Αρχική ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Αιθέρια έλαια : «Οι ψυχές των φυτών»

Αιθέρια έλαια : «Οι ψυχές των φυτών»

185
0
Θα αναζητούσατε βοήθεια πρώτα στην φύση για τα περίπλοκα προβλήματα που σας φορτώνει η μηχανιστική εποχή μας;

Θα μπορούσατε να πιστέψετε ότι μια σταγόνα λαδάκι θα ήταν αρκετό για να σας βγάλει από μια δυσάρεστη κατάσταση υγείας, που αλλιώς μόνο με φάρμακο θα το πετυχαίνατε;

Κι όμως, μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας, μπορεί να σας μεταφέρει σε λίγα λεπτά στην αγκαλιά του Μορφέα! Μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμονιού, να σας κάνει να νοιώσετε ξεκούραστοι και κεφάτοι σε μόνο λίγα λεπτά μετά από μια εξοντωτική μέρα! Μια σταγόνα αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, θα φέρει και πάλι το χαμόγελο στα χείλη σας ακόμη και μέσα σε μεγάλη θλίψη.
Θα μπορούσα να αναφέρω χιλιάδες καταστάσεις, που μόνο με μια σταγόνα κάποιου αιθερίου ελαίου θα μπορούσαν να βρουν λύση στη στιγμή. Αλλά, τι είναι τα αιθέρια έλαια και πώς μία μόνο σταγόνα τους μπορεί να κάνει τέτοια θαύματα;
Αιθέρια έλαια είναι τα αποστάγματα των λουλουδιών, φύλλων, φλοιών, ριζών, σπόρων διαφόρων φυτών και δέντρων. Συγκεντρώνουν όλη τη δύναμη των φυτών, σε μερικές σταγόνες.
Φανταστείτε το απόσταγμα, σαν το αποτέλεσμα του να στίψεις  ένα λουλούδι, μια φλούδα , ένα σπόρο, μέχρι να του βγάλεις το λάδι, στην κυριολεξία. Το πώς θα το στίψεις, είναι άλλο θέμα, τεχνικό. Εσείς μπορείτε να το δείτε αυτό πρακτικά, αν διπλώσετε μια φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού ώσπου να σπάσουν οι θύλακες και να βγει το αιθέριο έλαιο στα χέρια σας. Το απόσταγμα είναι πιο πυκνό, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιήθηκαν από τα παλιά χρόνια στην αρωματοποιία και πρώτοι οι αρωματοποιοί, λέει η ιστορία, ανακάλυψαν και την αντιμικροβιακή τους δράση, όταν βρέθηκαν να είναι οι μόνοι που διατηρούνταν υγιείς μέσα σε μια επιδημία που μέτραγε χιλιάδες θύματα. Βέβαια, σε ακόμη παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι πολεμούσαν για τον έλεγχο των περιοχών που παρήγαγαν τα μπαχαρικά. Τα μπαχαρικά διατηρούσαν τους ανθρώπους υγιείς, χάρη στις ισχυρές αντιμικροβιακές τους ιδιότητες, που πάλι οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχουν.
Για πολλά χρόνια, τα αιθέρια έλαια έβρισκαν εφαρμογή κυρίως στην παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών και ελάχιστα είχε γίνει χρήση τους για ιατρικούς σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια όμως, άρχισαν να διερευνώνται σε βάθος οι θεραπευτικές δυνατότητες των αιθερίων ελαίων.
Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, θα ήθελα να έχετε κατά νου, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας, που να μην μπορεί να βοηθηθεί ο ασθενής από τη χρήση των αιθερίων ελαίων, είτε σε υλικό είτε σε ψυχολογικό επίπεδο.
Να θυμάστε ακόμη: α) ότι τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται πάντοτε αραιωμένα π.χ. σε λάδια-βάσεις  (εκτός από τη λεβάντα και το γεράνι, που σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναραίωτα) .
β) Κι εδώ «Το λίγο κάνει καλό. Το πολύ κάνει κακό, ή πολύ κακό!». Μην υπερβαίνετε στην αραίωση τη μέγιστη αναλογία 2 σταγόνες για 5ml λάδι-βάσης.
γ)  Αν είστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αν πάσχετε από υπέρταση ή από επιληψία ή έχετε άλλα προβλήματα υγείας, συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας, γιατί υπάρχουν αιθέρια έλαια που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Η «Παγκόσμιας Εταιρεία Αρωματοθεραπείας», έχει δημοσιεύσει καταλόγους με τα απαγορευμένα αιθέρια έλαια κατά περίπτωση. Συμβουλευτείτε τους.
Τα αιθέρια έλαια επηρεάζονται δυσμενώς από το φως: Οξειδώνονται και καταστρέφονται σιγά σιγά, χάνοντας τις ιδιότητές τους. Γι’ αυτό πρέπει να τα διατηρούμε σε σκουρόχρωμα φιαλίδια, σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Αιθέρια έλαια κυκλοφορούν και συνθετικά, αλλά τις ιδιότητες που περιγράφουμε τις έχουν μόνο τα φυσικά αιθέρια έλαια. Είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κανείς όταν αγοράζει κάποιο αιθέριο έλαιο, αν είναι φυσικό ή συνθετικό. Γι’ αυτό προτιμήστε να αγοράζετε από φαρμακεία που εμπιστεύεστε την γνώση και την επιστημονική ακεραιότητα του φαρμακοποιού, ώστε να μην ξοδεύεστε αδίκως.
