Αρχική ΔΕΝΤΡΑ Γλυτσίνια: τα σταφύλια της άνοιξης

Γλυτσίνια: τα σταφύλια της άνοιξης

324
0


Στην χώρα μας συνήθως βλέπουμε την μωβ γλιτσίνια. Η ανάπτυξή της είναι ταχύτατη και είναι πολύ επιθετικά φυτά, μπορούν πολύ εύκολα να καταπνίξουν άλλα φυτά, ακόμα και δέντρα του κήπου μας. 


Οσο γρήγορη όμως είναι η ανάπτυξή της, τόσο αργεί να ανθίσει καθώς χρειάζονται αρκετά χρόνια ώστε το φυτό να φτάσει στην ώριμη φάση του και να αρχίσει η ανθοφορία.

 Ανάλογα με την ηλικία που έχει το φυτό όταν το αγοράσετε (και που πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να μάθετε), μπορεί να χρειασθεί να περιμένετε 3 ή περισσότερα χρόνια μέχρι να ανθίσει για πρώτη φορά. Αυτό ίσως να το θεωρήσετε μειονέκτημα όμως το πλούσιο φύλλωμά της σας αποζημιώνει για κάθε χρόνο που περιμένετε κι όταν τελικά ανθίσει, το θέαμα θα σας συναρπάσει και θα δείτε ότι άξιζε την αναμονή.

Φροντίδα


Πρόκειται εξ’ ορισμού για φυτά κήπου καθώς οι ρίζες τους φτάνουν πολύ βαθιά και το λιγοστό χώμα μίας γλάστρας δεν επαρκεί. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρα αλλά μην περιμένετε ποτέ να φτάσουν το μέγεθος που έχουν οι γλιτσίνιες που καλλιεργούνται σε κήπους.

Οι γλιτσίνιες χρειάζονται άπλετο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν, γι’ αυτό τοποθετήστε τις σε σημείο που τις βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες την ημέρα. Αν το φως δεν είναι αρκετό, θα αναπτυχθούν ελάχιστα φύλλα που θα κιτρινίσουν και θα πέσουν και δεν θα εμφανιστούν καθόλου λουλούδια ακόμη κι αν το φυτό είναι σε ηλικία ανθοφορίας. 


Κάποιοι συμβουλεύουν να μην χρησιμοποιούμε καθόλου λίπασμα στις γλιτσίνιες ενώ κάποιοι άλλοι συνιστούν να τις λιπαίνουμε μόνο δύο φορές το χρόνο, στη φάση της ενεργής ανάπτυξής τους, δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι. Εγώ πάντως την δική μου μόνο την ποτίζω, δεν την έχω λιπάνει ποτέ.

Την άνοιξη, όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός, από τα μάτια που έχουν ήδη αναπτυχθεί στα κλαδιά, θα εμφανισθούν πρώτα τα μπουμπούκια. Τα φύλλα θα αρχίσουν να εμφανίζονται αφού ανθίσουν τα πρώτα λουλούδια και το πυκνό φύλλωμα θα σας εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που θα αναπτυχθεί. Η ανθοφορία αρχίζει στα μέσα Απριλίου και διαρκεί δυστυχώς μόνο 15 μέρες, αλλά το φύλλωμα συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι το φθινόπωρο. Εκεί κοντά στον Ιούνιο έχουμε μια πολύ μικρή ακόμη ανθοφορία, καμία σχέση δεν έχει όμως με αυτή του Απριλίου.

Η γλιτσίνια είναι φυλλοβόλο φυτό κι έτσι με τα πρώτα κρύα θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα της. Το χειμώνα, θα μείνει ένα σύμπλεγμα από ξύλινα κλαδιά που δεν θα σας θυμίζει καθόλου το πλούσιο φυτό που βλέπατε όλο το καλοκαίρι. Μην το κλαδέψετε όμως ούτε το φθινόπωρο ούτε το χειμώνα. Είναι προτιμότερο να κλαδέψετε την άνοιξη, λίγο πριν την ανθοφορία και αφού έχουν ήδη σχηματισθεί τα μπουμπούκια, έτσι ώστε να βλέπετε ακριβώς τι κόβετε αφού πριν την εμφάνιση των μπουμπουκιών όλα τα κλαδιά της φαίνονται ξερά. Για να γεμίσει η γλυτσίνα με άνθη θα πρέπει να συντέμνετε τα κλαδιά της τόσο ώστε να μένουν δυο ως τέσσερις οφθαλμοί (μάτια). Με την κίνηση αυτή, οι ανθοφόροι οθφαλμοί δυναμώνουν και προσφέρουν καλύτερα και μεγαλύτερα άνθη.

Πολλαπλασιασμός

Μπορείτε σχετικά εύκολα να την πολλαπλασιάσετε με φυλλοφόρα μοσχεύματα με <<τακούνι>>, τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ή τις πρώτες του Σεπτέμβρη. Φυλλοφόρα μοσχεύματα δεν είναι παρά τμήματα από του βλαστούς του φυτού σας. Όπως θα διαπιστώσετε κάθε βλαστός βγαίνει από ένα ξυλοποιημένο κλαδάκι. Όταν χρειαζόμαστε ξυλοποιημένα μοσχεύματα με “τακούνι”, δεν παίρνουμε τμήμα μονο από τους τρυφερούς βλαστούς, αλλά φροντίζουμε να κόψουμε και ένα μέρος από το κλαδάκι (αυτό είναι το τακούνι). Για να πιάσουν τα μοσχεύματα βουτήξτε τη βάση τους σε ορμόνη ριζοβολίας (θα τη βρείτε στα φυτώρια) και φυτέψτε τα σε αμμώδες μείγμα.

H γλιτσίνια παραμένει ένα ιδανικό φυτό για να καλύψουμε τους φράχτες των κήπων μας ή για μικρές διαχωριστικές πέργκολες στα μπαλκόνια μας που κόβουν τη θέα των γειτόνων.
Για να ψηλώσει, η γλιτσίνια στηρίζεται με μικρά ελικοειδή κλαδάκια, σαν κι αυτά που βλέπετε στα αμπέλια, που στην αρχή έχουν το πάχος σπάγκου. 


Τα πυκνά και πολλά της φύλλα αλλά και το βάρος των λουλουδιών της είναι τέτοιο που θα πρέπει να την στηρίξετε καλά πάνω στην πέργκολα, δένοντάς την σταθερά. 

Φροντίστε να επιλέξετε ανθεκτικά υλικά για να στηρίξετε το φυτό έτσι ώστε να αντέξουν το βάρος του καθώς αυτό μεγαλώνει και αναπτύσσεται. Να έχετε επίσης στο νου σας ότι η γλιτσίνια ζει πάρα πολλά χρόνια, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες.
Προηγούμενο άρθροAνάρρωση από γαστρεντερίτιδα.Ο χυμός που επιταχύνει την ανάρρωση
Επόμενο άρθροΠροκαλεί Καρκίνο του Στήθους Ανοίξτε τα μάτια σας!!! ΒΙΝΤΕΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here