Αρχική ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ Ποιες τροφές αντικαταστούν την ασπιρίνη;

Ποιες τροφές αντικαταστούν την ασπιρίνη;

9
0

Υπάρχουν τροφές που περιέχουν ασπιρίνη; Και βέβαια. Ορισμένες
τροφές, κυρίως φρούτα, εμφανίζουν δράση όμοια με αυτή του συγκεκριμένου
φαρμάκου. Αυτό αποδεικνύεται μάλιστα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν
ευαισθησία στην ασπιρίνη εκδηλώνουν παρόμοιες αντιδράσεις και όταν καταναλώνουν
αυτές τις τροφές. Γι’αυτό οι αλλεργιολόγοι προειδοποιούν τα άτομα αυτά να
αποφεύγουν τροφές που είναι πλούσιες σε σαλικυλικά, το βασικό δηλαδή συστατικό της
ασπιρίνης.
Απ’την άλλη, οι επιστήμονες διερευνούν μα μεγάλο ενδιαφέρον
την προοπτική λήψης σαλικυλικών μέσω των τροφών, η οποία ενδέχεται να ανακουφίζει
εξίσου με το φάρμακο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η συστηματική κατανάλωση
μικρών ποσοτήτων ασπιρίνης (μισή ή ίσως και λιγότερη την ημέρα) βοηθούν στην
πρόληψη του εμφράγματος, του εγκεφαλικού, ακόμα και του καρκίνου του εντέρου. Ίσως
η παρουσία σαλικυλικών σε κάποιες φυτικές τροφές είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές
παρέχουν προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου, επισημαίνουν
οι ειδικοί. Τ α σαλικυλικά διαθέτουν θρομβολυτική, αντιφλεγμονώδη και
αναλγητική δράση. Ενδέχεται επίσης να επηρεάζουν και τις προσταγλανδίνες, επιβραδύνοντας
την ανάπτυξη όγκων.
Οι τροφές που έχουν εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση σε
σαλικυλικά είναι : Το μύρτιλο, τα κεράσια, οι σταφίδες, το κάρυ, ο ξερός
χουρμάς, το αγγουράκι τουρσί, η γλυκόριζα, η πάπρικα, το ξερό δαμάσκηνο, το
σμέουρο.

Επίσης τα αμύγδαλα, τα μήλα, το πορτοκάλι, η πράσινη και
κόκκινη πιπεριά, ο ανανάς και το τσάι περιέχουν ποσότητα σαλικυλικών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here