Αρχική ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πίτουρο: Απαραίτητο στη διατροφή μας…

Πίτουρο: Απαραίτητο στη διατροφή μας…

176
0


Ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία συμφωνούν όλοι ανεξαιρέτως οι ειδικοί της διατροφής είναι ότι η καθημερινή μας τροφή πρέπει να περιέχει περίπου 30 γραμμάρια ινών.

Οι ουσίες αυτές, αν και δεν διασπώνται από τον οργανισμό, διεγείρουν τη διαδικασία της πέψης και βοηθούν με αυτό τον τρόπο το μεταβολισμό.

Οι ίδιοι ειδικοί όμως παρατηρούν ότι οι άνθρωποι των προηγμένων χωρών, αν και είναι ενημερωμένοι για τη σημασία της παρουσίας των ινών στο διαιτολόγιο τους, καταναλώνουν ωστόσο καθημερινά μόνο 18 γραμμάρια κατά μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα αυτής της παράλειψης μπορεί να είναι ολέθρια: έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα στα νεφρά. Γι΄αυτό ο ειδικός πάνω σε θέματα διατροφής καθηγητής Κάσπερ, του Πανεπιστημίου του Βίρτσεπουργκ στη Δυτική Γερμανία, συνιστά: Τρωτε περισσότερα προϊόντα από αλεύρι ολικής αλέσεως, πατάτες, όσπρια, κηπευτικά και λαχανικά.

Ότι έκαναν δηλαδή σ΄όλη την Κρήτη οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας, ότι λεει δηλαδή η Κρητική διατροφή, που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε ανακαλύψει ξανά.

Το πίτουρο λοιπόν, είναι η τροφή που περιέχει τις περισσότερες ίνες. Στα 100 γραμμάρια πίτουρου μπορεί να περιέχονται μέχρι και 40 γραμμάρια ινών. Ωστόσο, τα διάφορα είδη πίτουρου, έχουν και ξεχωριστές ιδιότητες. Δεν αποτελούν δηλαδή απλώς ένα είδος ΄΄σαβούρας΄΄ που γεμίζει το έντερο.

Το πίτουρο που προέρχεται από το στάρι συγκεντρώνεται στα έντερα διεγείροντας τη λειτουργίας τους. Γι΄αυτό ενδείκνυται για την πρόληψη, αλλά και τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Η βρώμη, μας δίνει ένα άλλο είδος πίτουρο, που δεσμεύει τα χολικά οξέα του εντέρου. Για να εξισορροπηθεί η απώλεια, ο οργανισμός – και πιο συγκεκριμένα το συκώτι- παράγει περισσότερα χολικά οξέα, χρησιμοποιώντας γι΄αυτό χοληστερίνη την οποία παίρνει από το αίμα. Έτσι μειώνεται δραστικά η περιεκτικότητα της χοληστερίνης στο αίμα, με άμεση συνέπεια τη μείωση του κινδύνου αρτηριοσκλήρωσης.

Την ίδια βοήθεια προσφέρει και το μήλο. Τρία με τέσσερα μήλα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν μέχρι και 20% τη χοληστερίνη στο αίμα.
 ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣάλτσα ντομάτας σε βάζα
Επόμενο άρθροΔιατήρηση τροφών στην αρχαιότητα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here