Αρχική Όλα τα άρθρα Η υπνοθεραπεία και οι εφαρμογές της

Η υπνοθεραπεία και οι εφαρμογές της

183
0

Η υπνοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική θεραπεία με την οποία ο θεραπευτής χρησιμοποιεί την ύπνωση για να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αυτοϋπνωτιστεί για να αλλάξει συναισθήματα, αντιλήψεις, σκέψεις και συμπεριφορά.

Η ύπνωση ΔΕΝ είναι μια μορφή ύπνου. Είναι μια νοητική κατάσταση στην οποία το άτομο είναι σε θέση να δεχτεί κάποια θεραπευτική ιδέα που ίσως να απέρριπτε, γιατί θα του φαινόταν μη πραγματοποιήσιμη. Η ύπνωση είναι μια τεχνική, ένα ακόμα εργαλείο δηλαδή που διαθέτει ο θεραπευτής για να βοηθήσει τον θεραπευόμενο.

Η λογική δέχεται να αφήσει για λίγο το αυστηρό μονοπώλιό της, δίνοντας έτσι το δικαίωμα να δεχτείτε κάποια θεραπευτική ιδέα που ίσως να απορρίπτατε, γιατί θα σας φαινόταν μη πραγματοποιήσιμη.

Η ύπνωση είναι πάντα αυτοϋπνωση. Ο εξειδικευμένος στη ύπνωση θεραπευτής βοηθάει το άτομο να μάθει την τεχνική της ύπνωσης αλλά τον έλεγχο έχει πάντα ο θεραπευόμενος.

Η ύπνωση αρχίζει με τεχνικές χαλάρωσης. Όταν ο θεραπευτής κρίνει ότι το άτομο βρίσκεται σε βαθιά ύπνωση χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές, τότε χρησιμοποιεί υποβολές οι οποίες είναι παροτρύνσεις, οδηγίες ή συστάσεις προς τον ασυνείδητο νου και το σώμα που δεν διατάζουν και ούτε κατευθύνουν το άτομο αλλά του προτείνουν ότι θα μπορούσε να βιώσει μια διαφορετική εμπειρία χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις ίδιες τις εμπειρίες του ατόμου.

Με την ύπνωση μπορεί να γίνει αναδρομή στο παρελθόν, αλλά συνήθως δεν δίνεται έμφαση στις λεπτομέρειες του γεγονότος, γιατί είναι πολύ πιθανό να μην είναι ακριβείς οι πληροφορίες που θα προκύψουν, καθώς εμπλέκεται η φαντασία σας, η επιθυμία σας, αυτό που ξέρετε ότι θέλει ο άλλος να ακούσει

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν υπνοθεραπεία, αναφέρουν ότι η ύπνωση είναι μια ευχάριστη εμπειρία ηρεμίας και χαλάρωσης. Η ύπνωση επιτρέπει στον θεραπευόμενο να βιώσει σκέψεις και εικόνες σαν να είναι πραγματικές. Τα άτομα που κάνουν υπνοθεραπεία έχουν πλήρη έλεγχο της συμπεριφοράς τους κατά την διάρκεια της ύπνωσης. Έχουν πλήρη επίγνωση της ταυτότητάς τους και του χώρου που βρίσκονται και θυμούνται τα πάντα. Οι υπνοθεραπευόμενοι, αναφέρουν ευεργετικές αλλαγές στο τρόπο με τον οποίο αισθάνονται, σκέφτονται και συμπεριφέρονται και οι αλλαγές αυτές οφείλονται στην υπνοθεραπεία.

Παράγοντες επιτυχίας της υπνοθεραπείας είναι η επιθυμία του ατόμου να κάνει υπνοθεραπεία, η εμπιστοσύνη του στον θεραπευτή, η ικανότητα του ατόμου να χαλαρώσει, να εστιάσει την σκέψη του και να συγκεντρωθεί και η ικανότητα του θεραπευτή.

Η ύπνωση βοηθάει το άτομο να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο για το σώμα του και τη ζωή του, να ελέγξει συμπτώματα που του φαίνονται ανεξέλεγκτα ανακαλύπτοντας εσωτερικές του δυνάμεις, να κόψει ανεπιθύμητες ή βλαβερές συνήθειες, να αυξήσει την αυτοσυγκέντρωση του και την αυτοπεποίθησή του, να βελτιώσει τις επαγγελματικές του ικανότητες και να είναι πιο αποτελεσματικός στους στόχους.

Η ύπνωση θεωρείται εγκεκριμένη μέθοδος θεραπείας από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο από το 1955 και από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο από το 1958.

Ενδείξεις Υπνοθεραπείας

Κατάθλιψη-Απαισιοδοξία-Εμμονές-Προβλήματα συμπεριφοράς-Προβλήματα σχέσεων-Ενίσχυση αυτοπεποίθησης-Στρες-Αγχώδεις διαταραχές-Διαταραχές ύπνου-Φοβίες (π.χ. αγοραφοβία)-Φόβος των πτήσεων-Ψυχοσωματικές διαταραχές-Χρόνιος Πόνος-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου-Διακοπή καπνίσματος-Παχυσαρκία-Διαταραχές σίτισης (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία)-Αλκοολισμός-Κεφαλαλγίες-Δερματολογικές παθήσεις που επηρεάζονται από ψυχολογικά αίτια-Προεγχειρητική προετοιμασία-Ενίσχυση ικανοτήτων-Μαθησιακά προβλήματα-Μετατραυματικό σύνδρομο.

Πηγή: pharmajoy.gr

Προηγούμενο άρθροΑντιμετωπίστε την γρίπη με την δύναμη της φύσης
Επόμενο άρθροΞηροί καρποί κατά των φλεγμονών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here