Αρχική ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

Ιδιοκατασκευή αποστακτήριου

1867
0

Γράφει-κατασκευάζει-φωτογραφίζει η Μαίρη Κεφαλά- Αξιοποιώ τα δώρα της φύσης


Παρακολουθώντας ένα γραφικό βιντεάκι, ενός ζευγαριού Αζέρων, ( Αζερμπαϊτζάν), από αυτά που τελευταία έχουν κατακλύσει στο διαδίκτυο, ένιωσα εντελώς πλημμελής, όταν είδα το ζευγάρι, με τα εντελώς πρωτόγονα μέσα του, να παράγει αιθέριο έλαιο και ανθόνερο άγριας λεβάντας. 

Πραγματικά τους ζήλεψα…. 
Σκέφτηκα ..
Τι θησαυρό έφτιαξαν και με τι μέσα; 
 Αυτό το πρωτόγονο αποστακτήριο με ώθησε να ψάξω στο διαδίκτυο και να βρω και να δω πατέντες, για την κατασκευή ενός μικρού οικιακού αποστακτηρίου. 
Βέβαια θα χρειαζόμουν και την συνεργασία του συζύγου για τις πιο ..αντρικές δουλειές, γι΄αυτό και τον καθήλωσα να παρακολουθήσει τα βίντεο μερικών κατασκευών από το youtube. (πολύ σκληρή δουλειά για εκείνον). 
 
Όλη η πατέντα στηρίζεται σε μια κλασσική χύτρα ταχύτητας SEB οκτώ λίτρων. 
Και αν είναι παλιό μοντέλο, ή αν είναι και δέκα λίτρων, ακόμα καλύτερα . 
Η παραγόμενη ποσότητα δεν θα ξεπερνά το 1,50 λίτρο αποστάγματος κάθε φορά.

Ολόκληρη φασαρία –θα μου πείτε – για 1.50 λίτρο…

Να ξεκαθαρίσουμε…. ΔΕΝ πρόκειται να αποστάξω ρακί. 
Ούτε κάποιο άλλο αλκοολούχο παρασκεύασμα. 
Το δικό μου ψώνιο είναι τα ανθόνερα και ναι αυτή η ποσότητα για κάθε απόσταξη μου είναι υπέρ αρκετή. Δείτε ΕΔΩ
 
 Η χύτρα που χρησιμοποίησα θα παίξει το ρόλο του δημιουργού του ατμού και βέβαια θα συνεχίσει να παίζει επάξια και τον ρόλο της ως σκεύος κουζίνας. Άλλωστε ότι θα προέρχεται από αυτή θα μπορεί να τρώγεται και να πίνεται άφοβα. Ξέρω, δεν πρόκειται να αποστάξω και ρίκινο (μην σας βάζω ιδέες ε!). 
 
Η δρόγη, στην προκειμένη περίπτωση χορτόμαζα, θα μπαίνει στο πανεράκι που έχουν οι χύτρες, αρκετά ψηλά, γύρω στα 10-15 εκ, πάνω από τον πυθμένα της χύτρας. Σε αυτό το κενό, χωρά άνετα ακριβώς δύο λίτρα νερού. 
Χορτόμαζα βάζουμε όσο περισσότερη χωρά στο πανέρι, χωρίς να συμπιέζεται.
 
 Άλλοι βάζουν δρόγη και νερό μαζί. 
Δεν το θέλω για πιο ποιοτικά αποτελέσματα στο ανθόνερο. 
 Από την έξοδο της βαλβίδας της χύτρας, συνδέεται ένας σωλήνας για την διαφυγή του ατμού που παράγεται μέσα στην χύτρα, και διαπερνά με μορφή σπείρας από ένα δοχείο που περιέχει νερό και πάγο και βγαίνει από οπή στα πλευρά του δοχείου για να καταλήξει σε σκεύος που θα συλλέξουμε το απόσταγμα μας. .
 Το κρύο νερό του δοχείου, έχει σκοπό να υγροποιήσει τον εξερχόμενο ατμό.
 Έτσι ο εξερχόμενος πολύτιμος ατμός με την μορφή σταγόνας πλέον, γεμάτος από τα πολύτιμα συστατικά της δρόγης μας θα καταλήξει στο δοχείο συλλογής του αποστάγματος . 
 Αυτή η απόσταξη λέγεται υδρο-ατμοαπόσταξη και η χορτόμαζα δεν ακουμπάει στο νερό. Με αυτόν τον τρόπο η χορτομάζα δεν μπαίνει να βράσει μέσα στο νερό, ώστε πολλά από τα συστατικά του βοτάνου να καταστραφούν. 
Βρίσκεται πάνω από το νερό που βράζει, οι υδρατμοί διαπερνούν το βότανο και συμπαρασύρουν προς την έξοδο, τα αιθέρια έλαια του μαζί με τα ωφέλιμα συστατικά του. 
 Η υδρο-ατμοαπόσταξη, γίνεται αργά-αργά, ώστε να λάβουμε όλα τα ενεργά συστατικά της δρόγης, και τα γρήγορα αποσταζόμενα και τα πιο ..βαριά αυτά που θα πάρουμε αργότερα.

