Η φροντίδα του δέρματος.
Η φροντίδα του δέρματος.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση, όργανο του σώματός μας. Είναι το όργανο που περικλείει το σώμα μας και μπορεί να προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις, σε περίπτωση που κάτι πάει να χαλάσει στο σώμα. Η φροντίδα και η παρατήρηση των μικρών μεταβολών στην εμφάνισή του, μπορεί να μας δώσει έγκαιρα και έγκυρα στοιχεία, για να προλάβουμε πολλές δυσάρεστες εξελίξεις σε εσωτερικά όργανα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγουμε να εφαρμόζουμε κορτιζονούχες κρέμες και διαλύματα πάνω του, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη, γιατί το καταπονούν και το κάνουν να χάνει την ικανότητα να προειδοποιεί.

Βασική φροντίδα αποτελεί ο καλός καθαρισμός του. Καλό είναι να τρίβουμε το δέρμα μας καθημερινά με μία στεγνή πετσέτα, ή να χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας ντους σφουγγάρι-τζίβα, για να καθαρίζει καλά από τα νεκρά κύτταρά του. Αν αυτά απομακρυνθούν, η αναπνοή του και η απεκκριτική του ικανότητα βελτιώνεται κι έτσι το σώμα οξυγονώνεται καλύτερα, το ουρικό οξύ φεύγει ευκολότερα με τον ιδρώτα και τα θρεπτικά συστατικά που του προσφέρουμε με τις καλλυντικές κρέμες και λοσιόν αξιοποιούνται σε μεγαλύτερη έκταση, επειδή διεισδύουν ευκολότερα και βαθύτερα σ’ αυτό.

Προσοχή απαιτείται, ώστε να χρησιμοποιούμε ποιοτικά προϊόντα καλλωπισμού. Η υγεία και η ομορφιά συνδέονται και μέσω αυτών. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το 15% από οτιδήποτε εφαρμόζουμε στο δέρμα μας, περνάει στην κυκλοφορία του αίματος και πηγαίνει παντού στο σώμα. Για παράδειγμα: μια κρέμα με υγρή παραφίνη, είναι πολύ οικονομική και κάνει ωραία δουλειά, αλλά αν σκεφθούμε ότι ένα παράγωγο πετρελαίου κυκλοφορεί καθημερινά μέσα στο σώμα μας κι ότι οι υδρογονάνθρακες που περιέχει έχουν δυσμενή δράση, όπως και αυτοί της βαζελίνης, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφθούμε όταν θα έρθει η ώρα για την επόμενη αγορά μας. Και μια και ανέφερα τη βαζελίνη, να σας πω ότι κάποτε ήταν τόσο δημοφιλής ανάμεσα στις έγκυες για την αποφυγή των ραγάδων, ώστε ακόμη και οι γιατροί παρασύρονταν και τη σύστηναν. Μέχρι που η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, εξέδωσε ανακοίνωση με τα αποτελέσματα έρευνας, που έδειχνε ότι οι υδρογονάνθρακες που απορροφούνταν, είχαν αυξήσει το ποσοστό των καρκίνων στα νεογνά. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί! Κι όμως. Όλα πρέπει να τα προσέχουμε.

Πρώτα η υγεία και μετά όλα τ’ άλλα. Υγιεινότερο είναι, να αναζητούμε φυσικά προϊόντα. Θα μου πείτε π.χ. το πετρέλαιο δεν είναι φυσικό υλικό; Είναι, αλλά προορίζεται για άλλη χρήση, για καύσιμο, όχι για καλλυντικό.

Για τη φροντίδα του δέρματός μας, η φύση μας χάρισε τόσα ωραία υλικά! Λάδι ελιάς, βασιλικό πολτός, βότανα κάθε είδους, μας φροντίζουν θαυμάσια, με μηδενικό ρίσκο. Μόνο που στοιχίζουν λίγο παραπάνω από τα χημικά.

Ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέγει τι θέλει για την δική του ζωή. Είναι αναμφίβολα γνωστό όμως, ότι για κάθε τι που θέλουμε να απολαύσουμε, πληρώνουμε. Είναι προτιμότερο να πληρώνουμε πριν (την καλύτερη λύση), παρά μετά (τη θεραπεία). Πληρώνοντας πριν, πληρώνουμε τελικά λιγότερα, τόσο σε χρήμα όσο και σε ψυχή.

Με φροντίδα και ενδιαφέρον
Γιάννα Ρουσοδήμου
Φαρμακοποιός-Σύμβουλος φυσικής υγείας

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...