Αρχική ΔΕΝΤΡΑ Η τέχνη του κλαδέματος της ελιάς

Η τέχνη του κλαδέματος της ελιάς

120
0

Όταν ρώτησαν τον καθηγητή Gucci, γιατί κλαδεύουμε το δένδρο, εκείνος απάντησε άπλα “Για να ξανανιώσει!” Αυτό θα γίνει, αφού το απαλλάξουμε από τα περιττά κλαριά, η τα άρρωστα αδύναμα και ξερά. Παλαιότερα αν κάποιος δεν ήξερε να κλαδέψει το λιόφυτο του, έκανε χρήση της παροιμίας “αν δε ξέρεις τη δαυλιά σου ξάνοιγε το γείτονα σου!” Κάθε ελιά θα πρέπει να έχει έναν κεντρικό εύρωστο κορμό, ο οποίος θα διακλαδίζεται στο ένα με ενάμισι μέτρο με πλάγια κλαριά (ποδιές), και αποφεύγουμε τα όρθια λαίμαργα, ειδικά στο κέντρο (ορθαρηδες).

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, όταν βρεθούμε στον ελαιώνα μας με τα κλαδευτήρια στα χέρια…

Το πρώτο βήμα, είναι να εξετάζουμε κάθε δένδρο χωριστά, γιατί οι ανάγκες του κάθε ενός, μπορεί να είναι διαφορετικές. Ο σκοπός μας είναι να πετύχουμε να καρποφορούν όλα τα δένδρα κάθε χρόνο και από λίγο, πάρα μια χρονιά να έχουν παραγωγή και την άλλη τίποτα.

Δεύτερο βήμα, έλεγχος, να δούμε για την παρουσία ασθενειών, ξηρών βλαστών, πυκνότητα βλάστησης, σκίασης, φωτισμού, αερισμού, σχήματος κόμης, ύψος του δένδρου, παρουσία μυκήτων κλπ. Αποφεύγεται η χρήση αλυσοπρίονου, γιατί κόβει άγρια τομή και εκεί φωλιάζουν παθογόνοι μύκητες, ειδικά σε περίοδο μεγάλης υγρασίας. Τα πυκνά κλαριά τα αραιώνουμε ώστε να μπαίνει φως μέσα στο δένδρο και αέρας. Τώρα, το πόσο πυκνό θα είναι μέσα ένα δένδρο, θα έχουμε σαν εικόνα ένα πουλί που θα μπορεί να πετάει ανάμεσα στα κλαριά, όπως είπε κάποιος ειδικός..

Αν πάλι το λιόφυτο μας είναι σε άγονη περιοχή, με ελάχιστες βροχοπτώσεις το χειμώνα και χωρίς νερό το καλοκαίρι, φυσικά το δένδρο δεν μπορεί να συντηρήσει όλα τα κλαριά και να παράγει κι όλας, έτσι θα πρέπει να αφαιρεθούν κλαριά για να ξαλαφρώσει το δένδρο και να έχει τη δύναμη να κάνει και την παραγωγή της χρόνιας.

Έχουμε συνήθως τριών ειδών κλαδέματα, κλάδεμα ανανέωσης, κλάδεμα διόρθωσης και κλάδεμα παραγωγής.

ΚΛΑΔΕΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

Στο κλάδεμα ανανέωσης κάνουμε βαρύ κλάδεμα στα γερασμένα δένδρα χαμηλής παραγωγής, ή σε ψηλά δένδρα ή εγκαταλημένα, ή χολεριασμένα, ή από φωτιά, ή έντονα σκιασμένα. Εδώ αφαιρούνται και κλάδοι ολόκληροι από το σταυρό και πάνω, με κάθετες τομές για να μη κατακρατεί νερό της βροχής. Αφήνουμε τα πλαϊνά κλαριά, ποδιές. Ένα δένδρο που κλαδέψαμε πέρσι με βαρύ κλάδεμα, διαλέγουμε φέτος ποια κλαριά είναι κατάλληλα να κρατήσουμε, να είναι εξωτερικά και τα αλλά τα αφαιρούμε. Αυτό θα πρέπει να γίνει και στα ενδιάμεσα του καλοκαιριού, σαν διόρθωση, να μην παίρνουν την δύναμη. Πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας, ότι αν ένα δένδρο που του κάναμε βαρύ κλάδεμα σε εύφορο έδαφος, καλά λιπασμένο και ποτισμένο, θα έχει την τάση αμέσως σχεδόν, να πετάξει μεγάλα και δυνατά λαίμαργα, τα όποια από μικρά θα πρέπει να αφαιρούμε, ούτως ώστε να αναγκάσουμε το δένδρο να δημιουργήσει ποδιές. Διαφορετικά τα λαίμαργα θα τραβήξουν όλη τη δύναμη του δένδρου και δεν θα έχουμε παραγωγή. Αν σε ένα δένδρο κόψουμε όλους τους κορμούς, θα κάνει τρία χρονιά να ξανακάνει ελιές, αλλά στα ενδιάμεσα πρέπει να αφαιρούνται τα άχρηστα κλαδιά και να αφήνουμε μονάχα τα εξωτερικά. Όπου υπάρχουν παγετοί, οι σε βρεγμένα από την βροχή κλαριά, το κλάδεμα θα πρέπει να αποφεύγεται, και για αποφυγή ατυχημάτων, αλλά και να μην δημιουργείται καρκίνωση του δένδρου. Σε δένδρα που έχουν καρκίνωση συστήνεται ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα ( οξυχλωρουχος χαλκός)

ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Εφαρμόζεται συνήθως στα νεαρά δενδράκια, και σκοπό έχουν να δώσει στο φυτό από την αρχή σωστό σχήμα και μέγεθος και να πάρει από την αρχή τη σωστή κατεύθυνση και σχήμα όταν έρθει στη κατάσταση παραγωγής. Τα σχήματα που δίνουμε στην Ελλάδα είναι <<κύπελλο>> η <<ομπρέλα>>.

ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ

Εφαρμόζεται σε δένδρα παραγωγικής ηλικίας και σκοπό έχει να επέλθει μια ισορροπία ανάμεσα βλάστησης, καρποφορίας, ριζικού συστήματος, ώστε να ατυχούμε ικανοποιητική απόδοση, καθώς και τη συντήρηση και βελτίωση του σχήματος του δένδρου. Μπαίνοντας στο χωράφι μας για να κλαδέψουμε, θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποια πράγματα. ..Ότι η ελιά καρποφορεί σε βλαστούς του προηγούμενου έτους, από μικρούς μασχαλιαίους οφθαλμούς. Καρποφόροι είναι οι βλαστοί μικρού μήκους, έχουν καλή ζωηρότητα, και είναι στο εξωτερικό μέρος της κόμης, φωτίζονται και αερίζονται καλά. Τα πυκνοφυτεμένα δένδρα που σκιάζονται δεν έχουν πολλούς καρποφόρους βλαστούς. Το δένδρο κάτω από σκιά, προσπαθεί να κάνει καρπούς στα ψηλά κλαριά που λιάζονται, και αν τα κόψουμε και αυτά, τότε δεν θα έχουμε καθόλου παραγωγή. Οι λαίμαργοι βλαστοί, θα δώσουν μόνο βλάστηση, ενώ οι αδύνατοι λίγο καρπό. Αν οι λαίμαργοι είναι στο εσωτερικό, αφαιρούνται, αν είναι εξωτερικά και λιάζονται, τότε η κορφολογούνται η αραιώνονται. Όταν είναι για να κλαδέψουμε, προτιμούμε τη χρονιά που έχει ακαρπία, (προηγείται του έτους της αναμενόμενης καρποφορίας) με αραίωση βλαστών μικρής ζωηρότητας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη λίπανση και την ανάπτυξη νέων βλαστών του έτους που έρχεται που αυτοί θα καρποφορήσουν το έτος της μεγάλης παραγωγής. Έτσι επιτυγχάνεται παραγωγή κάθε έτος. Σε δένδρα που είναι σε ξερά εδάφη, με λίγες βροχοπτώσεις, χωρίς πότισμα το καλοκαίρι, το αυστηρό κλάδεμα βοηθά στη μείωση του φυλλώματος του δένδρου, άρα και στην εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών στοιχειών για την καρποφορία.