Σε δύο πράγματα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή.

Το ένα είναι ο καθαρισμός των σωληνώσεων που θα γίνεται με μια κενή χορτόμαζας απόσταξη, που θα έχει μόνο νερό, μηλόξυδο και σόδα φαγητού και το δεύτερο … στο νερό που θα βάλουμε στην χύτρα μας, αλλά και πόσο θα αποσταχθεί. 
 
Η λογική είναι η εξής: Βάζουμε στην οκτάλιτρη χύτρα μας 2 λίτρα νερό. 
Μετά την έναρξη του βρασμού και της απόσταξης, παίρνουμε τα πρώτα 200 εκατοστά του λίτρου και τα πετάμε (ώστε να παρασυρθούν τυχόν υπολείμματα της προηγούμενης απόσταξης. 
Στην συνέχεια λαμβάνουμε  1,5 λίτρο απόσταγμα (το πολύ) και εκεί σταματάμε τον βρασμό.
 Πρέπει να μείνει μέσα στην χύτρα 200-300 ml νερού για να μην την καταστρέψουμε. 
 Χειριζόμαστε την χύτρα, όπως και στο μαγείρεμα. 
Δηλαδή δυνατή φωτιά στην αρχή μέχρι να αρχίσει η έξοδος των υδρατμών και μετά χαμηλώνουμε τόσο ώστε να έχουμε μια χαμηλή ήρεμη και συνεχή λήψη αποστάγματος, με την μορφή σταγόνας. 
Για την συγκεκριμένη ποσότητα νερού, πρέπει να φθάσουμε τις τρείς ώρες περίπου.
 
Αναλυτικά η κατασκευή: 
 

 

1. Σωλήνας εφαρμοσμένος στέρεα στην έξοδο της βαλβίδας της χύτρας, μεταφέρει τον ατμό σε δοχείο υγροποίησης του.
 

 

2. Ο σωλήνας με μορφή σπείρας κατεβαίνει μέσα στο δοχείο υγροποίησης του ατμού.
 

 

3. Στο κάτω μέρος του δοχείου που υγροποιείται ο ατμός υπάρχουν δύο οπές. Από την μία οπή με μικρό βρυσάκι αδειάζουμε κατά διαστήματα το νερό του δοχείου, είτε γιατί υπερθερμάνθηκε, είτε γιατί ξεχείλισε και από την άλλη οπή βγαίνει ο σωλήνας μεταφοράς του υγροποιημένου πλέον ατμού.
 

 

4. Στην χύτρα μέσα τοποθέτησα ένα ανοξείδωτο στεφάνι, λίγο ψηλότερο από την στάθμη των 2 λίτρων νερού, ώστε το πανέρι της χύτρας να κάτσει επάνω.
 

 

5. Στο πανεράκι της χύτρας, βάλαμε όση περισσότερη χορτόμαζα μπορούσαμε, τόση ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο κλείσιμο της χύτρας.
 

 

6. Στο νερό του δοχείου υγροποίησης του ατμού, βάζουμε πάγο (μερικά μπουκάλια του νερού στο καταψύκτη, κάνουν καλή δουλειά), ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο την υγροποίηση.
 
 

 

7. Η άλλη περίπτωση είναι να υπάρχει συνεχής ροή νερού βρύσης. Όση είσοδος τόση έξοδος ώστε να μην υπερχειλίσει το δοχείο μας και η θερμοκρασία του νερού να παραμένει δροσερή. Και με την προσθήκη πάγου θα χρειαστεί να αδειάζουμε κατά διαστήματα το νερό του δοχείου για τους ίδιους λόγους. (χαμηλή θερμοκρασία και υπερχείλιση)
 

 

8. Ο ατμός υγροποιημένος, έχει αρχίσει να πέφτει μέσα στο δοχείο συλλογής του αποστάγματος.
 

 

9. Το ένα δοχείο γέμισε, πάμε για το δεύτερο. Η συνολική περιεκτικότητα και των δύο είναι 1,50 λίτρα. Εκεί πρέπει να σταματήσω, ώστε να μην αδειάσει εντελώς και καταστραφεί η χύτρα.
Προηγούμενο άρθροΓιατροσόφια: πότε είναι επικίνδυνα;
Επόμενο άρθροΈχετε πανάδες; Αντιμετωπίστε τις με φυσικό τρόπο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here