Συνταγή – Σπιτικό λικέρ αμαρέτο πικραμύγδαλο
Συνταγή – Σπιτικό λικέρ αμαρέτο πικραμύγδαλο

Υλικά


1 κιλό κονιάκ

100γρ πικραμύγδαλα από κουκούτσια βερύκοκου, κερασιού, 
βύσσινου, κορόμηλου, δαμάσκηνου, βανίλιας κλπ

1 κουταλιά σούπας μαραθόσπορο (καλοπλυμμένο και στραγγισμένο)

1 κούπα ζάχαρη (225γρ) και 1/2 κούπα νερό, ενωμένα σε σιρόπι


Μέθοδος εκτέλεσης

Πως ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα:

Tα 100γρ αμυγδάλων από κουκούτσια βερύκοκο είναι περίπου 140 αμύγδαλα.

Όσο τρώτε τα φρούτα, καθημερινά, να πλένετε τα κουκούτσια σε τρεχούμενο νερό, να τα στραγγίζετε και να τα βάζετε σε μια σακούλα στον καταψύκτη, μέχρι να μαζέψετε τον αριθμό που θέλετε. Ετσι τα διατηρείτε στην καλύτερη κατάσταση.

Βγάζετε, απλώνετε σε λαμαρίνα και τα αφήνετε να ξεπαγώσουν. Τα ψήνετε σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου για 10λεπτά. Μετά τα σπάτε προσεκτικά ώστε να πάρετε ολόκληρα τα αμυγδαλάκια. Για να μην πετάγονται παντού στην κουζίνα, βάζω ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πάνω στο μάρμαρο, ακουμπάω το κουκούτσι, διπλώνω το χαρτί πάνω του και χτυπάω με την πέτρα.

Μαζέψτε και ζυγίστε τα αμυγδαλάκια.
Πως ετοιμάζουμε το λικέρ για ωρίμανση:

Προσθέστε τα ολόκληρα αμυγδαλάκια και το μαραθόσπορο στο κονιάκ, μέσα σε γυάλινη μπουκάλα, χωρητικότητας ενάμιση λίτρου, που να κλείνει ερμητικά και να μην έχει άδειο χώρο (όχι 1λίτρο κονιάκ σε 5λιτρη νταμιζάνα γιατί συγκεντρώνει αναθυμιάσεις στο κενό χώρο).

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, βάζοντας να βράσει, αφήνουμε να κρυώσει και την προσθέτουμε στο κονιάκ.

Αφήνουμε στον καλοκαιρινό ήλιο για 50 ημέρες ή σε σκοτεινό ντουλάπι, αν είστε υπέρμαχοι. Με το ψήσιμο των κουκουτσιών εξουδετερώσαμε τα επικίνδυνα.
Πως ετοιμάζουμε το λικέρ για τα μπουκάλια:

Σουρώνουμε το λικέρ. Τα αμυγδαλάκια αφήστε να στεγνώσουν και τρίψτε τα για να κάνετε μπισκότα amaretti. Με το ψήσιμο το αλκοόλ θα εξατμισθεί. Διαφορετικά φυλάξτε στην κατάψυξη μέχρι να παρουσιαστεί η ευκαιρία χρήσης.

Φιλτράρουμε το λικέρ, στρώνοντας το χωνί με χάρτινο φυτικό φίλτρο της καφετιέρας ή με γάζα και μετά ένα λεπτό στρώμα βαμβάκι. Αυτό θα συγκρατήσει τα μικρά σωμάτια που αιωρούνται και θολώνουν το λικέρ. Αν χρειαστεί, αφήστε να ηρεμήσει μερικές ημέρες και επαναλάβετε τη διαδικασία χωρίς να αναταράζετε πολύ τον πάτο του μπουκαλιού.

Διατηρείται για χρόνια και επιδέχεται παλαίωση. Αν χρησιμοποιήσετε ρακή, επιβάλλεται.ΠΗΓΗ



Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...