Αρχική ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.

424
0

(Όσοι αγαπούν αυτόν τον τρόπο ζωής και ενδιαφέρονται να γίνουν μόνιμα μέλη μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους από τώρα).
<<προσοχή… θα είναι ολιγομελής>>.
Για να είμαστε αυτάρκεις, δηλαδή ελεύθεροι, καταρχάς θα πρέπει να παράγουμε την τροφή μας, την ενέργειά μας, να χτίσουμε μόνοι μας τα σπίτια μας, να απελευθερωθούμε από τη έννοια της ιδιοκτησίας είτε υλικής είτε νοητικής, να προωθήσουμε την έννοια της κοινοκτημοσύνης στην πράξη οι σχέσεις μας να διέπονται από αλληλεγγύη και αποδοχή, να απεξαρτηθούμε από την ανάγκη του χρήματος, να καθορίζουμε τον χρόνο μας σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες, να ζήσουμε οργανωμένα αλλά χωρίς ιεραρχία, και κυρίως να λειτουργούμε περισσότερο με την καρδιά και λιγότερο με το μυαλό.
Έτσι λοιπόν αποσκοπούμε στην ίδρυση μιας οικοκοινότητας στην μεγάλη έκταση γης που έχουμε ήδη βρει, όπου η διαμονή μας θα είναι μόνιμη και οι ασχολίες μας θα είναι στον τόπο αυτό.
Η κοινότητα θα είναι ανοικτή υπό προϋποθέσεις σε νέα μέλη, επισκέπτες και προσωρινούς κατοίκους. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια δυναμική κατάσταση όπου οι ενδιαφερόμενοι του εγχειρήματος θα έχουν ανοικτή και δωρεάν πρόσβαση σε ολόκληρο το φάσμα γνώσεων. Όραμά μας είναι να γίνουμε ένα πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα επιτυχημένης και ολοκληρωμένης κοινότητας που θα λειτουργήσει σαν θετικό παράδειγμα για την δημιουργία νέων κοινοτήτων. Θα φτιάξουμε ελαφριές κατασκευές με φυσική δόμηση για να μένουμε όπως τα yurt θα δημιουργηθούν υποδομές ενέργειας και νερού, θα χτιστούν κοινόχρηστοι χώροι, αποθήκες και εργαστήρια. Θα γίνει διαμόρφωση και περίφραξη του χώρου και θα προετοιμαστούν οι κήποι αυτάρκειας και οι χώροι όπου θα γίνουν οι σπορές.
Η ενέργεια θα παράγεται με φωτοβολταϊκά πάνελ, θα κατασκευαστούν ηλιακοί φούρνοι, σόμπες μεγάλης χωρητικότητας για συνεχή θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα κομποστικές τουαλέτες κλπ.
Προσδοκούμε να αναβιώσουμε αυτό το μέρος με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας για να γίνει παραγωγικό σεβόμενοι την φύση και τους ρυθμούς της.
Τρόπος λειτουργίας.
Η κοινότητα λειτουργεί με οριζόντια δομή και όλα τα μόνιμα μέλη της είναι ίσα. Η συνέλευση των μελών θα παίρνει αποφάσεις με την μέθοδο της ομοφωνίας.
Οι εργασίες είναι για όλους και ο καθένας κάνει ότι μπορεί και για όσο αντέχει.
Τα νέα μέλη είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα εφόσον δηλώσουν επιθυμία ένταξής τους και να περάσουν ένα δοκιμαστικό διάστημα ως μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας.
Οι επισκέπτες είναι ελεύθεροι να έλθουν όποτε θέλουν με προηγούμενη συνεννόηση και οι προσωρινοί κάτοικοι θα έρχονται για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα. Για την διατροφή και την χρήση των υποδομών (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, κλπ) η τιμή είναι 15 ευρώ ημερησίως. 

