Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Κολίτιδα και βότανα

Κολίτιδα και βότανα

1196
0

Υποφέρετε τακτικά από φουσκώματα πρηξίματα και τυμπανισμό της κοιλίας και πολλές φορές έρχονται χωρίς να έχτε φάει κάτι; Σας έχει τύχει ξαφνικά να μη σας χωράει η φούστα σας ή το παντελόνι σας; Αισθάνεστε συχνά την ανάγκη να λύσετε τη ζώνη σας για να ανακουφισθείτε; Αν ναι, τότε πιθανότατα πάσχετε από σπαστική κολίτιδα ή ευερέθιστο έντερο όπως αλλιώς λέγεται η κατάσταση αυτή.

Αν και τα φουσκώματα της κοιλιάς στη συντριπτική τους πλειοψηφία οφείλονται στη σπαστική κολίτιδα εν τούτοις θα πρέπει να ξέρουμε ότι και άλλες καταστάσεις σπανιότερα μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα.
Η κολίτιδα αποτελεί γενικά φλεγμονή του κόλου, δηλαδή του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μια συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τις γυναίκες
Προφανώς θα πρέπει να έχουν αποκλεισθεί οι άλλες παθήσεις και την βοήθεια από τα βότανα να την αναζητήσουμε αφού έχει γίνει διάγνωση για σπαστική κολίτιδα ή αλλιώς εντεροκολίτιδα, εντερίτιδα (φλεγμονή του βλεννογόνου των εντέρων, κυρίως του παχέως αλλά και του λεπτού).
Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του συνδρόμου, πολύ βοηθητική είναι η φυσική άσκηση, ενώ κρίνεται απαραίτητη η μείωση του στρες. Η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και η αποφυγή των τροφών που προκαλούν τα συμπτώματα βοηθούν στον έλεγχό τους. Προτείνεται, επίσης, ο καταμερισμός της καθημερινής λήψης τροφής σε πολλά μικρά γεύματα δηλαδή πέντε αντί των τριών που συνηθίζονται.

Μέλι με κανέλα

Είναι σίγουρο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα ήθελαν οι παρακάτω πληροφορίες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα μελιού και κανέλας θεραπεύει πολλές ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό)
Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.
Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να θεραπευτούν με μέλι και κανέλα, όπως έχει ερευνηθεί από δυτικούς επιστήμονες:
-Διαταραχές στομάχου
Όταν το μέλι λαμβάνεται με σκόνη κανέλας θεραπεύει τον πόνο στο στομάχι και επίσης καθαρίζει τα έλκη του στομάχου από τη ρίζα.
-Αέρια στομάχου (φουσκώματα)
Σύμφωνα με τις μελέτες που έγιναν στην Ινδία και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι αν το μέλι λαμβάνεται με κανέλα σε σκόνη το στομάχι απαλλάσσεται από τα αέρια.
-Δυσπεψία
Κανέλα σε σκόνη αναμιγμένη με δύο κουταλιές της σούπας μέλι όταν ληφθεί πριν το φαγητό ανακουφίζει και χωνεύεται το βαρύ γεύμα.
Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο στον πλανήτη που δεν θα χαλάσει ή θα σαπίσει ποτέ. Μόνο θα ζαχαρώσει. Το μέλι στη πραγματικότητα θα είναι για πάντα μέλι.
Ωστόσο, όταν το αφήσετε σε ένα ψυχρό, σκοτεινό μέρος για πολύ καιρό θα στερεοποιηθεί. Όταν συμβεί αυτό απλά χαλαρώνουμε το καπάκι από το βάζο που το έχουμε και βάζουμε το δοχείο με το μέλι σε ζεστό νερό, όχι όμως βραστό. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να υγροποιηθεί. Στη συνέχεια είναι τόσο καλό όσο ήταν και στην αρχή.
Συμβουλή: ποτέ να μην βράσετε το μέλι ή να το βάλετε σε φούρνο μικροκυμάτων γιατί έτσι θα σκοτωθούν τα ένζυμά του.

