Αρχική ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΚΕΤΩΣΗ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ, ΚΕΤΩΣΗ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

592
1

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που εμφανίζεται ξαφνικά, με συμπτώματα πόνου και οιδημάτων συνοδευόμενα με έντονο κοκκίνισμα, των αρθρώσεων. 

Πρόκειται για μια πολύ επώδυνη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν η νόσος βρίσκεται σε οξεία φάση. Ο ασθενής νιώθει έντονο πόνο που ταξιδεύει μέσα του και τον “χτυπά”, απότομα, αλύπητα χωρίς κανέναν οίκτο.
Γενικά τα αυτοάνοσα νοσήματα, προκαλούνται από μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κατά την οποία, μέσα από έναν άγνωστο ακόμη μηχανισμό, υπερδραστηριοποιούνται τα αντισώματα, δηλαδή οι πρωτεΐνες, που είναι υπεύθυνες για την άμυνα του οργανισμού. 

Σε κάποιες περιπτώσεις, βλαπτικοί παράγοντες που ονομάζονται αντιγόνα, διότι “αγωνίζονται” ενάντιον της ζωής, “μεταμφιέζοναι” σε αντισώματα. Αυτή η μεταμφίεση, συνήθως λαμβάνει χώρα στο λεμφικό σύστημα.
Η λέμφος, είναι ο φρουρός του οργανισμού, που “αστυνομεύει” τα λεμφαγγεία, τα αντισώματα και τα λιποκύτταρα, για να “ελέγξει” για τυχόν μεταμφιεσμένους εισβολείς δηλαδή αντιγόνα και λοιπούς βλαπτικούς παράγοντες, προκειμένου να τους εκθέσει και να τους αποβάλλει για χάρη της προστασίας του οργανιμού. 

 Το λέμφικό σύστημα κατέχει περίοπτη θέση στην καρδιά και την φιλοσοφία, τόσο του Ιπποκράτη, όσο και των Κινέζων. Και οι δύο πλευρές θεωρούν, ότι η ανθρώπινη ψυχή κατοικεί στη λέμφο. Αν το δεχτούμε αυτό, κατάλαβαίνουμε ότι η ψυχολογική μας κατάσταση, επηρρεάζει κατά πολύ τον τρόπο που λειτουργεί το λεμφικό σύστημα. ‘Ολοι έχουμε παρατήρησει, ότι όταν έχουμε κακή ψυχολογική κατάσταση, αντιμετωπίζουμε κατακράτηση υγρών. Αυτό είναι μία ένδειξη που υποδηλώνει την επιρροή της ψυχολογίας, στη λειτουργία της λέμφου. 

Ο οργανισμός αποτελείται από κύτταρα. Τα κύτταρα, είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Τα κυτταρικά εργοστάσια, τα μιτοχόνδρια, μετασχηματίζουν ενέργεια, με την οποία τροφοδοτούν ολόκληρο τον οργανισμό, για την σωστή λειτουργεία των συστημάτων. Τα μιτοχόνδρια λειτουργούν με την ενέργεια που λαμβάνουν από την κυτταρική μπαταρία, που ονομάζεται ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη). Η αδενοσίνη, αποτελείται από την αδενίνη και ένα ζάκχαρο που ονόμάζεται ριβόζη και είναι εντελώς απαραίτητο για να κρατά τα οστά ελαστικά, προστατευμένα και με ανοιχτούς πόρους, προς αποφυγήν της οστεοπόρωσης. Η αδενοσίνη, συνδέται με τρεις δεσμούς φωσφόρου υψηλής ενέργειας. Η “γέφυρα” μεταξύ ΑΤP και ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΊΩΝ είναι οι ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, οι οποίες είναι πρωτεϊνούχες χημικές ενώσεις, που συνδέουν με την ζωή. (VITA= ΖΩΗ+ ΑΜΙΝΕΣ).

 Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε εκτενώς τον ρόλο των βιταμινών, στην υγεία και την ψυχολογία μας.
Η ATP με τη σειρά της, παίρνει ενέργεια μέσα από δύο μεταβολικές διαδικασίες του οργανισμού. Την γλυκόλυση και την κέτωση. 

