Αναλυτικός Οδηγός : Τρόποι Χρήσης και Δοσολογία Αιθέριων Ελαίων
Αναλυτικός Οδηγός : Τρόποι Χρήσης και Δοσολογία Αιθέριων Ελαίων
 Στην αρωματοθεραπεία – ιδιαίτερα στην κλινική – η δοσολογία των συστατικών παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο για την αποτελεσματικότητα των μιγμάτων όσο και για την εξασφάλιση της ασφαλούς χρήσης των αιθέριων ελαίων.

Στις περισσότερες συνταγές οι ποσότητες των λαδιών βάσης δίνονται σε ml ή σε oz (fluid ounce) ενώ των αιθέριων ελαίων σε σταγόνες.

 Η προσθήκη των αιθέριων ελαίων στα μίγματα γίνεται εύκολα καθώς για λόγους ασφαλείας οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν μπουκάλια που έχουν ενσωματωμένο σταγονόμετρο στο πώμα (euro dropper bottles). Όσον αφορά στα λάδια ή στις κρέμες βάσης θα διευκολυνθείτε πολύ αν χρησιμοποιείτε τα ειδικά βαθμονομημένα κουτάλια ή δοχεία. 

Γενικά πάντως, η σχέση των μονάδων όγκου που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία με τα κοινά κουτάλια είναι η εξής:

5 ml (0,16 fl oz) ~ 1 κουταλάκι του καφέ
10 ml (0,33 fl oz) ~ 1 κουταλάκι του γλυκού
15 ml (0,5 fl oz) ~ 1 κουτάλι της σούπας

Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι

1 fl oz = 30 ml και1 ml αιθέριου ελαίου ~ 20 (μετρικές) σταγόνες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρήσης των μιγμάτων που παρασκευάζονται στην αρωματοθεραπεία. Γενικά η αναλογία των συστατικών στις συνταγές δεν πρέπει να αλλοιώνεται, καθώς προκύπτει με βάση την συνέργεια μεταξύ των αιθέριων ελαίων. Αν ωστόσο υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθούν μικρότερες ποσότητες αιθέριων ελαίων συνιστάται να υποδιπλασιάζονται οι σταγόνες αυτών αναλογικά και να προστίθενται στην αρχική ποσότητα λαδιού βάσης. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως απαιτηθεί να χρησιμοποιήσετε πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το μίγμα προκειμένου να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι μέθοδοι χρήσης και οι συνιστώμενες δοσολογίες αιθέριων ελαίων που αναφέρονται παρακάτω προέρχονται από το βιβλίο “The Fragrant Mind” της παγκοσμίου φήμης κλινικής αρωματοθεραπεύτριας Valerie Ann Worwood:

Μπάνιο
Δοσολογία: κατά μέγιστο 8 σταγόνες.
Μέθοδος: γεμίστε την μπανιέρα με νερό και προσθέστε τα αιθέρια έλαια. Για την καλύτερη διάλυσή τους στο νερό μπορείτε να τα αναμίξετε με μια μικρή ποσότητα λαδιού βάσης. Παραμείνετε στο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά κάνοντας βαθιές εισπνοές. Κρατήστε κλειστή την πόρτα του μπάνιου για να μην διαφεύγουν οι ατμοί. Προτείνεται να μην χρησιμοποιούνται τα εξής αιθέρια έλαια στο μπάνιο: βασιλικός, κανέλα, γαρύφαλλο, μέντα, θυμάρι, πιπερόριζα και ευκάλυπτος.

Ντους
Δοσολογία: κατά μέγιστο 2 σταγόνες.
Μέθοδος: Αφού σαπουνιστείτε και ξεπλυθείτε κανονικά προσθέστε τις σταγόνες του αιθέριου ελαίου σε ένα σφουγγάρι και όσο στέκεστε κάτω από το τρεχούμενο ζεστό νερό τρίψτε το σώμα σας κάνοντας ταυτόχρονα βαθιές εισπνοές.

Τζακούζι
Δοσολογία: 3 σταγόνες ανά άτομο.
Μέθοδος: Ίδια με το μπάνιο.

Σάουνα
Δοσολογία: 2 σταγόνες ανά 600 ml νερό.
Μέθοδος: Αναμίξτε τα αιθέρια έλαια με το νερό και τοποθετήστε τα πάνω στην πηγή θερμότητας. Προτεινόμενα αιθέρια έλαια: ευκάλυπτος, τεϊόδεντρο και πεύκο.

Μασάζ
Δοσολογία: κατά μέγιστο 1 σταγόνα ανά 1 ml λάδι βάσης.
Μέθοδος: Αν χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα αιθέρια έλαια αναμίξτε τα πρώτα μεταξύ τους σε ένα μπουκάλι και μετά προσθέστε το λάδι βάσης. Αναμίξτε το μίγμα καλά αναποδογυρίζοντας το μπουκάλι και τρίβοντας το ανάμεσα στα χέρια σας ώστε να ζεσταθεί το μίγμα. Για ολιστικό μασάζ γυναικείου σώματος συνήθως επαρκούν 20 ml λαδιού βάσης.

Μαντήλι ή χαρτομάντηλο
Δοσολογία: 1 σταγόνα
Μέθοδος: Ρίξτε το αιθέριο έλαιο στο μαντήλι ή στο χαρτομάντηλο και εισπνεύστε όποτε αισθάνεστε την ανάγκη.

