Ξηροί καρποί κατά των φλεγμονών
Ξηροί καρποί κατά των φλεγμονών

Μια χούφτα ξηρών καρπών, πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, έναν μηχανισμό που συνδέεται με την καρδιακή νόσο, το διαβήτη και πολλές άλλες χρόνιες παθήσεις, υποστηρίζει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Κλινικής Διατροφής.

Η συγκεκριμένη αντιφλεγμονώδη δράση ίσως και να βρίσκεται στον πυρήνα των οφελών υγείας των ξηρών καρπών.

Παλαιότερη μελέτη έχει συνδέσει την κατανάλωση ξηρών καρπών με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη, αλλά ο ακριβής λόγος ήταν άγνωστος, όπως τονίζει στο Reuters ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ying Bao, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard. “Υποθέσαμε ότι οι ξηροί καρποί προσφέρουν αυτά τα οφέλη στην υγεία μέσω της μείωσης των φλεγμονών”, αναφέρει ο Δρ. Bao.

Οι ξηροί καρποί μπορεί να μειώνουν τις φλεγμονές επειδή περιέχουν ίνες, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και άλλα συστατικά επωφελή για την υγεία. Για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ ξηρών καρπών και φλεγμονών, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο μακροχρόνιες μελέτες, όπου οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τι έτρωγαν, ανά τετραετία, τις περιόδους 1986-1990 και 1990-1994, ενώ στα τελευταία 2-3 έτη κάθε περιόδου λαμβάνονταν και δείγματα αίματος.

Τα 5.013 άτομα δεν αντιμετώπιζαν καρδιακή νόσο ή διαβήτη στην αρχή κάθε περιόδου.

Όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης συγκριτικά με όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς ή τους κατανάλωναν σπάνια. Επίσης, είχαν 16% χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-6, έναν ακόμη δείκτη φλεγμονής.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλες πλευρές της διατροφής, όπως και την άσκηση, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις φλεγμονές.

Ωστόσο, η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν είχε καμία επίδραση στο τρίτο βιοδείκτη φλεγμονών, γνωστό ως TNFR2.

Τα προφανή οφέλη των ξηρών καρπών ήταν παρόμοια ανεξάρτητα από το είδος, αν και δεν διαπιστώθηκαν οφέλη για το φυστικοβούτυρο.

Οι φλεγμονές μειώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο και προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά, ενώ συνδέονται με την άνοια, τη νεφρική νόσο, εντερικά προβλήματα και άλλες κοινές παθήσεις. Λιγότερο επεξεργασμένοι ξηροί καρποί μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί, τονίζουν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει καλύτερα να καταναλώνονται ωμοί και με τη φλούδα, η οποία συνήθως χάνεται στο ψήσιμο.

Πηγή: pharmajoy.gr

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...