Η γλυκόλυση, λαμβάνει χώρα στο πεπτικό σύστημα, καθώς πρόκειται για τη διάσπαση ζακχάρων και υδατανθράκων, που λαμβάνονται από τροφές, πλούσιες σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Όμως, ενώ η διαδικασία αυτή, είναι χρήσιμη σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας, παράλληλα, μέσω της ζάχαρης, θρέφονται βλαπτικοί παράγοντες, βακτήρια και μύκητες. Καταστροφικό για τον κάθε οργανισμό, πόσο μάλλον για τους πάσχοντες από αυτο- άνοσο, νόσημα. 

Η κέτωση, η έταιρη μεταβολική διαδικασία, λαμβάνει χώρα στο λεμφικό σύστημα. Είναι η διαδικασία διάσπασης του λίπους, για την παραγωγή ενέργειας. Άρα διευκολύνει την εργασία της “αστυνόμευσης” της λέμφου, καθώς αποκαλύπτονται πιο εύκολα, οι βλαπτικοί παράγοντες, διασπάται το ενδοσπλαχνικό λίπος και τα κυτταρικά εργοστάσια, τροφοδοτούνται με ποιοτική ενέργεια.

 Σ’αυτή την περίπτωση η διατροφή, πρέπει είναι πλούσια σε ποιοτικά λίπη (ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, καλό βούτηρο κ.α) και πρωτεϊνες πλούσιες σε λιπαρά. Όσο και να μας φαίνεται παράξενο, μ’ αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και η νόσος της παχυσαρκίας.

Όπως είδαμε, τα αυτοάνοσα νοσήματα, είναι το αποτέλεσμα, των πολυάριθμων, υπέρ του
δέοντος αντισωμάτων, συνυφασμένα με αντιγόνα που μεταμφιέζονται σε αντισώματα και βρίσκουν τον τρόπο, να μη γίνονται αντιληπτά απ’ την “φρουρά” της λέμφου.
Σε ότι αφορά την εκδήλωση της ρευματειδούς αρθρίτιδας, το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για την “μεταμφίεση” του αντιγόνου MCH-11. Στην “επιτυχία” της μεταμφίεσής του, βοηθά πολύ το στρες. Αυτό ωθεί την υπερέκκριση Τ-λεμφοκυττάρων και άλλων παραγόντων που οδηγούν στην καταστροφή, του αρθριτικού υμένα και όχι μόνο. Προσβάλλονται οι οφθαλμοί, παρατηρούνται επίσης νεφρικές, καρδιακές, γαστρεντερικές εκδηλώσεις, ρευματοειδή οζίδια, ρευματοειδή αγγειίτιδα, κα.
Η αντιμετώπιση αυτής της πολύ επώδυνης νόσου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι και κληρονομική.

 Ο Ιπποκράτης στα ΑΠΑΝΤΑ, στον τόμο περί άρθρων, συνδέει τις αρθρώσεις με το λέμφικό σύστημα και συστήνει διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Έτσι, ακολουθώντας τα χνάρια του, εφαρμόζω στους πάσχοντες, κετογονική διατροφή. Η ζάχαρη, απαγορεύεται δια “ ροπάλου”. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι όσοι πάσχουν απ΄τη συγκεκριμένη νόσο, είναι εθισμένοι στη ζάχαρη. Έτσι, όταν ο πάσχον, αποφασίσει να ακολουθήσει κετογονική διατροφή και να “κόψει” ζάχαρη και υδατάνθρακες, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει KETO-FLU. 

Πρόκειται για μία παρενέργεια από την εξάρτηση της ζάχαρης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, συστήνω την “ βοήθεια” της φυσιοπαθητικής ιατρικής τεχνολογίας, η οποία εκφράζεται με ένα ειδικό φυσικό σκεύασμα που απαλλάσσει τον οργανισμό από την επιθυμία του για υδατάνθρακα και ζάχαρη, ενώ παράλληλα, του προσφέρει τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, για να αντιμετωπίσει, την έκκριση των παραγόντων που κατασρέφουν, το κολλαγόννο και τον αρθριτικό υμένα. 

