Αρχική TIPS Πως μαζεύουμε και τρίβουμε ρίγανη

Πως μαζεύουμε και τρίβουμε ρίγανη

457
0


Καταρχήν τη ρίγανη τη μαζεύουμε όταν ανθίζει, στη δική μου περιοχή αυτό ξεκινάει από μέσα Ιούνη. Κόβουμε με το χέρι κλαδιά μήκους 25 εκατοστών περίπου, δεν την ξεριζώνουμε. 

Φτιαχνουμε τα κλαδάκια της ρίγανης που κόβουμε μικρά μπουκέτα και τα δένουμε με ένα σκοινί, ας πούμε οτι το πάχος στο κάτω μέρος του μπουκέτου θα είναι περίπου όσο το πάχος από ένα λεπτό αγγουράκι το πολύ.

Η μάνα μου που είναι και η υπεύθυνη επί της ρίγανοκατάστασης φτιάχνει διπλά μπουκέτα. Δηλαδή παίρνει ένα κορδόνι και δένει από ένα μπουκέτο σε κάθε άκρη. Με τον τρόπο αυτό όταν εχει πολλά μπουκέτα μπορεί να κρεμάει τη ρίγανη ευκολότερα για να ξεραθεί χωρίς να ακουμπάει το ένα μπουκέτο με το άλλο αφού το ένα κάθεται ψηλότερα από το άλλο όπως είναι κρεμασμένα. 

Γενικά προτιμάμε να την ξεραίνουμε σε σκιά. Αν έχετε υγρασία να τη μαζεύετε το βράδυ γιατί μαυρίζει και φυσικά αν δείτε να έρχεται βροχή πάλι τη μαζεύετε.

Σε καμιά βδομάδα το πολύ η ρίγανη έχει ξεραθεί. Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και αρχίζουμε να τρίβουμε τα κλαδάκια της με τα χέρια για να πέσει η ρίγανη στη λεκάνη, τα κλαδιά θα μεινουν ξερά και σκληρά στα χέρια σας στο τέλος για να τα πετάξετε και να συνεχίσετε με το επόμενο μπουκέτο.

Αφού τρίψετε όλη τη ρίγανη σας θα πάρετε ένα σουρωτήρι από αυτό για τα μακαρόνια και θα περάσετε ολη τη ρίγανη για να κρατήσει τυχόν μικρά κλαδάκια που έχουν πέσει μέσα στη λεκάνη, αν έχετε σουρωτήρι με σχετικά μικρές τρύπες ακόμα καλύτερα.

Στο τέλος θα αφήσετε τη ρίγανη να ξεραθεί και μέσα στη λεκάνη για μερικές μέρες ακόμα και θα την αποθηκεύσετε σε βάζα για να έχετε να τρώτε ρίγανη όλη τη χρονιά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜαρμελάδα σύκο
Επόμενο άρθροΓκότζι (goji berry)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here