Αρχική ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ Τι Είναι η Κετονική Διατροφή; Πλήρης οδηγός.

Τι Είναι η Κετονική Διατροφή; Πλήρης οδηγός.

350
0

Η Κέτωση
είναι μία μεταβολική κατάσταση όπου το σώμα καίει λίπος ώστε να
εξοικονομήσει έτσι την απαραίτητη σε αυτό ενέργεια.Τα οφέλη για την
υγεία είναι πολλά.Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε ένα όμορφο σώμα το
οποίο δεν συσσωρεύει λίπος και έτσι δεν κινδυνεύουμε από ασθένειες όπως
διαβήτης ή διάφορες άλλες καρδιαγγειακές νόσους.Το σώμα είναι υγιές και
συγχρόνως ο άνθρωπος έχει ψυχική και πνευματική ευεξία και διαύγεια την
οποία δεν μπορεί να έχει κάτω από τον λήθαργο που προκαλεί η
υδατανθρακική διατροφή.

 Τι είναι keto;  

Είναι μια διατροφή που αναγκάζει το συκώτι να παράγει κετόνες κι έτσι ωθεί το σώμα να μεταβολίζει κυρίως το λίπος ως πηγή ενέργειας και όχι την γλυκόζη.

Αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους ενώ έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει ή προλαμβάνει πάρα πολλές ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, η επιληψία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμα και ο καρκίνος! 

 Μάλιστα η κετονική διατροφή έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την θεραπεία της επιληψίας και άλλων νευρολογικών παθήσεων από το 1920, οπότε έχει μελετηθεί εκτενώς και θεωρείται πολύ ασφαλής.

 Πώς Λειτουργεί;

Πολύ απλά όταν τρώτε τρόφιμα υψηλά σε υδατάνθρακες, αυτοί μετατρέπονται σε γλυκόζη (με την εξαίρεση των φυτικών ινών) και ως αντίδραση σε αυτό, το σώμα σας εκκρίνει ινσουλίνη.

Παρότι η γλυκόζη χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας από το σώμα, είναι συγκεκριμένα τα όρια στα οποία πρέπει να βρίσκεται στο αίμα, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος για υπεργλυκαιμίες που μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνες, ακόμα και δυνητικά θανάσιμες. Η ινσουλίνη παράγεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ανεβαίνουν προκειμένου να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η ινσουλίνη είναι επίσης υπεύθυνη για την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας και αν το σώμα σας παράγει πάρα πολλή από αυτή θα πάρετε βάρος.

Η κατανάλωση συνεπώς υπερβολικών υδατανθράκων που είναι κάτι σύνηθες στη σύγχρονη διατροφή, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον η σύγκριση διαφόρων επιστημονικών μελετών έχει δείξει πως μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων ξεπερνά σε επίδοση τις δίαιτες περιορισμού των θερμίδων ή χαμηλού λίπους, όσον αφορά την απώλεια βάρους και την μακροπρόθεσμη υγεία. 

Γιατί Να κάνω Κετονική Διατροφή; 

 Μια ισορροπημένη και θρεπτική κετονική διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους χρόνιους πόνους, να σας βοηθήσει στην απώλεια λίπους χωρίς να επηρεάσει το μυικό σας σύστημα και επίσης συντελεί στην σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα στους διαβητικούς και προ-διαβητικούς.

Επιπλέον όταν είστε σε κέτωση δεν εξαρτάστε πια από την γλυκόζη και την ινσουλίνη για ενέργεια, έτσι τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι πολύ σταθερά. Θα δείτε τον εαυτό σας με περισσότερη ενέργεια από όση έχετε βιώσει ποτέ και θα εξαφανιστούν οι στιγμές κατάρρευσης που βιώνατε μετά από ένα βαρύ γεύμα ή χωρίς ιδιαίτερο λόγο το απόγευμα.

Η κέτωση επίσης μειώνει τη φλεγμονή του σώματος, εξαλείφοντας εντελώς μερικές φορές έναν χρόνιο πόνο. Η κέτωση βοηθά στην επούλωση του πεπτικού σας συστήματος, ελαχιστοποιώντας τα συμπτώματα της καούρας, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, του ευερέθιστου εντέρου και πολλών άλλων.