Χρησιμοποιήστε βότανα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μακ Μάστερ του Καναδά μετά από έρευνες που διεξήγαγαν σε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ήρθαν να επιβεβαιώσουν κάτι που εδώ και πολλά χρόνια η λαϊκή σοφία και παράδοση το είχε σαν δεδομένο. Όταν κάποιος έπασχε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου για την θεραπεία του χρησιμοποιούσε ένα πολύ αποτελεσματικό για την περίπτωση βότανο: τον δυόσμο.
Το λάδι του δυόσμου όπως και το έγχυμα του βοτάνου μαζί με τις φυτικές ίνες είναι από τις αποτελεσματικότερες θεραπείες του συνδρόμου. Οι ερευνητές μετά από μελέτες σε 2795 ασθενείς ανακάλυψαν ότι το έλαιο του δυόσμου βελτίωσε το σύνδρομο μετά από δυόμιση μόνον θεραπείες!
Ήταν η αποτελεσματικότερη από όλες τις θεραπείες που μελέτησαν και το βασικότερο, χωρίς καμία παρενέργεια.
Βλέπουμε λοιπόν ότι άκρως αποτελεσματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνταν χρόνια υποβαθμίστηκαν λόγω του ότι εμφανίστηκαν στην αγορά καινούργια φάρμακα αλλά πολύ ακριβά για μια πάθηση τόσο συχνή και ελεγχόμενη. Πολλά από αυτά τα φάρμακα μετά από κάποιο διάστημα αποσύρθηκαν λόγω ανησυχιών…..
Όσοι λοιπόν ταλαιπωρείστε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου-την κοινή σπαστική κολίτιδα-ελέγξτε και επαναπροσδιορίστε την διατροφή σας. Εξαφανίστε τα λίπη και δώστε προσοχή στις φυτικές ίνες. Προτιμάτε διαλυτές φυτικές ίνες όπως βρώμη, κριθάρι, φρούτα, και να αποφεύγετε τις αδιάλυτες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οτιδήποτε περιέχει πίτουρο. Βάλτε το δυόσμο σαν έγχυμα ή σαν λάδι στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Δυόσμος (Menta viridis)

Ο δυόσμος απαντάται αυτοφυής σε υγρούς, ορεινούς τόπους αλλά πολλές φορές καλλιεργείται σε κήπους ή γλάστρες για να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική σαν καρύκευμα.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σαν καρύκευμα και σε πολλά ποτά ως μυρωδικό. Όλα τα μέρη του φυτού θεωρούνται φαρμακευτικά και ιδιαίτερα τα φύλλα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων. Θεωρείται φυτό αντισπασμωδικό, χωνευτικό και καταπραϋντικό. Συνιστάται ακόμη σε περιπτώσεις ρευματισμών και τετάνου.

Άλλα βότανα που βοηθούν είναι:

Μέντα

Ενδείκνυται για στομαχικές παθήσεις, χωνευτικές δυσλειτουργίες και ελαττώνει το αίσθημα της ναυτίας. Υποβοηθά την εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης. Η χορήγηση μέντας σε αρκετά υψηλές δόσεις λειτουργεί ως αναλγητικό και ηρεμιστικό. Είναι δροσιστική και αποτελεί ιδανική λύση για τα δερματικά προβλήματα, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο και την ημικρανία έχει αντιβακτηριδιακές ικανότητες και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ιδίως της λαρυγγίτιδας. Μέντα (Menta Piperita)
Η μέντα καλλιεργείται τόσο για τις αρωματικές όσο και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Ενδείκνυται για στομαχικές παθήσεις, χωνευτικές δυσλειτουργίες και ελαττώνει το αίσθημα της ναυτίας. Υποβοηθά την εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης. Η καλλιέργεια της έχει όμως ως κύριο σκοπό την παραλαβή του αιθέριου ελαίου (μινθέλαιο), που περιέχεται στις ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα του φυτού. Το μινθέλαιο βρίσκει εφαρμογή στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
Η μέντα έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και έχει τη δυνατότητα να καταπραΰνει τους εντερικούς σπασμούς. Κάντε ένα αφέψημα μέντας με ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα ή ένα φακελάκι που θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ.

                                                                   Αλταία, Αλτέα- Αλθαία-Althaea officinalis L. 