Κλαδεύοντας ένα δένδρο, ρυθμίζουμε την ανάπτυξη της βλάστησης, ρυθμίζουμε την καρποφορία, προσαρμόζουμε το δένδρο στους διαθέσιμους χώρους, αποφεύγουμε τα προβλήματα σκίασης και κακού αερισμού και ανταγωνισμού των δένδρων. Αντίθετα σε ένα ελαιώνα που έχει λίγα δένδρα θα προσπαθήσουμε κάθε δένδρο, να αξιοποιήσει τον διαθέσιμο χώρο του και να απλώσει κατάλληλα. Αντίστοιχα σε μια περιοχή με ελάχιστες βροχοπτώσεις, αναγκαστικά θα κλαδέψουμε έτσι ούτως ώστε με το νερό που διαθέτει να είναι και η ανάλογη βλάστηση. Αντίθετα, δηλαδή σε ένα καλοποτισμένο χωράφι, θα αφήσουμε περισσότερο φύλλωμα και θα αναμένουμε περισσότερη παραγωγή. Με το κλάδεμα πετυχαίνουμε μεγαλύτερη ποιότητα και ποσότητα παραγωγής. Κανονικά χρειάζεται κάθε χρόνο κλάδεμα, αλλά λόγω της δυσκολίας και λόγω παραγωγής, οι περισσότεροι κλαδεύουν κάθε δεύτερο η τρίτο χρόνο. Ανάλογα τα λιπάσματα που ρίχνουμε, ανάλογα τις βροχοπτώσεις, και φυσικά πυκνότητα όπως προαναφέραμε κλπ, κάνουμε το ανάλογο κλάδεμα. Δεν θέλουμε ένα δένδρο να φτάσει ψηλά, γιατί δεν θα το φτάνουμε, και θα μας δυσκολέψει στο μάζεμα. Το υπερφόρτωμα του δένδρου τη μια χρονιά και την άλλη να μην κάνει τίποτα δεν είναι πάντα καλό, εμείς θέλουμε να κάνουν όλα τα δένδρα κάθε χρόνο, κι ας μην είναι παραφορτωμένα. Τα υπερφορτωμένα δένδρα δεν είναι πάντα καλό σημάδι για την καλή ποιότητα του λαδιού. Όταν ένα υπερφορτωμένο δένδρο, το αδειάσουμε νωρίς τον Δεκέμβριο, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ξανακάνει και του χρόνου, πάρα όταν το αδειάσουμε Φεβρουάριο, γιατί τότε πραγματικά εξαντλείται.

Ο καλός κλαδευτής, οφείλει να δώσει κατάλληλο σχήμα στο δένδρο, ώστε να λιάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα, έτσι προσπαθούμε να απλώσουμε το δένδρο, κι όχι να του δώσουμε ύψος.

Θέλουμε ένα κορμό από 1 έως 1,5 μέτρο με γερό σκελετό.

Φροντίζουμε το κάθε δένδρο να μη φορτώνεται τη μια χρονιά και την άλλη να μην κάνει, έτσι κλαδεύουμε τους βλαστούς έτσι ούτως ώστε να έχουμε ένα μέσο όρο φορτίο κάθε χρόνο. Βασικά δεν αρκεί ένα κλάδεμα, αλλά πολλές φορές το χρόνο και το καλοκαίρι ο κλαδευτής θα κάνει τις ανάλογες διορθώσεις. Ένας ελαιοπαραγωγός που έχει εγκαταλειμμένα για χρονιά δένδρα, θα πρέπει να κάνει την πρώτη χρονιά ένα δραστικό κλάδεμα για να τα επαναφέρει σε τρία χρονιά και να μπουν και πάλι στην παραγωγή. Ωστόσο κάθε χρόνο θέλουν τις απαραίτητες διορθώσεις, κόβοντας τα λαίμαργα και τα περιττά κλαριά, για να ενισχύονται τα πλαϊνά οι λεγόμενες ποδιές. Στο κλάδεμα δεν υπερβαίνουμε το 40% της κόμης του, ενώ σωστό κλάδεμα είναι το 10% η το πολύ 20%.Μεγάλη υπόθεση είναι να καταφέρει ο παραγωγός να έχει ισορροπημένες παραγωγές κάθε χρόνο σε όλα του τα δένδρα, και όχι χρόνο πάρα χρόνο. Καλύτερη εποχή για κλάδεμα, είναι αφού περάσουν τα μεγάλα κρύα του χειμώνα, γιατί οι πολλές υγρασίες στα κοψίματα ευνοούν τους μύκητες. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα άνθη, ο παραγωγός γνωρίζει πια ποια κλαριά θα κάνουν ελιές και ποια όχι και ξέρει τι να κόψει και τι να αφήσει. Δεν πρέπει να αδειάζουμε πολύ το εσωτερικό του δένδρου, διότι το αφήνουμε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο στον ήλιο. Το κλάδεμα είναι σημαντική και αναγκαία εργασία της καλλιέργειας της, που ρυθμίζει το σχήμα την σωστή ανάπτυξη, την μακροζωία αλλά και την ανανέωση του κάθε δένδρου.

Πηγή: cretanmagazine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here