Αρχική ΓΝΩΜΕΣ-ΑΠΟΨΕΙΣ Χημικά των καλλυντικών κατηγορούνται για πρόωρη εμμηνόπαυση

Χημικά των καλλυντικών κατηγορούνται για πρόωρη εμμηνόπαυση

99
0


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φθαλάτες κατηγορούνται για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας – μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας ενώ υπάρχουν επίσης στοιχεία που μαρτυρούν ότι ευθύνονται και για «εκθήλυνση» των μικρών αγοριών.

Τώρα αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα χημικά δρουν ως διαταράκτες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, οδηγώντας σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η δρ Νατάλια Γκράιντλερ και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά από μέτρηση των επιπέδων φθαλατών στο αίμα ή στα ούρα 5.700 γυναικών.

Εμμήνοπαυση 2-15 χρόνια νωρίτερα

Όπως είδαν, οι εθελόντριες που διέθεταν τις υψηλότερες ποσότητες φθαλατών στο αίμα ή στα ούρα πέρασαν στην εμμηνόπαυση 2,3 χρόνια νωρίτερα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Η τυπική ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη – οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα φθαλατών εμφάνιζαν εμμηνόπαυση στα 49 έτη κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, η δρ Γκράιντλερ τόνισε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ότι ορισμένες γυναίκες περνούσαν στην εμμηνόπαυση 15 χρόνια νωρίτερα από το συνηθισμένο, στα μέσα της δεκετίας των 30 χρόνων τους – γεγονός που πιθανώς να συνδέεται με έκθεση σε φθαλάτες.

Σοβαροί κίνδυνοι από την πρόωρη εμμηνόπαυση

Υπογραμμίζεται ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση συνδέεται με σημαντική αύξηση των ποσοστών εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιοπαθειών, προβλημάτων στα οστά και θανατηφόρων αιμορραγιών του εγκεφάλου. 

Η ερευνήτρια σημείωσε στο συνέδριο ότι «η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει σοβαρή επίδραση στην υγεία. 

Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα χημικά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία των ωοθηκών και την ανθρώπινη αναπαραγωγή.

 Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, η μελέτη μας είναι ακόμη πρώιμη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση είναι αρκετό το ότι φαίνεται να υπάρχει αρνητική επίδραση των φθαλατών στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών για να υπάρξουν περαιτέρω μελέτες».

Η δρ Γκράιντλερ δεν μπορούσε να δώσει την εξήγηση στο γιατί κάποιες γυναίκες εξετίθεντο σε υψηλότερα επίπεδα των χημικών.

 Όπως είπε, είναι πιθανό ότι οι γυναίκες αυτές χρησιμοποιούσαν περισσότερο προϊόντα μακιγιάζ, έπιναν περισσότερο εμφιαλωμένο νερό ή έτρωγαν περισσότερα έτοιμα φαγητά σε πακέτο.
tovima

Προηγούμενο άρθροΧαρουπόμελο: Το καλύτερο γλυκαντικό Χάστε βάρος τρώγοντας!
Επόμενο άρθροΣεξ, βότανα και μπαχαρικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here