Αρχική ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Φτιάξτε φυσικά αρώματα από αιθέρια έλαια

Φτιάξτε φυσικά αρώματα από αιθέρια έλαια

100
0

Για να φτιάξετε φυσικά αρώματα, θα χρειαστείτε ποικιλία αιθέριων ελαίων, οινόπνευμα, και λάδια-βάσεις, σταγονόμετρα, μπουκάλια, σημειωματάριο μολύβι, και ετικέτες.

Αιθέρια έλαια

Η δημιουργία αρώματος απαιτεί ποικιλία από “νότες” αιθέριων ελαίων – που περιλαμβάνουν υψηλές, μεσαίες και βασικές νότες. Αυτοί οι όροι που χρησιμοποιούνται για τα μείγματα αρωμάτων είναι ανάλογοι με την δημιουργία μουσικής, επειδή δημιουργείται μια “συμφωνία αρώματος”. Η κατηγορία αυτών των νότων ποικίλει και εξαρτάται από τον αρωματοθεραπευτή που τις ταξινομεί. Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν να κολλήσετε σε οποιαδήποτε δυσκολία, για να δημιουργήσετε το δικό σας άρωμα.

Ωστόσο, η γνώση των αιθέριων ελαίων και των χαρακτηριστικών τους βοηθάνε πολύ. Ξεκινήστε να φτιάξετε μείγματα αρωμάτων, προσθέτοντας αιθέρια έλαια σε ήδη υπάρχοντα αρώματα για να αυξήσετε την μυρωδιά τους. Μολονότι, αυτό δεν είναι ένα φυσικό άρωμα, είναι μια αρχή.

Υψηλές νότες: είναι οι μυρωδιές που αντιλαμβάνεστε πρώτα. Είναι έντονες, αλλά δεν διαρκούν πολύ. Αυτά τα αιθέρια έλαια πρέπει να προστίθενται στο μικρότερο ποσοστό του τελικού μείγματος. Οι υψηλές νότες περιλαμβάνουν: το περγαμόντο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, τη μέντα, το χαμομήλι, το κίτρο, το λεμονόχορτο.

Μεσαίες νότες: τα αιθέρια έλαια με μεσαία αποτελούν συνήθως το σώμα του μείγματος. Οι μεσαίες νότες περιλαμβάνουν: το ροδόξυλο, τη λεβάντα, το γεράνιο, υλάνγκ-υλάνγκ κ.ά.

Βασικές νότες: αυτά τα αιθέρια έλαια προσθέτουν πληρότητα στο μείγμα – το άρωμα διαρκεί περισσότερο. Είναι βαθιά και γήινα αρώματα. Αυτά τα έλαια συχνά αναφέρονται σαν στερεωτικά, καθώς έχουν την τάση να καθορίζουν το άρωμα και το κάνουν να διαρκεί πολύ πάνω στην επιδερμίδα, αν και είναι σε μικρή αναλογία μέσα στο μείγμα.

Οι βασικές νότες περιλαμβάνουν: το πατσουλί, σάνδαλο, βετυβέρια, λιβάνι, μύρο, λάβδανο κ.ά..

Γενικά, τα εσπεριδοειδή έλαια έχουν φρουτένια νότα, τα πικάντικα πικάντικη, και τα λουλουδένια μπορούν να γλυκάνουν το μείγμα. Τα αιθέρια έλαια από βότανα προσθέτουν μια πράσινη νότα και τα έλαια από ρίζες βαθαίνουν το μείγμα.

Οι μυρωδιές που αρέσουν σε κάποιον παίζουν πολύ σημαντικό μέρος στο να γνωρίζουμε από πού να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα προσωπικό άρωμα. Ο πειραματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσουμε ένα καταπληκτικό άρωμα.

Ανακατέψτε μια σταγόνα κάθε φορά. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερο, αλλά δεν μπορείτε να αφαιρέστε ένα έλαιο, και ίσως να καταστρέφετε ένα μείγμα προσπαθώντας να καλύψετε το λάθος.

Τα αιθέρια έλαια όπως το υλάνγκ υλάνγκ έχουν δυνατή μυρωδιά και μπορεί γρήγορα να ισχυροποιήσουν το μείγμα.

Υπάρχουν λίγες διαφορετικές μέθοδοι για τα μείγματα. Μερικοί προτιμούν να ανακατεύουν πρώτα τα αιθέρια έλαια μαζί και μετά να τα προσθέτουν στην βάση.

Άλλοι προτιμούν να προσθέτουν τα αιθέρια έλαια στην βάση σταγόνα σταγόνα, δοκιμάζοντας το μείγμα καθώς φτιάχνεται. Διαλέξτε την μέθοδο που νομίζετε ότι είναι πιο εύχρηστη για εσάς. Να κρατάτε σημειώσεις των συνταγών σας και να κάνετε αρκετούς συνδυασμούς πάνω σε αυτές. Να είστε, δημιουργικοί και, το κυριότερο. διασκεδάστε το.

