Βότανα και Αναπνευστικό
Βότανα και Αναπνευστικό

Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται Ο2 και αποβάλλει CO2 με την αναπνοή. Η ανταλλαγή των αερίων (Ο2-CO2) ανάμεσα στο σώμα και τα κύτταρα των ιστών γίνεται παράλληλα με τη θρέψη των ιστών και την αποκομιδή των άχρηστων ουσιών.

Μέρη του αναπνευστικού συστήματος είναι:

Α) η μύτη ( ο ρινικός βλεννογόνος θερμαίνει, υγραίνει και καθαρίζει τον αέρα που κατευθύνεται στους πνεύμονες),


Β) ο φάρυγγας και η αμυγδαλή, 


Γ) ο λάρυγγας και οι φωνητικές χορδές, 


Δ) η τραχεία με τους 2 βρόγχους και το βρογχικό δένδρο, 


Ε) οι πνεύμονες-κύρια όργανα του αναπνευστικού συστήματος (τρίλοβος δεξιός και δίλοβος αριστερός πνεύμονας) με εκατομμύρια κυψελίδες, όπου γίνεται η ανταλλαγή των αερίων κατά την αναπνοή.


Οι πνεύμονες είναι τα όργανα που έχουν εμβρυολογική συγγένεια με το στομάχι και τον γαστρεντερικό σωλήνα (ενδόδερμα).
Έτσι εξηγείται γιατί ο εμετός (φυσικός ή τεχνητός) θα ανακουφίσει όχι μόνο από τη συσσώρευση τοξινών στο στομάχι αλλά και από την υπερβολική συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες και όλη την αναπνευστική οδό με άμεση ανακούφιση σε αναπνευστικές διαταραχές όπως βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα. Οι πνεύμονες κατά την Κινεζική Ιατρική, βρισκόμενοι στην κορυφή του κορμιού έρχονται σε άμεση επαφή με τον αέρα και είναι πιο ευάλωτοι σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες π. χ. κρύο, υγρασία, ιούς κ.ά.
Εποχή του πνεύμονα κατά την Κινεζική Ιατρική είναι το Φθινόπωρο. Πράγματι αυτή την περίοδο ο αναπνευστικός σωλήνας προσβάλλεται από αερογενείς λοιμώξεις όπως οι ιοί (περίπου 80) του κοινού κρυολογήματος. 


Τα κρυολόγημα μπορεί να μεταδίδεται και στις παραρινικές κοιλότητες (ιγμορίτιδα).

Διαταραχές του Αναπνευστικού Συστήματος 


1. Ερεθισμένος Λαιμός, Βήχας, Φαρυγγίτιδα, Λαρρυγίτιδα 

Τα συνηθισμένα συμπτώματα στις παραπάνω διαταραχές είναι:
 βουλωμένη μύτη, καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, έκκριση φλεμάτων, χαμηλός πυρετός και γενικά ένα ακαθόριστο αίσθημα κακουχίας. Στη λαρυγγίτιδα υπάρχει βραχνάδα που μπορεί να οφείλεται και στο κάπνισμα. 

Από το φαρμακείο της φύσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι: – Για το κρυολόγημα και το συνάχι συνιστώνται: βρασμένο λεμόνι με μέλι και λίγο σκόρδο. 

– Επίσης αλατόνερο-θαλασσόνερο (physiomer) για καθαρισμό της μύτης γιατί εμποδίζει την ανάπτυξη των ιών. 

– Γαργάρα με φασκόμηλο που ανακουφίζει το λαιμό και είναι καλό αντισηπτικό. 

– Ακόμη το φασκόμηλο και ο σαμπούκος (κουφοξυλιά) βοηθούν στη υποχώρηση του κρυολογήματος και της γρίπης (αφέψημα φύλλων 20-25 γρ. σε 1 λίτρο νερό), πίνουμε 2-3 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα. 

– Ενίσχυση του οργανισμού (ανοσοποιητικού) έναντι κρυολογήματος, γρίπης κ. ά. με εχινάκεα και πρόπολη αλλά και συμπληρώματα διατροφής (μουρουνέλαιο, βιταμίνες C και Ε και ψευδάργυρο). 

– Άμεση ανακούφιση στην καταρροή και γενικά στις ασθένειες του αναπνευστικού προσφέρουν τα αιθέρια έλαια (πεύκου, ευκαλύπτου) με εισπνοές ή εντριβές ή εισπνοές ατμών από βρασμένα φύλλα ευκαλύπτου βοηθούν στην αποσυμφόρηση του βλεννογόνου της μύτης. 

– Επίσης λίγες σταγόνες από αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και αγριοκυπαρισσιού σ’ ένα μπολάκι νερό (πάνω στο καλοριφέρ) ανακουφίζουν το αναπνευστικό και απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα. 

2. Βρογχίτιδα
Λοιμώξεις του βρογχικού δένδρου, φλεγμονώδεις με βήχα και απόχρεμψη (βλέννα). Μπορεί να είναι και επακόλουθο γρίπης. Εδώ θα βοηθήσουν φυτά με αιθέρια έλαια για παροχέτευση (απόχρεμψη). 

– Η ρίγανη, το φασκόμηλο, ο ευκάλυπτος , κυρίως το θυμάρι (αφεψήματα). 

– Για βήχα ξερό (η δροσέρα), για παραγωγικό (το θυμάρι), ενώ η λαϊκή ιατρική συνιστά νερό με μέλι. – Ακόμα για να μαλακώσουν οι βλεννογόνοι θα βοηθήσουν η αλθαία, για τους σπασμούς θα βοηθήσει σπασμολυτικά το αγριομάραθο. 

– Συνιστάται επίσης (έγχυμα) από τρία βότανα π.χ. αλθαία, θυμάρι, ίνουλα. Μια κουταλιά της σούπας σε 1 ποτήρι βραστό νερό.
Υγιαίνετε!

Σημ. : Καμιά οδηγία παραδοσιακής χρήσης βοτάνων δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή.

Νικόλας Σαμαρίδης, Ν.D
Φυσικοπαθητικός – Βοτανολόγος, Α.Π.Θ.
Πηγή: www.drosostalida.com/

Showing 1–6 of 64 results

Κατηγορίες

Τελευταία άρθρα

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

Έχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

  Οι κηλίδες ή πανάδες που εμφανίζονται στα χέρια με την πάροδο του χρόνου είναι ένα σαφές σημάδι γήρανσης. Για το λόγο αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν άρθρο για να εξετάσετε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση τους.  Πανάδες: τι πρέπει να...

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

 Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα...

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;

  Γιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα; Μήπως κάθε φορά που ένας απλός πονόδοντος σου χτυπάει την πόρτα, το ρίχνεις στις… ουζοκατανύξεις; Μπορεί το συγκεκριμένο γιατροσόφι να κρατάει χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι έχει αποτέλεσμα, ούτε ότι είναι...

Υγεία και εντερικό σύστημα

Υγεία και εντερικό σύστημα

  Οι απαντήσεις σε μερικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την υγεία σας θα μπορούσε να βρίσκονται μέσα σε ένα πολύ μικρό οικοσύστημα στο έντερο σας. Το microbiome (μικροχλωρίδα)- που συχνά αναφέρεται ως το «ξεχασμένο όργανο» του σώματος – αποτελείται από μια...