Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Πόσα ξέρετε για το μαγικό Μυρώνι;

Πόσα ξέρετε για το μαγικό Μυρώνι;

270
0

Το Μυρώνι ή Σκαντζίκι πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μπαχαρικά με τά οποία ο Μωυσής ευλόγησε τα σκεύη της Σκηνοπηγίας. Ήταν ένα από τα βότανα που χρησιμοποιούσαν οι μάγισσες για την παρασκευή των μαγικών τους φίλτρων, γιατί είχε την φήμη ότι ο συμπυκνωμένος χυμός του επέτρεπε στους ανθρώπους να βλέπουν το μέλλον. Ίσως από αυτήν του την ιδιότητα να προέρχεται η επιστημονική του ονομασία, η οποία παράγεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει <<φύλλα της χαράς>>.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις

Σαν βότανο, το μυρώνι δρα ως διουρητικό, αποχρεμπτικό και καθαρτικό. Είναι ορεκτικό και ευστόμαχο. Παραδοσιακά θεωρούσαν ότι έχει και αφροδισιακές ιδιότητες και το χρησιμοποιούσαν ως εμμηναγωγό. Φτιάχνοντας ένα χυμό από φύλλα μυρωνιού σταματάτε άμεσα τον πόνο από το τσίμπημα της σφίγγας. Επίσης μασώντας τα φύλλα του, σταματάτε τον λόξυγκα. Τέλος αν βουτήξετε ένα πανί σε έγχυμα φύλλων μυρωνιού και το βάλετε στις ρυτίδες θα τις δείτε αμέσως να μαλακώνουν.
 
Ιστορία

Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως ´Σκάνδικα´, τον ´κτένα της Αφροδίτης´, λόγω του σχήματος που έχουν τα καρπίδια του φυτού (ομοιάζουν με χτένα). Στην ιστορία φαίνεται ότι οι αρχαίοι Ελληνες το γνώριζαν ως λαχανικό ή χόρτο. Ο Αριστοφάνης το υποτιμούσε κοροϊδεύοντας τον Ευρυβιάδη, λέγοντας πως η μητέρα του δεν πουλούσε τα καλά χόρτα αλλά μόνο Σκάνδικα!

Ο Διοσκουρίδης τον 1ο αιώνα μ.Χ. αναφέρει ότι το φυτό σκάνδιξ τρώγεται ωμό αλλά και βραστό και βοηθά τις κενώσεις του εντέρου, κάνει καλό στο στομάχι και είναι διουρητικό. Συνιστούσε το αφέψημα του βοτάνου επειδή το θεωρούσε ωφέλιμο για το συκώτι, τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη.

Ο Πλίνιος στη Φυσική Ιστορία του αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του βοτάνου και υπογραμμίζει ότι είναι τονωτικό της σεξουαλικής ικανότητας, κυρίως σε ηλικιωμένους.

Το Μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν το μυρώνι σε οφθαλμικές πλύσεις και σε κομπρέσες για τα ερεθισμένα μάτια και τις ρυτίδες. Το χρησιμοποιούσαν ακόμα και κατά των θρόμβων του αίματος.

Το μυρώνι στην Μαγειρική

Σημαντική βέβαια είναι και η χρήση του στην μαγειρική μια και δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στις πίτες αλλά επίσης μαγειρεύεται με κρέας, ψάρι και όσπρια και χρησιμοποιείται σε σούπες, σαλάτες και ομελέτες. Σε μερικές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα λαχανικά. Τρώγεται βραστό και στις σαλάτες βάζουμε μικρή ποσότητα ως μυρωδικό. Η γεύση του ωμού είναι βέβαια πιο έντονη. Βέβαια η νοστιμιά του άγριου βοτάνου με το καλλιεργημένο έχει σημαντικές διαφορές. Το μυρώνι πρέπει να ξέρουμε τέλος ότι είναι πολύ ευαίσθητο και διατηρείται στο ψυγείο μόνο μια-δυο μέρες.

Πηγή: haniotika-nea.gr  “”Μαγικά Βότανα” Margaret Picton
Προηγούμενο άρθροΠροσοχή στα τηγάνια που αγοράζετε: Κίνδυνος αν έχουν αυτή την ένδειξη
Επόμενο άρθροΑιμορροΐδες: 3 φυσικές λύσεις για να αντιμετωπίσετε τον πόνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here