Ας δούμε τώρα, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε μια κατά τ’ άλλα συνηθισμένη μέρα μας, ώστε να γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής.
Αν συνηθίζετε ένα πρωινό μπάνιο, μπορείτε να ρίξετε στο βρεγμένο σφουγγάρι σας 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι και να τριφτείτε μ’ αυτό ‘ θα σας ξυπνήσει ευχάριστα και στο νου και στο σώμα δίνοντάς σας τη ζωτικότητα που χρειάζεστε για να ζήσετε μια «γεμάτη» μέρα!  Αν πρόκειται να περάσετε μια αγχωτική μέρα με πολλές εξωτερικές δουλειές ή να συναντηθείτε με ανθρώπους που δυσκολεύεστε να συνεννοηθείτε, προτιμήστε το vetiver, που αυξάνει τις αντοχές του νευρικού συστήματος απέναντι στο στρες. Αν δεν συνηθίζετε το πρωινό μπάνιο, ένα χαρτομάντηλο με 1 σταγόνα από το αντίστοιχο αιθέριο έλαιο, μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα αν πάρετε μερικές βαθιές εισπνοές. Προσέχετε μόνο να το διπλώσετε πριν το μυρίσετε, ώστε να μην ακουμπήσετε τη μύτη σας στο βρεγμένο μέρος του.
Καλού κακού, βάλτε στην τσέπη σας, σ’ ένα πλαστικό σακκουλάκι, ένα χαρτομάντηλο με 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού. Αν κάποια στιγμή η διάθεσή σας αρχίζει να φλερτάρει με απαισιόδοξες σκέψεις, πάρτε μερικές εισπνοές και ξεφορτωθείτε τες.
Αν χρειαστεί να πάτε κάπου με μικρά παιδιά και κάποια στιγμή αρχίζουν να γκρινιάζουν, μια σταγόνα ιεροβότανο (Clary sage) σ’ ένα μαντηλάκι, θα τους φτιάξει τη διάθεση στη στιγμή. Το ιεροβότανο, μπορεί να βοηθήσει και όσους ταξιδεύουν μακριά, αντιμετωπίζοντας το jet lug.
Αν χρειαστεί να απολυμάνετε το μπάνιο ή την κουζίνα, λίγες σταγόνες αγριοκυπάρισσο ( juniper) αραιωμένο σε νερό και οινόπνευμα μπορεί να κάνει θαυμάσια δουλειά, χωρίς να γεμίσει το σπίτι δυσάρεστες μυρωδιές. Στη Γαλλία χρησιμοποιείται ακόμη και στα νοσοκομεία για απολύμανση των πατωμάτων και άλλων επιφανειών. Η απολυμαντική του δύναμη, ξεπερνάει κατά αρκετές φορές αυτή της φορμόλης.
Αν καπνίζετε, μια σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας στο μαντήλι σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα. Αν έχετε συνάχι, προσθέστε και μια σταγόνα αιθέριο έλαιο θυμαριού που σκοτώνει τα μικρόβια.
Αν το απόγευμα νοιώθετε τα πόδια σας βαριά, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού ( cypress) και 2 λεμονιού σε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καλέντουλας, για απαλό μασάζ από τα πέλματα ως τους μηρούς , θα βελτιώσει την κυκλοφορία, ανακουφίζοντάς σας πολύ ευχάριστα.
Το βράδυ, το ροδόξυλο, το λιβάνι , η κανέλλα ή το πορτοκάλι , ανάλογα με την εποχή, μπορούν να υποστηρίξουν μια ευχάριστη επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας και να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα σε μια φιλική συντροφιά.
Και ας μην αρνηθούμε ότι, μετά από μια κουραστική και αγχωτική μέρα και η ερωτική μας διάθεση χρειάζεται λίγη βοήθεια. Γιασεμί, βανίλια, υλάνγκ, σανταλόξυλο, μπορούν να μας ξεφορτώσουν από την ένταση της ημέρας και να υποστηρίξουν γλυκιές καταστάσεις.
Αν θέλετε βοήθεια για να επικοινωνήσετε με τον μη υλικό κόσμο, 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, λένε ότι φέρνει τους αγγέλους δίπλα σας. Στα προσεκτικά επιλεγμένα μίγματα αιθερίων ελαίων οφείλουν και τα λιβάνια, που χρησιμοποιούνται απ’ όλες τις θρησκείες, την ιδιότητά τους να διευκολύνουν την προσευχή και τις υπερβατικές εμπειρίες.
Ώρα για ύπνο και μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας ψηλά στο μαξιλάρι, είναι αρκετή για να προσφέρει χαλάρωση στο νου και στο σώμα και γρήγορο, βαθύ, απολαυστικό , ύπνο ξεκούρασης.
Με φροντίδα και ενδιαφέρον
Γιάννα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός- Σύμβουλος φυσικών θεραπειών

Προηγούμενο άρθροΒιβλία περί βοτάνων
Επόμενο άρθροΚαρκίνος: μια νόσος καταληκτική;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here