Αρχική Όλα τα άρθρα Εσείς ρωτάτε και εγώ απαντώ, γύρω από το σαπούνι !!!!

Εσείς ρωτάτε και εγώ απαντώ, γύρω από το σαπούνι !!!!

444
0

Γράφει η Ελισσάβετ Λίζα Μιχαλοπούλου
Τηλ: 6944550298 

Σύμφωνα με ερωτήσεις που έχω δεχθεί από εσάς, σας γράφω τις σχετικές απαντήσεις ώστε να τις διαβάσουν και άλλοι, που ίσως έχουν τις ίδιες απορίες! 

 Μπορώ να βάλω βιταμίνη Ε στο σαπούνι; 

Μπορείτε αν το σαπούνι σας έχει υπερλίπανση πάνω από 6% για να αποφύγετε να ταγγίσει και φυσικά αν δεν έχετε προσθέσει στη συνταγή σας σταθερά λάδια όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. Την προσθέτετε στα λάδια της συνταγής σε ποσοστό 1%. 

Πώς να φτιάξω σαπούνι με γάλα κατσίκας ή γαϊδούρας;

 Ο εύκολος τρόπος είναι να αντικαταστήσουμε το 30% του νερού της σόδας με γάλα. Στην περίπτωση αυτή διαλύουμε την σόδα με το 70% της ποσότητας του νερού και αφού το διάλυμα κρυώσει σε θερμοκρασία 40 βαθμών κάνουμε την ένωση με τα λάδια και προσθέτουμε αργά το γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος προτού ανακατέψουμε. Μετά την προσθήκη ανακατεύουμε μέχρι να πήξει (μέχρι το trace). Ή άλλη εναλλακτική είναι να το ρίξουμε στο ελαφρύ trace/ίχνος . Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε όλο το νερό με γάλα πρέπει να το παγώσουμε στην κατάψυξη και να προσθέσουμε την σόδα στο παγωμένο γάλα προσεκτικά και αργά και με εξωτερική ψύξη(κρύο μπεν μαρί) για να μην αυξηθεί η θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς.
 

Πώς να βάλω μέλι στο σαπούνι μου;

 Χρησιμοποιήστε μέχρι 5% του βάρους των λαδιών. Διαλύστε το με πολύ λίγο νερό (2 μέρη μέλι-1 μέρος ζεστό νερό) και προσθέστε το στη μάζα του σαπουνιού μετά το trace και πριν να το βάλετε στο καλούπι. Προσέξτε όταν το προσθέσετε να μην είναι πολύ πηχτό το σαπούνι γιατί το μέλι επιταχύνει την πήξη. Επίσης φροντίστε να ανακατευτεί καλά, δεν θέλετε το σαπούνι να έχει σημεία με μέλι που δεν θα έχει ενσωματωθεί.

 Μπορώ να φτάξω σαπούνι από ελαιόλαδο με ουδέτερο pH; 

Το σαπούνι ψυχρής μεθόδου από ελαιόλαδο και το υγρό σαπούνι από ελαιόλαδο, εξαιτίας της μεθόδου παρασκευής τους δεν μπορούν να έχουν pH κάτω από8.5- 9. Υπάρχουν υλικά φυτικής προέλευσης αλλά συνθετικά με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι με ουδέτερο pH για επιδερμίδες ευαίσθητες στο υψηλό pH του φυσικού σαπουνιού. 

 Τι είναι η υπερλίπανση (superfatting); 

Εάν δοκιμάσουμε να φτιάξουμε σαπούνι με ποσότητα NaOH τόση ώστε τα έλαια να σαπωνοποιηθούν πλήρως, δηλ. να έχουμε ποσοστό υπερλίπανσης 0%, το αποτελέσμα θα είναι ένα υπερβολικά αλκαλικό προϊόν, ένα προϊόν με πολύ υψηλό Ph που θα ερεθίσει την επιδερμίδα και θα είναι καυστικό. 

Συστήνω ένα ποσοστό υπερλίπανσης τουλάχιστον 5%. Τι σημαίνει αυτό; 

Σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε την αναλογία του NaOH μειωμένη κατά 5%-10% και ότι ένα ποσοστό των ελαίων θα παραμείνει ασαπωνοποίητο. Το τελικό προϊόν θα είναι ήπιο για την επιδερμίδα, με Ph χαμηλότερο και τα ασαπωνοποίητα έλαια θα του προσδώσουν μαλακτικές και περιποιητικές ιδιότητες.

 Ένας άλλος τρόπος για επιπλέον υπερλίπανση είναι να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα ελαίων (κυρίως ακριβών) όταν το μίγμα έχει ήδη παρουσιάσει “ίχνη” σαπωνοποίησης (tracing). 

Ποιά είναι η αναλογία του νερού που πρέπει να χρησιμοποιήσω; 

Η συνηθέστερη αναλογία που προτείνεται από τη βιβλιογραφία, είναι ένα ποσοστό νερού 33%-38% επί των ελαίων. 

 Τι είναι ο δείκτης σαπωνοποίησης (SAP value) και πώς τον χρησιμοποιώ; 

Ο δείκτης σαπωνοποίησης είναι η ποσότητα της καυστικής σόδας που απαιτείται για τη σαπωνοποίηση ενός γραμμαρίου λιπαρής ύλης, δηλαδή για να κάνω σαπούνι 1γρ ελαιόλαδο θα χρησιμοποιήσω 0,134γρ καυστικής σόδας. 

Οπότε ανάλογα την ποσότητα που θέλω να κάνω σαπούνι κάνω τον αντίστοιχο πολλαπλασιασμό. Π.χ. για να κάνω σαπούνι 2κιλά ελαιόλαδο κάνω 2κιλά=2000γρ x 0,134 = 268γρ καυστική σόδα. Αν το σαπούνι περιέχει περισσότερα από ένα λάδια τότε υπολογίζω την ποσότητα καυστικής σόδας για κάθε λάδι χωριστά και τα προσθέτω στο τέλος.
Πώς μπορώ να φτιάξω τη δική μου συνταγή για σαπούνι; Αρχικά ξεκινάμε από την ποσότητα σαπουνιού που θέλουμε να φτιάξουμε. Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε 1 κιλό σαπούνι. Από το συνολικό σαπούνι το 60% είναι τα λάδια μας δηλαδή 600γρ. 

Θέλουμε το σαπούνι να είναι ανθεκτικό και αρκετά σκληρό ώστε να κρατάει περισσότερο διάστημα όταν το χρησιμοποιούμε, γι’ αυτό επιλέγουμε λάδια όπως το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο, το βούτυρο κακάο, το βούτυρο καριτέ και το ελαιόλαδο σε ποσοστό από 85 – 100%. Το υπόλοιπο ποσοστό ως 15% θα είναι λάδια που θα προσθέσουν στο σαπούνι μας κάτι ιδιαίτερο όπως το αμυγδαλέλαιο, το λάδι αβοκάντο, το λάδι jojoba, το καστορέλαιο κλπ. 

Θυμηθείτε ότι για να υπολογίσετε την ποσότητα της καυστικής σόδας χρειάζεται να ξέρετε τον δείκτη σαπωνοποίησης των λαδιών σας και να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς.

Προηγούμενο άρθροΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΘΟΙΑΜΑΤΟΣ(με την μέθοδο του Ήλιου)
Επόμενο άρθροΣπιτικά σοκολατένια δημητριακά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here