 Η κέτωση μειώνει σημαντικά ή εξαλείφει πλήρως την ανάγκη για ζάχαρη και υδατάνθρακες, γεγονός που σας βοηθά πολύ στο να μην θέλετε να φάτε κάποια από τις τροφές που σας κάνουν κακό.

Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο, διαβήτη, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, και πολλές άλλες ασθένειες. Η κετονική διατροφή συνεπώς δεν είναι μόνο για την απώλεια βάρους. Είναι για υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. 

Τι Να Φάτε Και Τι Να Αποφύγετε

 Με λίγα λόγια, θα πρέπει να τρώτε αληθινό φαγητό (κρέας, αυγά, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, λαχανικά).

Εκτός από τον προφανή περιορισμό των υδατανθράκων των τροφίμων, συνιστάται επίσης να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οποιαδήποτε τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. 

Η Κετονική Διατροφή Με Λίγα Λόγια 

1) Βασικές αρχές

 Μάθετε τα βασικά για τα μακροθρεπτικά συστατικά και τις αναλογίες που πρέπει χοντρικά να τηρείτε: 60-85% των θερμίδων από λίπος, 15-20% θερμίδες από πρωτεΐνες και 5-10% των θερμίδων από υδατάνθρακες.

Ξεκινήστε με να το να μετράτε την ποσότητα των υδατάνθρακων που καταναλώνετε – θέλετε να καταναλώσετε οτιδήποτε κάτω από 50 γρ αρχικά, ιδανικά 20-30 γρ χωρίς σε αυτούς να υπολογίζετε τις φυτικές ίνες (που είπαμε πιο πάνω ότι δεν επηρεάζουν την γλυκόζη).

Κρατήστε την πρόσληψη της πρωτεΐνης σε μέτρια επίπεδα, δηλαδή 0,8 – 1,2 γρ ανα κιλό σωματικού βάρους. 

Ένας απλός και γρήγορος τρόπος για να υπολογίσετε τι θα φάτε, χωρίς να πρέπει να τα μετράτε όλα είναι ο εξής:

Μέχρι 120 γρ ψαχνού ανά γεύμα αν είστε γυναίκα και μέχρι 180 γρ αν είστε άντρας.
Μέχρι 3 αυγά ανά γεύμα.
Αυξήστε το ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από υγιή λίπη (κορεσμένα, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα) – δηλαδή από ζωικά λίπη, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, ξηρούς καρπούς.
Αποφύγετε τα φυτικά λίπη (εκτός από το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας) και τα υδρογονωμένα/τρανς λιπαρά (μαργαρίνες κλπ).
Τρώτε όταν είστε πεινασμένοι, ακόμα κι αν είναι ένα γεύμα την ημέρα. 

Μην αφήνετε τους άλλους να υπαγορεύσουν τι θα φάτε ή πόσο συχνά θα φάτε.

Δεν χρειάζεται να περιορίσετε τις ποσότητες των τροφίμων που καταναλώνετε σκόπιμα, αλλά θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε όταν αισθάνεστε πλήρεις, ακόμη και αν δεν έχετε φάει όλο το φαγητό από το πιάτο σας – κρατήστε το για αργότερα ή δώστε το σε κάποιον άλλον.

Μην υπολογίζετε τις θερμίδες – ακούστε τις ανάγκες του σώματός σας. 

 Η κετονική διατροφή, όπως και κάθε διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες προκαλεί φυσική μείωση της όρεξης κι έτσι θα τρώτε λιγότερο χωρίς να πεινάτε – αρκεί να μη τρώτε από βαρεμάρα ή συνήθεια ή λόγους άσχετους με την πείνα.

Η μόνη περίπτωση που θα πρέπει να ελέγξετε μήπως καταναλώνετε υπερβολικά πολλές θερμίδες είναι αν σταματήσετε να χάνετε βάρος για παραπάνω από 3 εβδομάδες – κι αυτό μόνο αν έχετε αρκετά κιλά ακόμα να χάσετε, αφού όσο πιο κοντά στο ιδανικό σας βάρος είστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να χάσετε.

Αυξήστε την ποσότητα του νερού που πίνετε σε τουλάχιστον 2-3 λίτρα την ημέρα.

