήσουν το μυστήριο και τη μαγεία.

Ο άνθρωπος ήταν επίσης πληροφορημένος από την αρχή του πολιτισμού για τα αποτελέσματα των αρωμάτων στο σώμα, στο μυαλό και στα συναισθήματα. Τα λουλούδια χρησιμοποιούνταν για να προσεγγίσουν αγάπη, φαγητό και προστασία.

Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν για να γιατρέψουν το σώμα. Τα πιο ακριβά λουλούδια προσφέρονταν στους θεούς και στις θεές σαν θυσία. Σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, διαφορετικές κουλτούρες έχουν ανακαλύψει πολλά κοινά σημεία όπως και ποικίλες χρήσεις για βότανα και αιθέρια έλαια. Οι μύθοι, οι θρύλοι, η παράδοση και η ιατρική αντικατοπτρίζουν αυτές τις γνώσεις.

 

Ο ιστότοπος ” Botanologika” δημιουργήθηκε από ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουμε κάποιες, κάποιους, που μοιράζονται το ίδιο πάθος και ενδιαφέρον για τα βότανα και τις χρήσεις τους. Δεν κρύβουμε ακόμη πως θα θέλαμε η ιστοσελίδα μας να προσελκύσει το ενδιαφέρον του όποιου αναγνώστη για τα βότανα σαν μια ήπια εναλλακτική μέθοδο πρόληψης ή ακόμα και θεραπείας που μας προσφέρει η ίδια η Φύση.

Γνωρίζοντας πως κάθε οργανισμός είναι μοναδικός, με τις δικές του ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες, επισημαίνουμε ότι η χρήση των βοτάνων δεν πρέπει να είναι αλόγιστη καθώς περιέχουν δραστικά συστατικά τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή παρενέργειες. Πιστεύουμε πως ταιριάζει εδώ το κλισέ: συμβουλευτείτε ένα σωστό και έμπειρο επαγγελματία.

Παράλληλα πιστεύοντας ότι ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη το “ευ ζην”, δημιουργήσαμε πολλές θεματικές ενότητες με βάση την αρχή: επιστροφή στο απλό, το υγιεινό.

Η σελίδα Βοτανολογικά ανήκει και διαχειρίζεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ” Βιωσιμότητα”

Τα κείμενα είναι καθαρά πληροφοριακά και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως θεραπευτικές ιατρικές συνταγές ή ότι συνιστούν αντικατάσταση του θεράποντος γιατρού και των υποδείξεών του. Η απόφαση για τη σπουδαιότητα των συμβουλών είναι προσωπικά και απόλυτα δική σας.