Πολυσυνταγή: ταχίνι – βούτυρο ξηρών καρπών
Πολυσυνταγή: ταχίνι – βούτυρο ξηρών καρπών

Υλικά 

1 κούπα ξηροί καρποί (σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φιστίκια, φουντούκια, ηλιόσπορους, πεκάν, μακαντέμια, κολοκυθόσπορους, κάστανα, σησάμι, κανναβούρι ή άλλοι)
1-2 κ.σ. φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο ή βούτυρο

Προαιρετικά υλικά για γλυκιά γεύση

1 κ.γ. κακάο ή 1/2 κ.γ. κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή 1 βανίλια.
1-2 κ.σ. ζάχαρη ή ισοδύναμης γλύκανσης σιρόπι αγάβης, σφενδάμου, χσρουπόμελο, στέβια, αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες, χουρμάδες, κλπ

Προαιρετικά υλικά για αλμυρή γεύση

κατ’επιλογή: 1 σκελίδα σκόρδο ή 1/2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή πάπρικα, κουρκουμάς, τζίντζερ ή 1/4 κ.γ σκόνη σκόρδο, πιπέρι, κύμινο ή άλλα 1/2 ως 1 κ.γ. αλάτι, αλάτι Ιμαλαίων ή άλλο

Εκτέλεση

Με τον τρόπο αυτό παρασκευάζουμε ταχίνι ή καρυδοβούτυρο, φυστικοβούτυρο ή όπως αλλιώς λέγεται η συνταγή μας.
Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε παρασκευαστή τροφίμων και χτυπάμε (ανάλογα με το πόσο δυνατό μηχάνημα έχουμε) για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν μια κολλώδη πάστα η να ψιλοκοπούν αρκετά. 

Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και χτυπάμε ξανά, ώστε να φτάσουμε στην επιθυμητή πυκνότητα. 


Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και χτυπάμε λίγο ακόμη δοκιμάζοντας ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή γεύση.
Το μεταφέρουμε σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το διατηρούμε στο ψυγείο μας ως 2 μήνες.

Σερβίρουμε σε ψωμί, κρουασάν, γέμιση για γλυκά ή μπισκότα, ντιπ για κράκερ, σαν σως ή όπως αλλιώς θέλετε. Καλή σας όρεξη!

Συμβουλές

Αν είναι ωμοί οι ξηροί καρποί μπορούμε να τους ψήσουμε απευθείας είτε να τους μουλιάσουμε από βραδύς, να τους σουρώσουμε και να τους φουρνίσουμε για 15 λεπτά στην λαδόκολλα στους 180 βαθμούς, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά για να μην καούν. 

ΠΗΓΗ 

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...