Αρχική ΔΕΝΤΡΑ Μιμόζα

Μιμόζα

666
0


Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα δέντρο που δεν βρίσκεται στα δάση μας,αλλά στις πόλεις μας.Το έχουν φέρει στις ζωές μας οι Δήμαρχοι για λόγους που μόνο αυτοί γνωρίζουν.

Εμείς (οι περισσότεροι)απλά το έχουμε κατατάξει στα διακοσμητικά.

Τη Μιμόζα, ή “Μη μου άπτου” ένα τροπικό φυτό με “κινητικές ικανότητες”. Οι περισσότεροι το γνωρίζουμε από το περίεργο φύλλωμά του, που μόλις κάποιος το αγγίξει κλείνει και γέρνει, και συνήθως ανοίγει πάλι μέσα σε λίγα λεπτά.

Το γενικό όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη – Μίμος-αναφέρουν πολλές βοτανικές πηγές.

Η περιέργειά μου για το δέντρο ξεκίνησε μέσα από μια κουβέντα με φίλους για την Ασιατική κουζίνα, τις γλυκόξινες γεύσεις και από πια υλικά προκύπτουν.

Η κουβέντα κύλησε με ότι γνώριζε ο καθένας, και ένα από τα μπαχαρικά που αναφέρθηκαν ήταν ο Ταμάρινθος, που ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει. Είπα να το ψάξω λίγο, και βρέθηκα να κοιτώ το δέντρο Ταμάρινθο, ή Tamarindus (indica) ή οξυφοίνικα , που γνώριζα ως Μιμόζα. Φυσικά στην ίδια οικογένεια υπάρχουν πολλά είδη που με την πρώτη ματιά μπορεί να μοιάζουν πολύ. Έτσι βάλθηκα να το ψάξω περισσότερο. Ο όρος οξυφοίνικας δεν χρησιμοποιείται πια, όπως και η ονομασία Tamarindus, παρά σαν τοπικό συνώνυμο της Ακακίας. Περιδιαβαίνοντας στις πολλές σελίδες του διαδικτύου, στη βάση δεδομένων http://www.issg.org/ λύθηκε το μυστήριο της ταξινόμησης του φυτού. Σχετική παράγραφο θα βρείτε στο τέλος. Τώρα πάμε να γνωρίσουμε τις ενδιαφέρουσες ιδιότητες του δέντρου. Συνοπτικά, γιατί μπορεί κάποιος να γράψει βιβλίο με τις χρήσεις του και μόνο.

Longifolia Acacia -Απεικόνιση (Andrews.) Willd.

Οικογένεια: Fabaceae

Υποοικογένεια: Mimosoideae

Φυλή: Mimoseae

Γένος: Mimosa

Περίπου 400 είδη.

Η Μιμόζα είναι ένα είδος από τα 400 περίπου της υποοικογένειας Mimosoideae των ψυχανθών της οικογένειας Fabaceae. Έχει όμορφα μικρά φύλλα, και αφράτα σε σχήμα μπάλας ροζ λουλούδια. Επειδή το δέντρο κρατά τα περισσότερα από τα φύλλα του όλο το χρόνο, είναι μία σημαντική πηγή σκιάς για τα ζώα και τα φυτά.

Υπάρχουν δύο είδη που είναι σημαντικά .Το ένα είναι η Mimosa pudica που διπλώνει τα φύλλα της όταν την αγγίζουν ή εκτεθεί σε θερμότητα. Είναι αυτοφυής στην Κεντρική Αφρική και τη Νότια Αμερική, αλλά και καλλιεργείται σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου στις εύκρατες περιοχές για αισθητικούς λόγους. Η εύκολη εξάπλωσή της οδήγησε σε κίνδυνο την τοπική χλωρίδα σε ορισμένες περιοχές του Ειρηνικού όπως π.χ στη Χαβάη .

Το άλλο είδος είναι η Mimosa tenuiflora, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τη χρήση της στις σαμανικές τελετές ayahuasca .Η χρήση της στα παρασκευάσματα γίνεται λόγω της περιεκτικότητάς της σε ψυχεδελικές ουσίες όπως DMT που βρίσκονται στο φλοιό της ρίζας του δέντρου.ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο χρυσό γάλα με κουρκουμά που θα σε γιατρέψει
Επόμενο άρθροΠως κάνουμε αλοιφή από λουλούδια καλέντουλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here