Αρχική Όλα τα άρθρα Συνταγή – Σπιτικό λικέρ αμαρέτο πικραμύγδαλο

Συνταγή – Σπιτικό λικέρ αμαρέτο πικραμύγδαλο

60
0

Υλικά


1 κιλό κονιάκ

100γρ πικραμύγδαλα από κουκούτσια βερύκοκου, κερασιού, 
βύσσινου, κορόμηλου, δαμάσκηνου, βανίλιας κλπ

1 κουταλιά σούπας μαραθόσπορο (καλοπλυμμένο και στραγγισμένο)

1 κούπα ζάχαρη (225γρ) και 1/2 κούπα νερό, ενωμένα σε σιρόπι


Μέθοδος εκτέλεσης

Πως ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα:

Tα 100γρ αμυγδάλων από κουκούτσια βερύκοκο είναι περίπου 140 αμύγδαλα.

Όσο τρώτε τα φρούτα, καθημερινά, να πλένετε τα κουκούτσια σε τρεχούμενο νερό, να τα στραγγίζετε και να τα βάζετε σε μια σακούλα στον καταψύκτη, μέχρι να μαζέψετε τον αριθμό που θέλετε. Ετσι τα διατηρείτε στην καλύτερη κατάσταση.

Βγάζετε, απλώνετε σε λαμαρίνα και τα αφήνετε να ξεπαγώσουν. Τα ψήνετε σε φούρνο 180 βαθμών Κελσίου για 10λεπτά. Μετά τα σπάτε προσεκτικά ώστε να πάρετε ολόκληρα τα αμυγδαλάκια. Για να μην πετάγονται παντού στην κουζίνα, βάζω ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πάνω στο μάρμαρο, ακουμπάω το κουκούτσι, διπλώνω το χαρτί πάνω του και χτυπάω με την πέτρα.

Μαζέψτε και ζυγίστε τα αμυγδαλάκια.
Πως ετοιμάζουμε το λικέρ για ωρίμανση:

Προσθέστε τα ολόκληρα αμυγδαλάκια και το μαραθόσπορο στο κονιάκ, μέσα σε γυάλινη μπουκάλα, χωρητικότητας ενάμιση λίτρου, που να κλείνει ερμητικά και να μην έχει άδειο χώρο (όχι 1λίτρο κονιάκ σε 5λιτρη νταμιζάνα γιατί συγκεντρώνει αναθυμιάσεις στο κενό χώρο).

Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, βάζοντας να βράσει, αφήνουμε να κρυώσει και την προσθέτουμε στο κονιάκ.

Αφήνουμε στον καλοκαιρινό ήλιο για 50 ημέρες ή σε σκοτεινό ντουλάπι, αν είστε υπέρμαχοι. Με το ψήσιμο των κουκουτσιών εξουδετερώσαμε τα επικίνδυνα.
Πως ετοιμάζουμε το λικέρ για τα μπουκάλια:

Σουρώνουμε το λικέρ. Τα αμυγδαλάκια αφήστε να στεγνώσουν και τρίψτε τα για να κάνετε μπισκότα amaretti. Με το ψήσιμο το αλκοόλ θα εξατμισθεί. Διαφορετικά φυλάξτε στην κατάψυξη μέχρι να παρουσιαστεί η ευκαιρία χρήσης.

Φιλτράρουμε το λικέρ, στρώνοντας το χωνί με χάρτινο φυτικό φίλτρο της καφετιέρας ή με γάζα και μετά ένα λεπτό στρώμα βαμβάκι. Αυτό θα συγκρατήσει τα μικρά σωμάτια που αιωρούνται και θολώνουν το λικέρ. Αν χρειαστεί, αφήστε να ηρεμήσει μερικές ημέρες και επαναλάβετε τη διαδικασία χωρίς να αναταράζετε πολύ τον πάτο του μπουκαλιού.

Διατηρείται για χρόνια και επιδέχεται παλαίωση. Αν χρησιμοποιήσετε ρακή, επιβάλλεται.ΠΗΓΗ



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here