Αρχική ΒΟΤΑΝΑ Τέσσερα βότανα που κόβουν… το βήχα

Τέσσερα βότανα που κόβουν… το βήχα

153
0

Το σπίτι µέσα στο δάσος ήταν όλο πέτρινο, τόσο επιβλητικό που σχεδόν σου έκοβε την ανάσα. Πήρα µια βαθιά αναπνοή ως ένδειξη ανακούφισης και χτύπησα τη µεγάλη ξύλινη πόρτα. Ένας µουσάτος γέροντας µε µικροσκοπικά γυαλιά ξεπρόβαλε, µε καλωσόρισε µε την µπάσα φωνή του και πριν το καταλάβω έβλεπα τα ξύλα που ερωτοτροπούσαν µε τις φλόγες στο τζάκι. Το παλαιωµένο κονιάκ µε περίµενε λες και ήξερε πόσο ανάγκη το είχα…

«Λοιπόν, παθήσεις αναπνευστικού, βήχας, κρυολόγηµα, άσθµα…», µονολογούσε ψάχνοντας τη χαοτική του βιβλιοθήκη. «Εδώ είµαστε».. Ένας τεράστιος τόµος µε στρώσεις σκόνης ήρθε στην παρέα µας. Μου έδωσε ένα κοµµάτι πάπυρο και µια πένα. Απόµακρος µα ταυτόχρονα η αύρα του γέµιζε το χώρο. Όσο ψιθύριζε εγώ σηµείωνα…

Ευκάλυπτος: Για φλεγµονές του αναπνευστικού συστήµατος, καταπραΰνει το βήχα, ρευστοποιεί τα φλέµατα και καταπολεµά το άσθµα. Το αιθέριο έλαιο αναπτύσσει αντιβιοτική δράση, ενώ χρησιµοποιείται και κατά της φυµατίωσης. Εισπνοές ατµού (5 – 10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε µια κατσαρόλα µε βραστό νερό) βοηθούν στην αντιµετώπιση του κρυολογήµατος και της καταρροής, ενώ για την καταπολέµηση του βήχα συστήνονται εντριβές µε διάλυµα στο στήθος. Εισπνοές προτείνονται και σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ιγµορίτιδας.

Θυµάρι: Αποτελεσµατικό στη βρογχίτιδα και σε περιπτώσεις έντονου βήχα. Γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαµατικές ιδιότητές του, είναι ένα φυτό µε έντονη µυρωδιά, που περιέχει αιθέριο έλαιο (θυµέλαιο), στυπτικές και αντιβιοτικές ουσίες. Η θυµόλη που περιέχεται κατά 40% στο αιθέριο έλαιο του θυµαριού χρησιµοποιείται µε µορφή διαλύµατος σε κοµπρέσες.

Μολόχα: Για τη ρευστοποίηση του φλέµατος, ανακουφίζει από το βήχα και καταπολεµά την καταρροή των βρόγχων. Τα φύλλα της χορηγούνται σε περιπτώσεις καταρροών και φλεγµονών των αναπνευστικών οδών. Ήταν τροφή πλούσια σε βιταµίνες Α, B και C, για τους αρχαίους Έλληνες ενώ οι θεραπευτικές της ιδιότητες είχαν γίνει γνωστές στους Ρωµαίους από το 700 π.Χ.

Γλυκόριζα: Φαρµακευτικό φυτό που δρα ως µαλακτικό των πνευµόνων, αποχρεµπτικό και αντιφλεγµονώδες. Ελαττώνει το βήχα και δρα ευεργετικά στο στήθος σε περιπτώσεις κρυολογήµατος και πνευµονίας. Ενδεικτικό των ιδιοτήτων της είναι το γεγονός ότι από το χυµό της ρίζας του φυτού, ο οποίος ονοµάζεται γιάµπολη, παρασκευάζονται οι µαύρες παστίλιες για το λαιµό και το βήχα.

Μακάρι να µην τελείωνε ποτέ αυτός ο πάπυρος…

Πηγή: tetartopress.gr

Προηγούμενο άρθροΘεραπευτικές Συνταγές με Μέλι
Επόμενο άρθροΙριδολογία: Τι φανερώνουν τα μάτια για την υγεία σας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here