Οικογένεια: Malvaceae
Άλλα ονόματα: Βίσκος, Νερομολόχα
Είναι φυτό πολύ κοινό στην Ελλάδα. Το συναντάμε σε παραθαλάσσια και υγρά μέρη. Φτάνει σε ύψος έως και 2μ. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά ωοειδή και τα άνθη της μεγάλα και λευκορόδινα. Στο φυτό περιέχεται μια βλεννώδη ουσία με μαλακτικές, καταπραϋντικές και αντιβηχικές ιδιότητες. Η αλταία που πωλείται στα φαρμακεία είναι η ρίζα του φυτού αποξηραμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια. Το φυτό και το ρίζωμά του δεν συλλέγονται μαζί γιατί τα φαρμακευτικά χαρακτηριστικά τους δεν αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Το φυτό συλλέγεται τον πρώτο χρόνο ενώ η ρίζα τον τέταρτο.
Το θεραπευτικό βότανο Αλταία είναι μαλακτικό, κάνει για τις φλεγμονές βοηθάει στους ερεθισμούς και τις πληγές.
Συστατικά: Τανίνες, Πηκτίνη, Γλίσχρασμα 25-35%, Ασπαριγίνη, Αιθέριο έλαιο (μικρή ποσότητα),
Χρησιμεύει: Στηθάγχη (έγχυμα ανθών), Γαστρίτιδα (αφέψημα ρίζας), Νεφρίτιδα (έγχυμα ανθών), Διάρροια (έγχυμα ανθών), Δαγκώματα δηλητηριώδη (πολτός φύλλων), Δερματοπάθειες (αφέψημα ρίζας για πλύσεις), Πλευρίτιδα (αφέψημα ανθών & φύλλων), Έλκος στομάχου & δωδεκαδακτύλου (αφέψημα ρίζας), Δυσεντερία (αφέψημα ανθών & φύλλων)

                                                                           Βάλσαμο, Ηypericum perforatum

Άλλες ονομασίες: Σπαθόχορτο –  επειδή κατά τη διάρκεια των πολέμων επούλωναν τις πληγές από τα σπαθιά με τη χρήση του, Βαλσαμόχορτο, Βαλσαμάκι, Μπάλσαμο, Υπερικό, Λειχηνόχορτο, Ψεισοβότανο, Περίκη, Χελωνόχορτο,  Κοψοβότανο, Κουκτσούδι ή Βότανο του Προδρόμου.
Ηρεμιστικό: σε μελαγχολία για τη θεραπεία  συναισθηματικών διαταραχών – Χωνευτικό: σε δυσπεψία
Τσάι/Έγχυμα: Ένα κουταλάκι του γλυκού ξερά τριμμένα φύλλα και άνθη σε μία κούπα καυτό νερό, που την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 με 15 λεπτά, για περάσουν όλα τα συστατικό του φυτού στο νερό, από μία μέχρι τρεις φορές την ημέρα
Κρύο απόσταγμα: Δύο κουταλιές φύλλα σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό. Το πίνουμε ύστερα από 8-12 ώρες
* Ειδικά για τα παράσιτα των εντέρων συνιστάται να πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι κάθε πρωί με άδειο στομάχι για μερικές μόνο μέρες.

                                  Φύλλα Μυρτιάς (Myrtus communis L.)

Άλλες ονομασίες: Μυρθιά, Μυρσίνη, Σμυρτιά, Σμερτιά, Μερσινιά
Οικογένεια: Myrtaceae
Η μυρτιά είναι γνωστή από τον Διοσκουρίδη ως η φίλη του στομαχιού. Είναι αειθαλής θάμνος ή δένδρο που φθάνει τα 5 μ. ύψος. Τα φύλλα του είναι πράσινα σκούρα και λογχοειδή, έχει μαύρο καρπό και λευκά άνθη. Η μυρτιά καλλιεργείται και για το έλαιό της (μυρτέλαιο).
Είναι αειθαλής θάμνος και πολύ γνωστός στην Ελλάδα. Είναι γνωστό φυτό από την αρχαιότητα με τα ονόματα “Μύρτος”, “Μυρσίνη”, Μυρτίνη ή Μύρρινος. Έχει φύλλα που βγαίνουν αντίθετα το ένα από  το άλλο και είναι αρωματικά. Τα άνθη του είναι λευκά και βγαίνουν συνήθως κατά δέσμες ή και μόνα τους. Χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό, φαρμακευτικό ή χρήσιμο για την ξυλεία του φυτό. Στην φαρμακευτική χρησιμοποιείται σαν φάρμακο για πολλές περιπτώσεις όπως στυπτικό, κατά των δερματικών παθήσεων και κατά της ουλίτιδας.
Η μυρτιά εκτός από διακοσμητικό φυτό είναι και πολύτιμο για την ξυλεία της. Τα φύλλα της είναι στυπτικά, τονωτικά και αντισηπτικά. Δρα κατά της ουλίτιδας, των πονόδοντων, των δερματικών παθήσεων, της διάρροιας και του εκζέματος.
Για τη διάρροια παρασκευάστε αφέψημα των βλαστών χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του καφέ ημερησίως
Στα χωριά, όταν δεν υπήρχαν γιατροί, κοπάνιζαν μυρτιά και φασκόμηλο κι έβαζαν στον αφαλό των νεογέννητων (όταν τον έκοβαν), γιατί έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Επίσης αν φάμε μύρτα ή μασήσουμε φύλλα, έχουμε καλύτερη (πιο ευκρινή) όραση.

