Αρχική ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Το Αιθέριο Ελαιο Φύλλων Κάρυ.

Το Αιθέριο Ελαιο Φύλλων Κάρυ.

229
0


Το έλαιο αυτό δεν προέρχεται φυσικά από το παραπάνω μίγμα μπαχαρικών. Εξάγεται από τα φύλλα ενός μικρού θάμνου που ονομάζεται δέντρο κάρυ, το βοτανικό του όνομα είναι Murraya Koenigii και φύεται σε όλες τις χώρες της Ινδικής χερσονήσου. 

Οι κάτοικοι αυτών των χωρών χρησιμοποιούν τα φύλλα κάρυ από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο σε γαστρονομικές όσο και θεραπευτικές εφαρμογές *. Κατά το παραδοσιακό θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα τα φύλλα κάρυ, πλούσια σε σίδηρο, έχουν αντιοξειδωτικές, μικροβιοκτόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και το εκχύλισμά τους επιδρά θετικά στην καλή υγεία και αντοχή των μαλλιών *. 

Επίσης τα φύλλα κάρυ χρησιμοποιούνται στην Ινδία για τον καθαρισμό των δοντιών, την ενδυνάμωση των ούλων, την αποφυγή της ναυτίας, την θεραπεία στομαχικών διαταραχών, την θεραπεία δερματικών ερεθισμών και τσιμπημάτων ή δαγκωμάτων 

Υπάρχουν όμως και σύγχρονες επιστημονικές μελέτες που αναφέρονται στις θεραπευτικές δράσεις αυτού του φυτού. Κατά την διάρκεια ενός πειράματος συμπεριλήφθηκαν στην διατροφή ποντικιών φύλλα κάρυ. 

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης, ελεγχόμενης δίαιτας ήταν μια σημαντική βελτίωση στην μνήμη τόσο νέων όσο και γέρικων πειραματόζωων, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε μείωση της ολικής χοληστερίνης τους

 Σύμφωνα με δύο άλλες έρευνες, που διεξήγαγαν το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και το Ινδικό Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών, παρατηρήθηκε μετά από χορήγηση φύλλων κάρυ σε διαβητικά ποντίκια σημαντική μείωση στην χοληστερίνη αλλά και στα επίπεδα ζαχάρου του αίματός τους

Η Ινδία είναι ο κύριος παραγωγός φύλλων κάρυ και αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο σίγουρα θα βρείτε προμηθευτές. Έχετε υπόψη σας ότι τα φρέσκα φύλλα κάρυ δεν αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου. Ωστόσο για λίγες ημέρες συντηρούνται καλά στην ψύξη. Στην αγορά θα βρείτε και αποξηραμένα φύλλα αλλά το άρωμά τους είναι λίγο υποδεέστερο . Μια καλή ιδέα είναι να αποκτήσετε το δικό σας μικρό δέντρο Murraya Koenigii.

Για θεραπευτικές εφαρμογές μπορείτε πάντα να προμηθευτείτε αιθέριο έλαιο φύλλων κάρυ. Συγκεντρώνει όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των νωπών φύλλων και έχει σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 Φυσικά δεν επιτρέπεται να το χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική (σας θυμίζω ότι τα αιθέρια έλαια δεν χορηγούνται εσωτερικά και υπάρχουν κανόνες στην χρήση τους) αλλά σε φυσικό, ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο είναι βέβαιο ότι θα σας ωφελήσει σημαντικά.

Προηγούμενο άρθροΑναλυτικός Οδηγός : Τρόποι Χρήσης και Δοσολογία Αιθέριων Ελαίων
Επόμενο άρθροΚάνετε τον συσχετισμό “σκόρδο – αριστερά”, “κρεμμύδι – δεξιά” ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here