Αρχική Όλα τα άρθρα Κράνα ή Κράνμπερι;

Κράνα ή Κράνμπερι;

679
0

Η φύση μας έχει δώσει δύο πολύ ενδιαφέρον καρπούς οι οποίοι λόγω της ομοιότητας της ονομασίας τους στην Ελληνική γλώσσα, έχουν καταφέρει να μας μπερδέψουν αρκετά. Το κράνο και το κράνμπερι. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι τα κράνα και τα κράνμπερι συγχέονται σε τέτοιο βαθμό σαν να πρόκειται για το ίδιο φρούτο!

Το πιο συχνό λάθος λοιπόν είναι το ονομαστικό. Τα κράνα δεν έχουν καμία σχέση με τα ξενόφερτα κράνμπερι και συχνά μπερδεύονται αρκετοί. Το κράνμπερι έχει μεγαλύτερη συγγένεια με το μύρτιλο (μπλούμπερι) παρά με το κράνο. Η ελληνική ονομασία του κράνμπερι είναι φίγγι και οξύκοκκο.

Το κράνμπερι είναι αειθαλής θάμνος, ενώ το κράνο είναι δασικό δέντρο, αυτόχθονο, μακρόβιο, φυλλοβόλο και αυτοφυές. Στην χώρα μας συναντάται και ως θάμνος. Οι καρποί της κρανιάς είναι κόκκινοι και γυαλιστεροί με σχετικά πλατιά φύλλα, ενώ οι καρποί του κράνμπερι έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα με πολύ πιο λεπτά και πυκνά φύλλα.

Κράνα

Τα κράνα διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς περιέχουν βιταμίνες C και Ε, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις. Επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, σε καροτίνη και σε τανίνες, καθώς και σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά συστατικά.

Η κρανιά ανθίζει νωρίς τους χειμερινούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο ενώ η περίοδος καρποφορίας της είναι τους φθινοπωρινούς μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή με μικρή διαφορά στο χρώμα της εσωτερικής από την εξωτερική όψη. Είναι φυτό που αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους -25℃. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φυτό στην Ευρώπη.

H κρανιά αποτελεί ένα πολύτιμο και ενδιαφέρον φυτό, καθώς από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού. Είναι από τα ελάχιστα φυτά που δεν χρειάζονται άλλη φροντίδα εκτός από το πότισμα, ενώ η απουσία φυσικών εχθρών και ασθενειών, κάνει το ράντισμα αχρείαστο και μπορεί να καλλιεργηθεί ως βιολογική καλλιέργεια! Κατά συνέπεια, με απουσία λίπανσης και απουσία ραντίσματος ο καρπός του είναι τελείως βιολογικός.

Κράνμπερι

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις του κράνμπερι για τον οργανισμό μας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά , που προστατεύουν από τον καρκίνο, ενισχύουν την καρδιά και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Το κράνμπερι είναι ένα μοναδικό φρούτο. Μπορεί να αναπτυχθεί και να επιβιώσει μόνο με ένα πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό παραγόντων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν όξινα εδάφη, επαρκή παροχή φρέσκου νερού, και μια καλλιεργητική περίοδο που εκτείνεται από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Είναι ένα φρούτο με καταγωγή τη Βόρεια Αμερική.

Χάρη στις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το κράνμπερι αποδεικνύεται πολλά υποσχόμενο για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας.

Πηγή: gardentalk.gr

Προηγούμενο άρθροΠοιο είναι το βότανο που δρα κατά της κατάθλιψης
Επόμενο άρθροΑγριμόνιο για πόνους και αρρώστιες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here