Σάλτσα ντομάτας σε βάζα
Σάλτσα ντομάτας σε βάζα

Υλικά

-ντομάτες ώριμες
-λάδι
-αλάτι

Για να φτιάξετε βάζα με σάλτσα ντομάτας δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό που πρέπει να διαθέτετε είναι βάζα ,ντομάτες ώριμες και φυσικά διάθεση. Έτσι όταν δεν είναι η εποχή της ντομάτας θα έχετε την δικιά σας νοστιμότατη σάλτσα. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αποστειρώσουμε τα βάζα βράζοντας τα σε μια κατσαρόλα να βράσουν και κατόπιν να τα σκουπίσουμε καλά. Κατόπιν πλένουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη. Βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να τραβήξει τα υγρά του ανακατεύοντας σταδιακά.

 Εάν θέλετε να επισπεύσετε την διαδικασία μπορείτε πριν τον βράσετε, να σουρώσετε τον ζωμό μ΄ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε περίπου στα 4 κιλά ντομάτες μια κουταλιά αλάτι και 1/2 ποτήρι λάδι. Όταν είναι έτοιμο το βάζουμε στα βάζα, τα σφραγίζουμε, πιάνοντας με μια πετσέτα φυσικά για να μην καούμε και τα αναποδογυρίζουμε. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βάζο το ανοίγουμε κάνοντας το χαρακτηριστικό ”κλίκ” και το βάζουμε στο ψυγείο.

Τοματοπελτές

Υλικά: Ντομάτες γινωμένες, βάρος κατά βούληση- ρίγανη – μαϊντανός ή δυόσμος- βασιλικός – αλάτι – πιπέρι.

Εκτέλεση: Πλένετε καλά και βάζετε τις ντομάτες σε βραστό νερό για λίγα λεπτά, έτσι ξεφλουδίζονται εύκολα. Τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στη μέση, στύβετε λίγο για να φύγουν οι σπόροι και τα υγρά και κατόπιν τις ψιλοκόβετε. Τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

Βάζετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα (για να μην πετάει η σάλτσα), αρωματίζετε με λίγη ρίγανη, βασιλικό, μαϊντανό ή δυόσμο, αλατοπίπερο και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει, ώσπου να πήξει τελείως, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει. Αδειάζετε τον πελτέ σε μικρά βαζάκια τα οποία έχετε ήδη πλύνει με ζεστό νερό και έχετε σκουπίσει πολύ καλά. 

Πιέζετε το μίγμα με κουτάλι για να μην κάνει κενά αέρος και σκεπάζετε την επιφάνεια με λάδι για να μην μουχλιάσει. Κλείνετε αεροστεγώς με μεταλλικά καπάκια και αποστειρώνεται για 20-25 λεπτά περίπου.

Αποστείρωση: Βάζετε σε κατσαρόλα όρθια τα βάζα το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτετε νερό λίγο πιο κάτω από το καπάκια των βάζων, έτσι ώστε όταν θα βράζει το νερό να μην τα σκεπάζει.

 Βράζετε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Αφήνετε τα βάζα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να κρυώσει το νερό.
ΠΗΓΗ 

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...