Εισπνοές
Δοσολογία: κατά μέγιστο 2-3 σταγόνες.
Μέθοδος: Ρίξτε ζεστό νερό σε ένα μπωλ και προσθέστε αιθέρια έλαια. Τοποθετήστε το κεφάλι σας πάνω από το μπωλ σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών και καλύψτε το με μια πετσέτα ώστε να μην διαφεύγουν οι ατμοί. Κρατήστε κλειστά τα μάτια σας και κάνετε εισπνοές από την μύτη για περίπου 1 λεπτό.

Μπωλ νερού
Δοσολογία: 1-9 σταγόνες.
Μέθοδος: Ρίξτε ζεστό νερό σε ένα μπωλ και προσθέστε αιθέρια έλαια. Βεβαιωθείτε ότι είναι κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες. Μετά από 5-10 λεπτά τα αιθέρια έλαια θα έχουν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα. Μπορείτε να συμπληρώνετε στο μπωλ αιθέρια έλαια αλλά αποφύγετε το πολύ έντονο άρωμα.

Λύχνοι και διαχύτες
Δοσολογία: 1-6 σταγόνες.
Μέθοδος: Γεμίστε με νερό το μπωλ του λύχνου ή του διαχύτη και προσθέστε αιθέρια έλαια. Υπάρχουν συσκευές που λειτουργούν με κερί, ηλεκτρικές, ακόμη και για το αυτοκίνητο. Όταν εξασθενήσει το άρωμα προσθέστε ξανά αιθέρια έλαια. Όταν εφαρμόζετε αυτή την μέθοδο συνιστάται να ελέγχετε συχνά την επάρκεια νερού στο μπωλ όσο λειτουργεί η συσκευή.

Καλοριφέρ
Δοσολογία: 1-9 σταγόνες.
Μέθοδος: Ρίξτε σε ένα βαμβακερό ύφασμα αιθέρια έλαια και τοποθετήστε το πάνω στο καλοριφέρ όσο εκπέμπει θερμότητα.

Υγροποιητής
Δοσολογία: 1-9 σταγόνες.
Μέθοδος: Προσθέστε τα αιθέρια έλαια στο νερό του υγροποιητή.

Αποσμητικό χώρων
Δοσολογία: κατά ελάχιστο 4 σταγόνες ανά 280 ml νερό.
Μέθοδος: Σε έναν ψεκαστήρα ρίξτε ζεστό νερό και προσθέστε αιθέρια έλαια. Ανακινείστε καλά το μίγμα και ψεκάστε στον αέρα. Προσέχετε όταν ψεκάζετε να μην βρέχετε ξύλινες ή άλλες ευπαθείς επιφάνειες.

Τζάκι
Δοσολογία: κατά μέγιστο 3 σταγόνες.
Μέθοδος: Ρίξτε τα αιθέρια έλαια πάνω στα κούτσουρα περίπου μισή ώρα πριν ανάψετε το τζάκι. Προτεινόμενα αιθέρια έλαια: κυπαρίσσι, σανδαλόξυλο και κέδρος.

Μεταξωτά ή χάρτινα λουλούδια
Δοσολογία: 1 σταγόνα ανά λουλούδι.
Μέθοδος: Ρίξτε τα αιθέρια έλαια πάνω στα πέταλα ή το κοτσάνι των λουλουδιών και τοποθετήστε τα σε βάζο. Τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται και συνήθως δεν αφήνουν λεκέ. Ορισμένα όμως έχουν ελαφρύ χρωματισμό και πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτή την μέθοδο.

Μαξιλάρι
Δοσολογία: 1-3 σταγόνες ανά μαξιλάρι.
Μέθοδος: Τα αιθέρια έλαια συνήθως δεν αφήνουν λεκέ οπότε μπορείτε να τα ρίξετε απευθείας πάνω στο μαξιλάρι. Εναλλακτικά ρίξτε τα αιθέρια έλαια σε μία γωνία του μαξιλαριού ή σε ένα βαμβακερό πανί το οποίο θα τοποθετήσετε εσωτερικά στην μαξιλαροθήκη ή κάτω από το μαξιλάρι.

Ρουχισμός
Δοσολογία: 1-2 σταγόνες.
Μέθοδος: Ρίξτε τα αιθέρια έλαια στο μανίκι ή στο κολάρο. Τα αιθέρια έλαια εξατμίζονται και συνήθως δεν αφήνουν λεκέ. Ορισμένα όμως έχουν ελαφρύ χρωματισμό και πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτή την μέθοδο.

Άρωμα
Δοσολογία: για 100 ml αρώματος προσθέστε 33 ml αιθέρια έλαια και 66 ml λάδι jojoba ή βότκα. Αν χρησιμοποιήσετε βότκα μπορείτε να διαλύσετε περαιτέρω το μίγμα σε 50% νερό.
Μέθοδος: Αναμίξτε σε γυάλινο μπουκάλι αρώματος τα αιθέρια έλαια με λάδι jojoba ή βότκα σύμφωνα με την παραπάνω αναλογία. Ψεκάστε στην βάση του λαιμού σας και στο εσωτερικό των καρπών ή μυρίστε απευθείας από το μπουκάλι.

Κόσμημα
Δοσολογία: -Μέθοδος: Λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την αρωματοθεραπεία υπάρχουν ειδικά μπουκάλια και μενταγιόν, σκουλαρίκια ή βραχιόλια στα οποία μπορείτε να βάλετε άρωμα ή αιθέρια έλαια και να απολαμβάνετε διαρκώς τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Κρέμες
Δοσολογία: 10-15 σταγόνες ανά 50 ml.
Μέθοδος: Προσθέστε αιθέρια έλαια σε έτοιμες κρέμες βάση χωρίς άρωμα ή κρέμες που θα φτιάξετε μόνοι σας. 
ΠΗΓΗ 

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...