Αρχική Όλα τα άρθρα Τρόποι παρασκευής ελαιόλαδου αρωματισμένου με βασιλικό και σκόρδο, με δάφνη γαρύφαλλο και...

Τρόποι παρασκευής ελαιόλαδου αρωματισμένου με βασιλικό και σκόρδο, με δάφνη γαρύφαλλο και κανέλα και με λιαστές ντομάτες

209
0

Το ελαιόλαδο που αρωματίζεται με βασιλικό και σκόρδο χρησιμοποιείται για τα μακαρόνια, το ρύζι, τα παξιμάδια, και για ωμές ή βραστές σαλάτες. Για τη παρασκευή του το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιηθεί 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού αφότου όμως προηγουμένως σκουπιστούν καλά με μια πετσέτα. 

Στη συνέχεια τα φύλλα βασιλικού μπαίνουν σε ένα μπουκάλι με 2 σκελίδες σκόρδο, ρίχνοντας μέσα στο μπουκάλι 1 λίτρο ελαιόλαδο. Τέλος το μπουκάλι σφραγίζεται και φυλάγεται σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος για 15 μέρες ενώ παράλληλα κάποιες φορές θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να ανακινείται. Με το που θα περάσουν οι 15 μέρες θα πρέπει να ανοιχτεί το μπουκάλι, να σουρωθεί το ελαιόλαδο, να μπει σε ένα άλλο μπουκάλι και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Το ελαιόλαδο που αρωματίζεται με δάφνη, γαρύφαλλο και κανέλα χρησιμοποιείται για να μαριναριστεί το κρέας αλλά και στα βραστά κρέατα. Για τη παρασκευή του χρειάζονται 4 φύλλα δάφνης τα οποία πρέπει να σκουπιστούν εξονυχιστικά με μια πετσέτα. Κατόπιν πρέπει να μπούνε σε ένα γυάλινο και καθαρό μπουκάλι η δάφνη, 1 κουταλιά γαρίφαλα, 2 ξυλάκια κανέλας και στο τέλος να προστεθεί 1 λίτρο ελαιόλαδο. 

Τέλος το μπουκάλι σφραγίζεται και φυλάγεται σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3 εβδομάδες. Μόλις περάσουν οι 3 εβδομάδες θα πρέπει να ανοιχτεί το μπουκάλι και το περιεχόμενο να μπει σε ένα άλλο μπουκάλι αφαιρώντας ταυτόχρονα τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.

Το ελαιόλαδο που αρωματίζεται με λιαστές ντομάτες χρησιμοποιείται σε ψητά τυριά, όπως η φέτα και το χαλούμι, ή σε κάποια κρύα σαλάτα μακαρονιών. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πικάντικων σαλτσών. Για τη παρασκευή του χρειάζονται 2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη. Όσον αφορά τις ντομάτες, οι ιδανικότερες ντομάτες είναι οι μικρές ντομάτες τύπου Σαντορίνης. Στη συνέχεια οι ντομάτες σκουπίζονται με ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και κόβονται στα δύο αν είναι μικρές, ή στα τέσσερα, αν είναι πολύ μεγάλες και τοποθετούνται πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια, ή πάνω σε ένα ψάθινο πλέγμα. Κατόπιν πασπαλίζονται με μεγάλες ποσότητες χοντρού αλατιού, σκεπάζονται με ένα τουλουπάνι και αφήνονται στον ήλιο, μέχρι να ξεραθούν τελείως.

 Πάντως κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλό είναι να μπαίνουν οι ντομάτες μέσα στο σπίτι, ώστε να μη μαλακώσουν εξαιτίας της υγρασίας. Αναλόγως με την ηλιοφάνεια και το μέγεθος της ντομάτας το χρονικό διάστημα του στεγνώματός τους θα διαρκέσει από 8 μέχρι 12 ημέρες. Μετέπειτα γίνεται η τοποθέτηση σε βάζο εναλλάξ μιας στρώσης ντοματών, μιας κάππαρης και προστίθεται ελαιόλαδο. Τέλος το μπουκάλι σφραγίζεται και φυλάγεται σε ένα δροσερό και σκοτεινό μέρος για 15 μέρες. Μόλις περάσουν οι 15 μέρες το περιεχόμενο του μπουκαλιού είναι έτοιμο για κατανάλωση.Προηγούμενο άρθροΟ κρόκος (Crocus sativus) και η χρήση του ως φάρμακο.
Επόμενο άρθροΜελέτη: Για να αδυνατίσετε, χρειάζεστε πρώτα μία περίοδο προσαρμογής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here