 2) Γεμίστε το ντουλάπι σας με υγιεινά τρόφιμα

υγιεινά τρόφιμα 

Μάθετε να τρώτε αληθινό φαγητό όπως είναι τα αυγά, το κρέας και τα μη αμυλούχα λαχανικά. Σε αντίθεση με ό,τι ακούτε εδώ και δεκαετίες, αυτά είναι πολύ καλά για σας!
Εάν πρέπει να φάτε κάποιο σνακ, επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά (τρόφιμα που περιέχουν λάδι καρύδας, καρύδια, αβοκάντο κλπ).
Μην φοβάστε το κορεσμένο λίπος και χρησιμοποιήστε το για μαγείρεμα (λάδι καρύδας, βούτυρο, λαρδί, ζωικό λίπος) – αλλά μη τρώτε κάθε μέρα τηγανιτά φαγητά.
Αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα φυτικά έλαια, την μαργαρίνη,τα υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα τρανς λιπαρά, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο.
Αποφύγετε το γάλα (έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες) – χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος ή κρέμ φρες αντ’ αυτού.

 3) Αυξήστε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών (νάτριο, μαγνήσιο και κάλιο)

Ηλεκτρολύτες 

Η κετονική διατροφή, όπως κάθε διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, είναι διουρητική.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άσχημα αρχικά.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως κέτο – γρίπη (keto-flu), όμως μπορεί πολύ εύκολα να προληφθεί αν απλώς φροντίσετε να λάβετε περισσότερους ηλεκτρολύτες είτε από την τροφή σας είτε από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Για περισσότερο κάλιο συνίσταται να φάτε αβοκάντο, μανιτάρια και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός. 

Επίσης στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, μπορείτε να βρείτε αλάτι για υπερτασικούς, το οποίο είναι βασικά χλωριούχο κάλιο και το οποίο καλό θα ήταν να καταναλώνετε καθημερινά.

Το μαγνήσιο είναι λίγο πιο δύσκολο να το καταναλώσετε μέσω της τροφής σε μια κετονική διατροφή, αλλά επειδή γενικά είναι σε έλλειψη σχεδόν πάντα στον οργανισμό ό,τι διατροφή κι αν κάνετε και δεν έχει παρενέργειες η παραπάνω κατανάλωση του (πλην της τυχόν καθαρτικής δράσης του), συνίσταται η λήψη συμπληρώματος magnesium citrate.

Και φυσικά μη φοβάστε να χρησιμοποιήσετε αλάτι – το καλύτερο είναι το φυσικό θαλασσινό αλάτι Μεσολογγίου. 8 – 12 γρ ανά ημέρα είναι η συνιστώμενη δόση. 

4) Έχετε το νου σας για κρυμμένους υδατάνθρακες και ανθυγιεινά συστατικά

.
Κρυμμένοι υδατάνθρακες 
Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε και αποφεύγετε τους κρυμμένους υδατάνθρακες και την κρυμμένη ζάχαρη .

Υπάρχουν τουλάχιστον 60 διαφορετικές ονομασίες για ουσίες που ομοιάζουν ή είναι ζάχαρη (μαλτιτόλη, σορβιτόλη, μελάσσα, μέλι, σιρόπι αγαύης, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη καρύδας, σουκρόζη, σακχαρόζη, φρουκτόζη, μαλτόζη, σιρόπι ρυζιού κ.λπ.).

Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να σας πείσει πως όλες αυτές οι ουσίες είναι καλύτερες από την ζάχαρη, η αλήθεια είναι πως το σώμα σας δεν μπορεί επί της ουσίας να καταλάβει διαφορά!

Οπότε πλήν συγκεκριμένων φυσικών γλυκαντικών (συγκεκριμένα στέβιας, ερυθριτόλης και ξυλιτόλης), το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να αποφύγετε εντελώς όλες αυτές τις ουσίες.

Επίσης συνίσταται να αποφύγετε και όλα τα περιττά πρόσθετα, τα συντηρητικά, τις χρωστικές, καθώς και τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (ασπαρτάμη κλπ). Αυτά θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμη και σε τσίχλες, οπότε θέλει προσοχή. 

 Γενικά προτιμάτε να καταναλώνετε τα τρόφιμα όσο πιο ολόκληρα και λιγότερο επεξεργασμένα είναι δυνατόν.

Αποφύγετε επίσης οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά» ή «χωρίς λιπαρά», αφού αυτό έχει συνήθως τεχνητά πρόσθετα και επιπλέον υδατάνθρακες για να εξακολουθεί να έχει γεύση. Δεν προκαλεί συνήθως αίσθημα κορεσμού κι έτσι ξαναπεινάτε ύστερα από λίγο.