 Μαζί με την κετογονική διατροφή, συστήνω βιοδιαθέσιμες βιταμίνες σε αρκετά μεγάλη δόση, για να ενισχύσω την κυτταρική θρέψη. Είναι εντελώς απαραίτητο, ακόμη και για ασθενείς με κακή πρόγνωση, που έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε χορήγηση κορτικοειδών, ή βιολογικού παράγοντα, σε συνδιασμό με μεθοτρεξάτη.
Στην οξεία φάση, βοηθά πολύ ο βελονισμός, για να κινηθεί η ενέργεια στο σώμα και να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή. Έχω βρεί πολύ αποτελεσματική την ταυτόχρονη χρήση γερμάνιου, το οποίο είναι φυσικό αντιφλεγμονώδες. Το συναντούμε σε αφθονία στο γανόδερμα. 

Επίσης, επιθέματα με βάση την νανοτεχνολογία εμπλουτισμένα με γερμάνιο και ένζυμα, τα οποία τοποθετώ σε βελονιστικά σημεία (νανοβελονισμός) μπορεί να είναι πολύ υποβοηθητικά. 

Επίσης, το λάδι καναβιδινιόλης (salve) και οι αλοιφές που το εμπεριέχουν, είναι σπουδαία βηθήματα για την καλυτέρευση της κλινικής εικόνας του ασθενούς.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι έχουμε να κάνουμε με μία ισόβια, χρόνια νόσο.

 Η ολιστική προσέγγιση, δίνει βαρύτητα στην “ θεραπεία” του ασθενούς πρωτίστως και δευτερευόντως στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Έτσι, η ενδυνάμωση της ιδιοσυγκρασίας του ασθενούς και της ξεχωριστής προσωπικότητάς του, με το κατάλληλο ομοιοπαθητικό ιδιοσυγκρασιακό του φάρμακο, ιδιαίτερα όταν είναι σε ύφεση, κρίνεται απαραίτητο για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο. 

Παράλληλα, θα μπορούσε να συμπεριλάβει συμπληρωματικά, ομοιπαθητικό φάρμακο, το οποίο, να απευθύνεται στη αντιμετώπιση της ασθένειας, “κρατώντας” την σε ύφεση. Συνήθως για την συγκεκριμένη νόσο χορηγήται το RHUS TOX. , το οποίο δρα προστατευτικά και για τους οφθαλμούς. Η δυναμοποίησή του, όπως και η δοσολογία εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.
Τόσο η φυσιοπαθητική προσέγγιση, όσο και η κλασσική ιατρική, μεριμνούν για να βρουν αποτελεσματική λύση για τον ασθενή και την ασθένεια.

 Όμως, μη ξεχνάμε, ότι σύμφωνα με την αρχαία σοφία, η κάθε ασθένεια είναι εκδήλωση ενός δυσμενούς ψυχοσωματικού υποβάθρου.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για την εσωτερική σύγκρουση μιας βαθιά καταπιεσμένης προσωπικότητας, που σαν συμπεριφορά όμως, ασκεί έντονη κριτική και δρα εξουσιαστικά. 

Τόσο οι αρχαίοι σοφοί και φιλόσοφοι, όσο και οι σύγχρονοι ερευνητές της ψυχής και της συμπεριφοράς, συστήνουν, αυτογνωσία. Επίσης η σωστή τοποθέτηση του ατόμου στην θέση που του ανήκει, μέσα στο σύστημα της οικογένειας, της εργασίας, της κοινωνίας και η αναγνώριση των ικανοτήτων του, μεταξύ των άλλων, θα δημιουργήσει αυτοέλεγχο και κατ’ επέκταση έλεγχο των ρευματικών αντιδράσεων. 

Εύχομαι σε όλους τους πάσχοντες, να καταφέρουν να αλλάξουν το ρεύμα της ζωής τους, ώστε
να καταφέρουν να ισορροπήσουν και τα ρεύματα μέσα τους. 

Δρ. Μαρκάκη Χαρά 
Γεν. Ολιστικός Ιατρός
 Φυσιοπαθητικός 
Συστημική θεραπεύτρια

Προηγούμενο άρθροΒότανα, δοσολογία, τρόπος παρασκευής, ενδείξεις.
Επόμενο άρθροΠώς φτάχνω σαπούνι με σπαθόλαδο βήμα βήμα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here