Καλοί μου φίλοι καλημέρα.
Στο τέλος του καλοκαιριού παρέλαβα το βιβλίο του κου Καλλιμάνη και μου κίνησε το ενδιαφέρον το κεφάλαιο των Θεραπευτικών-Φαρμακευτικών Οίνων..
Έτσι μιας και η εποχή ήταν κατάλληλη και ο Σαμπούκος μου στο χωριό είχε άφθονη παραγωγή μαύρων καρπών αποφάσισα να πειραματιστώ στην παρασκευή ενός τέτοιου οίνου..
![]() |
Καρποί από τον Σαμπούκο μου. |
Σε 1,5 κιλό κόκκινου κρασιού μπήκαν 500 γραμμάρια φρέσκων καρπών ζαμπούκου, σιγόβρασε για 20λεπτα περίπου και μετά το στράγγισμα τα έβαλα σε ένα βάζο μαζί με 4 κ. σ μέλι από έλατο, 3 κλαδάκια δενδρολίβανο, 5-6 φυλλαράκια φασκόμηλο , 2 κ.σ θυμάρι και 3 κεδροκούκουτσα ..
Σχεδόν το «ξέχασα» σε κάποιο κλειστό ντουλάπι..για 4 μήνες (ανακινώντας το αραιά και κάπου-κάπου) .
Τώρα που πλάκωσε ο βαρύς χειμώνας και οι μεγάλες παγωνιές στα μέρη μου και ευρισκόμενος σε πρόθυρα γρίπης, το θυμήθηκα , το στράγγισα , και πήρα 1 σφηνάκι
2 φορές την ημέρα.. (για 2 ημέρες).
Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια δυνατή θεραπευτική δράση!
Από την πρώτη στιγμή ένοιωσα απίστευτα καλύτερα! Η δε γεύση του?
Λες και πίνεις Νέκταρ!!!
Και μέσω αυτού του άρθρου θα ήθελα να εκφράσω και τις πολλές ευχαριστίες μου στον κο Καλλιμάνη!