                                                                                                   Ρίγανη

Άλλες ονομασίες: Ορίγανον το κοινόν – Origanum Vulgare ρίγανη ξερή
Διεγερτικό, Εφιδρωτικό, Αντισηπτικό, Αποχρεμπτικό, Εμμηναγωγό, Φλογιστικό.
Είναι βότανο ευρείας χρήσης σε παραδοσιακά ιάματα αλλά και στη μαγειρική. Σαν διεγερτικό εφιδρωτικό χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία των κρυολογημάτων και της γρίπης. Οι αντισηπτικές της ιδιότητες την κάνουν χρήσιμη σαν στοματόπλυμα στη θεραπεία προβλημάτων του στόματος και του λαιμού. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για μολυσμένες αμυχές και τραύματα. Οι πονοκέφαλοι, ιδιαίτερα όταν οφείλονται σε ένταση, ανακουφίζονται με ένα ρόφημα από ρίγανη ή τρίβοντας το μέτωπο και τους κροτάφους με έλαιο. Το έλαιο χρησιμοποιείται ακόμη για εντριβές σε περιοχές μυϊκού και ρευματικού πόνου.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: οι εισπνοές με ρίγανη βοηθούν σε στηθικά νοσήματα, το ρόφημα καταπραΰνει το βήχα και τον πόνο των δοντιών, βοηθά σε πόνους ρευματισμών, σε εντερικές διαταραχές και πόνους της κοιλιάς.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: για αφέψημα βράζουμε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι νερό. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα: ένα κουταλάκι του γλυκού ρίγανη σε ένα μπρίκι με καυτό νερό. Το αφήνουμε 10 λεπτά, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Ρίγανη: Για κρυολογήματα, πονόλαιμο, διάρροιες, είναι πολύ σπουδαίο φυτό η ρίγανη.
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι χορήγησης:
ΕΓΧΥΜΑ: Σε βραστό νερό ρίχνουμε το βότανο. Το αφήνουμε για 10-20 λεπτά, το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε (1-3 κουταλάκια του γλυκού για κάθε φλυτζάνι νερό).
ΑΦΕΨΗΜΑ: Παίρνουμε το θεραπευτικό μέρος του φυτού και το βράζουμε με νερό (Συνήθως βράζουμε τα σκληρά τμήματα του φυτού ρίζες, φλούδες, κοτσάνια, σπόροι). Αν είναι ψιλοκομμένα χρειάζονται βράσιμο μόνο 5 λεπτά, αλλιώς 5-15 λεπτά. Τρεις κουταλιές σε δύο φλιτζάνια νερού και να καταναλωθούν σε 12 ώρες.

 Μελισσόχορτο

Άλλες ονομασίες: Μελίσσα ή  Κιτροβάλσαμο (Melissa officinalis) αγριομέλισσα, μελισσοβότανο
Περιγραφή: Πολυετής πόα 40-100εκ. Έχει ωοειδή, ελαφρά οδοντωτά φύλλα με αραιό τρίχωμα. Το καλοκαίρι βγάζει 6-12 μικρά υποκίτρινα ή άσπρα, ανθάκια, τοξοειδή και μελιτογόνα, των 10-14 χιλ. στους σπονδύλους. Περιέχει υψηλό ποσοστό κιτράλης, στην οποία οφείλει το έντονο άρωμά του, που θυμίζει λεμόνι και σε μικρότερο βαθμό τη μέντα.
Είναι απίστευτα αποτελεσματικό κατά του στρες, ανεβάζει τη διάθεση κι είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό. Καταπολεμά επίσης τη νευρική δυσπεψία, το άγχος και τα προβλήματα ύπνου. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το μελισσόχορτο κάνει καλό στην ενίσχυση της μνήμης. Ευεργετικά για την κατάθλιψη και την ένταση, τα φύλλα έχουν επίσης φυσώδεις ιδιότητες, συνεπώς είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές όταν έχουν στεναχώρια ή άγχος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγχυμα, ως αφέψημα, το αιθέριο έλαιό του και για εξωτερική χρήση χρησιμοποιείται στο μπάνιο, ο φρέσκος χυμός του ως καταπλάσματα και κομπρέσες.

Απόσπασμα από άρθρο της Βέρας Σιατερλή στο fylosikis.gr

Προηγούμενο άρθροΦτιάξτε λιποδιαλυτικό λάδι με πιπέρι
Επόμενο άρθροΓιατί πρέπει να μαρινάρουμε τα ψητά κρεατικά;