Διαλέγοντας βάσεις

Υπάρχουν διάφορες βάσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την δημιουργία αρώματος, και εξαρτάται αν προτιμάτε υγρή ή ελαιώδη βάση. Μπορείτε να φτιάξετε μια οινοπνευματώδη βάση προσθέτοντας καρυκεύματα και βανίλια όπου θα προσθέσετε τα αρώματά σας. Για να το κάνετε αυτό, απλά προσθέστε μια κουταλιά βανίλια ή 2 κουταλιές από καρυκεύματα (γαρύφαλλο, κανέλα, μάραθο, και πιπερόριζα) σε ένα ποτήρι καθαρό οινόπνευμα ή βότκα. Αφήστε το μείγμα για 4 εβδομάδες. Το μείγμα αυτό δίνει μια ζεστή πικάντικη νότα στο άρωμα. Είναι παρόμοιο με το φυτικό βάμμα που μέσα στο οινόπνευμα εκχυλίζονται οι θεραπευτικές ουσίες των φυτών.

Το αρωματισμένο οινόπνευμα από τα φυσικά προϊόντα έχει πιο λεπτό άρωμα, και είναι προτιμότερο από εκείνο που γίνεται με προσθήκη αιθέριων ελαίων που είναι πολύ ισχυρά.

Εάν διαλέξετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, εφαρμόστε τα με προσοχή καθώς μερικά από τα έλαια καρυκεύματα όπως το γαρύφαλλο και η κανέλα μπορεί να ερεθίσουν ευαίσθητες επιδερμίδες. Εάν διαλέξετε λάδι-βάση, το λάδι χοχόμπας είναι καλή επιλογή. Η χοχόμπα στην πραγματικότητα είναι υγρό κερί που δεν ταγκίζει τόσο γρήγορα όπως άλλα λάδια-βάσεις. Είναι ευγενικό στην επιδερμίδα και στα μαλλιά. Απλώνεται όμορφα και διαρκεί πολύ.

Εμφιάλωση

Όμορφα μπουκάλια αρωμάτων φέρνουν στο νου αναμνήσεις και πιθανόν να βρείτε μια ωραία συλλογή. Μπουκάλια με λαστιχένια καπάκια είναι κατάλληλα για αρώματα με οινοπνευματώδεις βάσεις. Για τις ελαιώδεις βάσεις, χρησιμοποιείστε σκούρα γυάλινα μπουκάλια σαν αυτά που χρησιμοποιείτε για τα άλλα μείγματα όπως λάδι μασάζ ή λάδια για τα νύχια. Ένα μπουκάλι με δοσομετρητή 10 ml είναι κατάλληλο. Ένα προσωπικό άρωμα είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο – τα αρώματα πρέπει να είναι μοναδικά σαν την προσωπικότητά σας.

Συνταγές για προσωπικά μείγματα αρωμάτων

Άρωμα για τα μαλλιά

3 σταγόνες απόλυτο τριαντάφυλλο

3 σταγόνες απόλυτο γιασεμί

5 σταγόνες λεβάντα

5 σταγόνες σάνδαλο

2 σταγόνες υλάνγκ-υλάνγκ σε 30ml οινόπνευμα με άρωμα βανίλιας ή 15ml λάδι χοχόμπας

Άρωμα με τριαντάφυλλο

3 σταγόνες απόλυτο τριαντάφυλλο

6 σταγόνες περγαμόντο 6 σταγόνες λεβάντα

5 σταγόνες πατσουλί σε 30ml οινόπνευμα με άρωμα κανέλας ή 1/2 οζ λάδι χοχόμπας

Άρωμα για τον άντρα

5 σταγόνες περγαμόντο

5 σταγόνες σάνταλο

2 σταγόνες πατσουλί

2 σταγόνες κίτρο

30ml οινόπνευμα καρυκευμάτων ή γαρύφαλλου ή 15ml λάδι χοχόμπας

Συνταγές και αρώματα καθημερινής χρήσης

Άρωμα για πρωινή ευεξία

1-3 σταγόνες δεντρολίβανο

3 σταγόνες λεμόνι

2 σταγόνες ευκάλυπτο ή 3 σταγόνες δεντρολίβανο

2 σταγόνες μέντας

3 σταγόνες λεμονιού

Άρωμα για φρεσκάδα

3 σταγόνες περγαμόντο

2 σταγόνες γκρέιπ-φρουτ

3 σταγόνες ροδόξυλο

Το χρησιμοποιούμε με τον ίδιο τρόπο όπως στην προηγούμενη συνταγή. Είναι αναζωογονητικό άρωμα χωρίς να είναι καταπραϋντικό ή υπερδιεγερτικό.

Άρωμα για χαλάρωση

5 σταγόνες λεβάντα

2 σταγόνες υλάνγκ-υλάνγκ

2 σταγόνες τριαντάφυλλο

Πηγή: http://www.ftiaxno.gr/2014/12/pos-na-ftiaxete-to-diko-sas-aroma.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here