Πρόθεση μας είναι να είμαστε ανοικτοί σε όλους ώστε να προσελκύσουμε άτομα τα οποία έχουν παρόμοιες αρχές και όραμα κι έτσι είτε να μείνουν μαζί μας είτε να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο κάπου αλλού. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να υπάρχουν πολλές μικρές κοινότητες διάσπαρτες παρά λίγες και μεγάλες.
Οικιστική δομή
Κάθε άτομο ή οικογένεια θα έχει το σπίτι του που θα το φτιάξει με όποιον τρόπο θέλει αρκεί να είναι με φυσική δόμηση ελαφριάς κατασκευής και οικολογικά υλικά.
Θα χτιστεί ένας μεγάλος κοινόχρηστος χώρος που θα λειτουργεί σαν μαγειρείο, εστιατόριο, χώρος συνάντησης, κλπ.
Άλλοι κοινόχρηστοι χώροι θα είναι εργαστήριο κατασκευών, αποθήκες εργαλείων τροφίμων, θερμοκήπιο σπορείο, ξενώνες, ξηραντήριο τροφών, κοινές κομποστικές τουαλέτες (πέραν αυτών σε κάθε σπίτι) κλπ
Η ύδρευση και η άρδευση είναι από πηγή και θα υπάρχει επίσης εκμετάλλευση των νερών από την κουζίνα και τα ντους.
Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ.
Το ζεστό νερό θα παρέχεται από ηλιακούς θερμοσίφωνες και από τη σόμπα.
Η θέρμανση από παθητική δόμηση και σόμπα.
Το μαγείρεμα θα γίνεται σε ξυλόφουρνο, ηλιακό φούρνο, σόμπα, κουζίνα γκαζιού.
Καλλιέργειες
Η τροφή που θα παράγουμε θα μας αποδίδει επίσης και κάποιο εισόδημα απαραίτητο τα πρώτα χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην πλήρη απεξάρτηση από τα χρήματα. Θα καλλιεργήσουμε λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και θα φυτέψουμε αμπέλια, οπωροφόρα και άγρια ενδημικά εδώδιμα και μη δέντρα από όλα τα είδη που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην Θάσο με την μέθοδο της φυσικής καλλιέργειας. Παράλληλα με την επιτυχία αυτής της μεθόδου που πιστεύουμε ότι είναι η μόνη διέξοδος για το παγκόσμιο αγροτικό πρόβλημα, ελπίζουμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής και να τους πείσουμε να δοκιμάσουν αυτόν τον τρόπο και να γνωρίσουν τα οφέλη του. 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. 

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αυτονομηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Μέσα απ’ αυτόν το δρόμο θέλουμε να ανακαλύψουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες που έχει ο άνθρωπος και να μπορέσουμε να τις καλύψουμε. Βασικές μας αρχές είναι η αλληλεγγύη, η μη βία, η δικαιοσύνη, ο σεβασμός και η αγάπη παράλληλα με τη συνεργασία μας με το οικοσύστημα. Θεωρούμε την δημιουργία οικοκοινοτήτων καθώς και την επιστροφή στη φύση σαν την πιο φυσική απάντηση στον εκφυλισμό που διέπει τη σημερινή κοινωνία. Η φύση του ανθρώπου δεν είναι να ζει μέσα σε τσιμεντένια κτήρια, σε βρώμικες, γεμάτες καυσαέριο και θόρυβο πόλεις, ούτε να αγοράζει προϊόντα από εταιρίες κολοσσούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος, αλλά να ζει στο φυσικό του περιβάλλον, διατηρώντας την επικοινωνία του με τα στοιχεία της φύσης, τα ζώα και φυσικά τον άνθρωπο.
Το να κάτσουμε να αναμασήσουμε το τι έχει γίνει μέχρι τώρα, το ποιός έφταιγε για την κατάσταση που επικρατεί δεν μας λέει τίποτα. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε αυτό που ονειρευόμαστε: πολλές συνδεδεμένες αυτόνομες κοινότητες ανθρώπων που θα συνεργάζονται και θα κάνουν πράξη αυτά που πιστεύουν. Το σύστημα συντηρείται από εμάς, χωρίς εμάς δεν υπάρχει. Μας έχουν αιχμαλωτίσει εμφυτεύοντάς μας ψεύτικες ανάγκες, ψεύτικη καλοπέραση και μια βόλεψη η οποία μας αποτρέπει από κάθε τι διαφορετικό και δημιουργικό. Μας έκαναν να φοβόμαστε την αλλαγή. Ας γίνουμε η αλλαγή που φοβούνται! 

ΝΕΑ ΜΕΛΗ
Για να γίνει κάποιος νέο μέλος πρέπει :
Να μείνει στην οικοκοινοτητα δοκιμαστικά για το διάστημα που θα ορίσουμε ομόφωνα, συμμετέχοντας πλήρως σε όλες τις εργασίες.
Οικονομικά να καλύψει τα προσωπικά του έξοδα και την διατροφή του, για όσο καιρό δεν υπάρχει δικιά μας παραγωγή, η οποία θα μας καλύπτει διατροφικά.
Τέλος λοιπόν, εφ’ όσον συνεχίζει να θέλει να μείνει μαζί μας, θα πρέπει να γίνει ομόφωνα αποδεκτός από τα μόνιμα μέλη. 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 

Η διατροφή θα είναι φυτοφαγική και βιολογικής καλλιέργειας όταν την παράγουμε εμείς..
<<Έχω μιλήσει με πολλούς/ές που μου έχουν πει πως θέλουν να έρθουν στη «Συνάντηση» κι επειδή έφτασε ο χρόνος, κανονικά θα πρέπει να έρθετε αύριο για να ξεκινήσουμε μεθαύριο το πρωί, θα θέλαμε να μας δηλώσετε πως θα έρθετε σίγουρα για να κανονίσουμε κι εμείς την αγορά τροφών κλπ. Αν δεν μπορείτε να έρθετε για τις 15 μέρες, πάλι δηλώστε μας για σίγουρα πότε σκοπεύετε να έρθετε. Κάνουμε μια εξαίρεση για λιγότερο από 8 μέρες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.>> 

<<Θασιων Φως>>

Προηγούμενο άρθροΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ CANDIDA
Επόμενο άρθροΧΑΣΙΜΟΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here