Προσοχή στα φάρμακα (αντιβηχικά σιρόπια, σταγόνες και πολλά άλλα): πολλά περιέχουν ζάχαρη! 

5) Σχεδιάστε το τι θα φάτε εκ των προτέρων για να αποφύγετε τα “ατυχήματα” σχεδιάστε εκ των προτέρων 
 Για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, θα πρέπει να προγραμματίσετε τη διατροφή σας εκ των προτέρων, ειδικά αν τώρα ξεκινάτε. Εδώ είναι μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε:

Ξεφορτωθείτε ό,τι δεν επιτρέπεται: αλεύρι, ζάχαρη και ζαχαρούχα σνακ, ψωμί, επεξεργασμένα τρόφιμα, όσπρια, δημητριακά κλπ για να αποφύγετε τον πειρασμό.

 Για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα, έχετε πάντα βραστά αυγά και μαγειρεμένο κρέας έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή για ένα γρήγορο σνακ. 

Επιλέξτε οικονομικά, αλλά λιπαρά κομμάτια κρέατος (πανσέτες, φτερούγες, κότσι, κιμάς λάπα, μοσχαρίσια ουρά, μπέικον, αρνί) και ψήστε τα στον φούρνο σε ποσότητα μέσα στο σαββατοκύριακο.
Πλύνετε επίσης τα λαχανικά και σκουπίστε τα, ώστε να τα έχετε έτοιμα προς χρήση μέσα στην εβδομάδα.
Μην πετάξετε την πέτσα όπου υπάρχει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αποφύγετε πλέον και το ίδιο ισχύει και για όποιο ορατό λίπος!
Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα κετο-φιλικά τρόφιμα στο χέρι (αυγά, αβοκάντο, μη-αμυλούχα λαχανικά, κρέας, τυρί, ξηρούς καρπούς). 

Αν είστε γλυκατζήδες, αγοράστε άμεσα κάποιο από τα επιτρεπόμενα γλυκαντικά (στέβια, ερυθριτόλη, ξυλιτόλη), καθώς και αλεύρι αμυγδάλου και καρύδας, ώστε να μπορείτε να φτιάξετε μια πληθώρα γλυκών για να έχετε – ναι, η διατροφή αυτή σας επιτρέπει να χάσετε κιλά, ενώ τρώτε γλυκά! 

Εύλογα θα ρωτήσει κανείς 
Ωραία τώρα που το ξέρουμε αυτό γιατί δεν το εφαρμόζουμε;Η απάντηση είναι απλή. Διότι η διατροφή αυτή που κάνουμε τόσα χρόνια μας έχει δημιουργήσει εθισμό. Δεν μπορούμε εύκολα να απεξαρτηθούμε από τους υδατάνθρακες, την εύκολη ενέργεια.Ακόμα κι αν προσπαθήσουμε χρησιμοποιώντας όλο το πείσμα μας, είναι τόσο έντονα τα συμπτώματα της μετάβασης από
την μια διατροφή στην άλλη που πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να
ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας. Αυτή η κατάσταση περιγράφεται ως “γρίπη των χαμηλών υδατανθράκων”, ή “γρίπη κέτωσης”, επειδή μοιάζει με τα συμπτώματα της γρίπης.Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: Πονοκέφαλο, κούραση, αυξημένη πείνα, κακή ποιότητα ύπνου, ναυτία, μειωμένη σωματική απόδοση. Γενικά αν κάνετε υπομονή τις πρώτες ημέρες, πολύ σύντομα θα νιώσετε καλύτερα από ποτέ και γεμάτοι ενέργεια! Μπορεί να μοιάζει βουνό αρχικά, αλλά όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο φυσικά θα το αισθάνεστε. 

Πραγματικά αξίζει να το προσπαθήσετε, αφού πέρα από την όποια απώλεια βάρους, θα κάνετε απεριόριστο καλό στην υγεία σας και θα εξασφαλίσετε πως θα ζήσετε πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα! 

Πηγή1
Πηγή2 
Φωτογραφίες: iatropedia,gr, clickatlife.gr

Προηγούμενο άρθροΤσάι essiac το πολύτιμο . Η εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο;
Επόμενο άρθροΧειροποίητο σαπούνι ή σαπούνι-απορρυπαντικό;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here