Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Το φυσικό ηρεμιστικό – αντικαταθλιπτικό . Η πανέμορφη πασσιφλόρα.

Το φυσικό ηρεμιστικό – αντικαταθλιπτικό . Η πανέμορφη πασσιφλόρα.

249
0

Όνομα Φυτού : 
Passiflora incarnata 

Ελληνική Ονομασία :Πασσιφλόρα η σαρκόχρους 

Λαϊκή Ονομασία : Ρολογιά, το λουλούδι του πάθους.

Οικογένεια φυτών Passifloraceae (Πασσιφλορίδες) 

Χαρακτηριστικά Φυτού 

Αναρριχώμενη, πολυετής πόα ύψους 7-10m, με γυαλιστερά, πράσινα φύλλα, λευκά άνθη με κυανoμώβ στεφάνι και ωοειδή, βρώσιμο καρπό. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες φύλλα 

Δραστικές Ουσίες 

 Φλαβονοειδή, μαλτόζη, αλκαλοειδή πυριδίνο-ινδολίου (πασσιφλορίνη, χημικές ουσίες όμοιες με την μορφίνη, αρμίνη και αρμόλη), κυανιούχοι γλυκοζίτες, στερόλες .

Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές 

 Έχει ηρεμιστικές, κατευναστικές, υπνωτικές, αντικαταθλιπτικές, σπασμολυτικές, στυπτικές, εφιδρωτικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. Λαμβάνεται από του στόματος κυρίως για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, της νευρικής έντασης και της ευερεθιστότητας, χωρίς να ασκεί καμία ναρκωτική παρενέργεια. Επίσης, χορηγείται υπό τη μορφή εγχύματος των νωπών φύλλων για την θεραπεία της νευραλγίας, του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, της προεμμηνορρυσιακής έντασης, αλλά και των παρκινσονικών παροξυσμών, της υστερίας, του άσθματος και των νευρομυϊκών πόνων.

 Τρόπος Χορήγησης 

Χορηγείται ως υπνωτικό και ηρεμιστικό υπό τη μορφή βάμματος (εκχύλισμα του βοτάνου σε αιθυλική αλκοόλη 70%, 1:5, 6-10 σταγόνες σε ένα λίτρο νερό, 1-2 φορές την ημέρα). 

Ως σπασμολυτικό και ηρεμιστικό χορηγείται υπό τη μορφή εγχύματος (ρόφημα: 15-25g νωπών φύλλων σε 1lt βραστό νερό, για 2-3 μέρες). 

Προειδοποίηση:

 Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς. 

Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Δεν έχει αναφερθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. 

 Βιβλιογραφία

1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Β’ τόμος, σελίδες: 412-414 
2)Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 362, 
3)http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/passionflower 
4)http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/herbal/medicines/herbal_med_000133.jsp&mid=WC0b01ac058001fa1d 
5) http://www.medicinalplants-pharmacognosy.com/herbs-medicinal-plants/passiflora-passion-flower/passiflora-incarnata-benefits/ 
6) http://www.altnature.com/gallery/passionflower.htm 7)http://www.raysahelian.com/passiflora.html

Προηγούμενο άρθροΠρωτομαγιάτικο στεφάνι με βότανα από Δημοτικό Σχολείο
Επόμενο άρθροΚοκτέιλ: από τον κήπο σου … στο ποτήρι!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here