Αρχική ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟΣ Κατασκευή : Μίνι ατομικό θερμοκήπιο για να φτιάξετε μοσχεύματα από βότανα

Κατασκευή : Μίνι ατομικό θερμοκήπιο για να φτιάξετε μοσχεύματα από βότανα

983
0

Μια απλή ιδέα για να φτιάξετε μοσχεύματα από βότανα και να έχετε 100% επιτυχία. 

Αρχικά κόβετε βλαστούς(μοσχεύματα) από νεαρά φυτά. Καθαρίζετε το μόσχευμα μέχρι την μέση περίπου από τα φύλλα του κόβοντάς τα και καλό να είναι να τα τοποθετήσετε σε νερό για 2 μέρες.

 Για το υπόστρωμα (χώμα) που θα τα φυτέψετε επιλέξτε ξανθιά τύρφη με λίγο κομπόστ και περλίτι που γενικά κάνει σχεδόν για όλα τα αρωματικά. Αντί για περλίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βερμικουλίτη που τον τοποθετείτε σε λεπτό στρώμα στην επιφάνεια του υποστρώματος. 

Αντί για κεσεδάκια – γλαστράκια χρησιμοποιείστε πλαστικά μπουκάλια του νερού, μισού ή ενάμιση λίτρου. Κόψτε το μπουκάλι του ενάμιση λίτρου στο 1/5 από την βάση του. 

Στο μικρό κομμάτι κάντε μερικές τρύπες (3-4) στη βάση του με μαχαίρι και ρίξτε το υπόστρωμα που έχετε φτιάξει. Στο μεγάλο κομμάτι και εκεί που το κόψατε, κάντε 2 κοψίματα με το μαχαίρι αντιδιαμετρικά. Φυτεύεται τα μοσχεύματα. 
 

 
Προαιρετικά και για σίγουρη επιτυχία καλό είναι πρώτα να εμβαπτίσετε τα μοσχεύματα σε ορμόνη ριζοβολίας (είναι βιολογικά αποδεκτή και δεν αφήνει επικίνδυνα κατάλοιπα). 

Ανοίγοντας τα κοψίματα (λειτουργούν ως «αυτιά») που κάνατε στο μεγάλο κομμάτι το κουμπώνετε με το μικρό. Με ένα ψεκαστήρι το ποτίζετε από το στόμιο και μετά το κλείνετε βάζοντας το καπάκι. Έχετε φτιάξει ένα μίνι ατομικό θερμοκήπιο. 

Ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού με ένα φυτό μέσα.

Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπουκαλιού είναι 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη από την εξωτερική και η υγρασία (που είναι ζητούμενη) είναι πολύ υψηλή. Ανάλογα με το είδος του μοσχεύματος, το βοτανάκι σας θα είναι έτοιμο για μεταφύτευση σε 40 μέρες περίπου.

 Η ιδέα είναι απλή και έχει και την οικολογική της διάσταση, αφού επαναχρησιμοποιείται πλαστικά μπουκάλια και όχι έτοιμα κεσεδάκια. Βέβαια απαιτεί αρκετό χρόνο αν σκεφτείτε να κάνετε πολλά μοσχεύματα. 

Εμείς τα βλέπουμε ως παιχνίδι και έχουμε τα μπαλκόνια μας γεμάτα με μίνι θερμοκηπιάκια. Στο πολύ κρύο όμως τα μαζεύουμε σε πιο ζεστό περιβάλλον. 

Τον Φεβρουάριο αρχίζει και η σπορά των καλοκαιρινών φυτών σε θερμοκήπιο. 

Μπορείτε να σπείρετε σε μινι θερμοκήπια τις ντομάτες, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και όλα τα μπαξεβανικά που θα χρειαστείτε για τον καλοκαιρινό σας μπαξέ.
ΠΗΓΗ 


Προηγούμενο άρθροΑσχολήσου με την κηπουρική …
Επόμενο άρθροΚαταπολεμώντας τα σκαθάρια των αρωματικών φυτών με φυσικό τρόπο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here