Αρχική Όλα τα άρθρα Καψαϊκίνη: Το συστατικό που καταπολεμά την παχυσαρκία – Πού θα την βρείτε

Καψαϊκίνη: Το συστατικό που καταπολεμά την παχυσαρκία – Πού θα την βρείτε

157
0

Στην ανακάλυψη ότι η καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό της κόκκινης καυτερής πιπεριάς και του κάρυ, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά, προχώρησαν αμερικανοί ερευνητές που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της Αμερικανικής Βιοφυσικής Εταιρίας.

Η καψαϊκίνη ενισχύει την καύση του λίπους από τον οργανισμό και συμβάλλει στην διαχείριση της παχυσαρκίας αλλά και σχετικών με αυτήν παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εκτός από τις κόκκινες καυτερές πιπεριές, υπάρχει και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum (οικογένεια Solanaceae).

Οι κόκκινες πιπεριές αποτελούν τη βάση διαφόρων καυτερών παρασκευασμάτων όπως είναι το τσίλι (σκόνη), η πάπρικα, το μπούκοβο και το καγέν (το οποίο δεν είναι πιπέρι, όπως συνήθως λέγεται, αλλά σκόνη από τσίλι).

Η καψαϊκίνη είναι αδιάλυτη στο νερό και αρκετά διαλυτή στα λίπη και τα φυτικά έλαια. Είναι εξαιρετικά σταθερή και δεν διασπάται κατά το μαγείρεμα.

Η επιστημονική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ παρατήρησε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση στην πρωτεΐνη TRPV1, η οποία καταστέλλει την παχυσαρκία που προκύπτει από τη διατροφή με πολλά λιπαρά.

«Η παχυσαρκία προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ πρόσληψης θερμίδων και κατανάλωσης ενέργειας. Στο ανθρώπινο σώμα, τα λευκά λιποκύτταρα αποθηκεύουν ενέργεια και τα καφέ λειτουργούν σαν θερμογεννητικές μηχανές για την καύση του αποθηκευμένου λίπους. Η κατανάλωση πολλών θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας προκαλεί ανισορροπία στον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία» εξηγούν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η προσθήκη 0,01% καψαϊκίνης σ’ ένα διατροφικό πλάνο με πολλά λιπαρά απέτρεψε την συσσώρευση κιλών στα πειραματόζωα, όχι όμως και σε τρωκτικά που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην έχουν την πρωτεΐνη TRPV1.

Η προσθήκη της καψαϊκίνης δεν αλλοίωσε την κατανάλωση της τροφής ή του νερού από τα ποντίκια, αν και αύξησε σημαντικά την μεταβολική τους δραστηριότητα και την δαπάνη ενέργειας, ειδικά στα πειραματόζωα που έτρωγαν πολλά λιπαρά.

«Η καψαϊκίνη προκάλεσε θερμογένεση και κατανάλωση ενέργειας δια της ενεργοποίησης των υποδοχέων της στα λευκά και καφέ λιποκύτταρα. Βέβαια, αυτή η επίδραση θα πρέπει να επαληθευθεί σε καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους», τονίζουν οι επιστήμονες.

Απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να καταφέρουν να σχεδιάσουν ανταγωνιστές της πρωτεΐνης TRPV1, ώστε να ενσωματωθούν σ’ ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που θα προλαμβάνει και θα θεραπεύει την παχυσαρκία.

 ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΝηστέψετε χωρίς να βλάψετε τον θυρεοειδή σας
Επόμενο άρθροΚρασί με βότανα για όρεξη, ευφορία, ύπνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here