Μαρμελάδα σύκο
Μαρμελάδα σύκο


Τι χρειαζόμαστε; 


1 κιλο σύκα καθαρισμένα
400 γρ ζάχαρη
Και πως τη φτιάχνουμε;

Αρχικά πλύντε και ξεφλουδίστε τα σύκα σας. Ζυγίστε τα καθαρισμένα ώστε να είναι ένα κιλό. Τοποθετήστε τα σύκα σε μια λεκανίτσα και προσθέστε τη ζάχαρη.

Αρχίστε να ζουλάτε τα σύκα με το χέρι σας ώστε να γίνει ένας πολτός που θα ανακατευτεί με τη ζάχαρη. Φυσικα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο αλλά να το ξέρετε, εγώ το λέω και ευθύνη δεν παίρνω, σαν το χεράκι σας δεν υπάρχει κατάλληλο εργαλείο.

Σκεπάστε τον πολτό με μια πετσέτα και αφήστε τον στην ησυχία του για μια ωρίτσα.

Στη συνέχεια βάλτε τον πολτό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να βράσει μέχρι να δέσει η μαρμελάδα σας ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

Την τελευταία φορά που έκανα μαρμελάδα σύκο, δηλαδή πριν μια βδομάδα, η μαρμελάδα έδεσε σε μια ωρίτσα ακριβώς. Εσείς φυσικά μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα (μισο κουταλάκι) σε ένα πιατάκι για δείτε αν στέκεται όπως κρυώνει.
Πως τη διατηρούμε για το χειμώνα;

Όταν αποφασίσετε πως η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη, θα την βάλετε έτσι όπως είναι καυτή σε βάζα (που τα έχετε βράσει σε νερό), και θα κλείσετε απευθείας το βάζο με ένα καινούργιο καπάκι αφού πρώτα καθαρίσετε καλά με στεγνό χαρτί κουζίνας το στόμιο του βάζου.

Τοποθετήσετε τα βάζα ανάποδα σε κάποιο σημείο του πάγκου σας που έχετε απλώσει 2-3 πετσέτες προηγουμένως γιατί θα είναι καυτά. Αν δε σας βολεύει στον πάγκο, προτιμήστε το πάτωμα ή κάποιο άλλο σημείο που δε θα ενοχλούν γιατί πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους για 2-3 μέρες.

Η ποσοτητα αυτή γεμίζει 2 βαζα των 375 γρ. ή ένα βάζο των 750γρ.

Tip: Το να κλείσεις σφιχτά το καπάκι σε ένα ζεματιστό βάζο δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Αυτό που βολεύει εμένα, είναι να τεντώνω μια πετσέτα κουζίνας κατά μήκος και μετά να την τυλίγω σφιχτά γύρω από το βάζο περιστρέφοντας τις δυο άκρες της με το ένα μου χέρι. 

Σαν να προσπαθώ να πνίξω το βάζο δηλαδή. Με τον τρόπο αυτό κρατώ σταθερό το βάζο και κλείνω σφιχτά το καπάκι χωρίς να ακουμπάω ουσιαστικά το βάζο αλλά με βολεύει και για τη μεταφορά και την ανάποδη τοποθέτηση του.
ΠΗΓΗ 

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...