Αρχική Όλα τα άρθρα Σπιτικά λουκούμια χωρίς ζελατίνη-Συνταγή

Σπιτικά λουκούμια χωρίς ζελατίνη-Συνταγή

1301
0


Γράφει και παρασκευάζει η ΗΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΙΑ
Αγαπημένα λουκουμάκια που μας ξυπνάνε παιδικές μνήμες !Πόσο εύκολο είναι όμως να τα φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι απολαμβάνοντας τα ανά πάσα στιγμή ;

H παρασκευή είναι αρκετά εύκολη και το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στους χρόνους της όλης διαδικασίας .

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό ζάχαρη

800 γρ. νερό (600 + 200)

200 γρ. κορν φλάουρ

1 κ.τ.γ. μέλι

στην μύτη του κουταλιού του γλυκού ξινό

επιπλέον 400 γρ. κορν φλάουρ

άχνη ζάχαρη

Ξεκινάμε βάζοντας 600γρ. νερό να ζεσταθεί ,έχοντας την ένταση στο μάτι της κουζίνας στο 7. Αφού ζεσταθεί το νερό ρίχνουμε το ξινό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να λιώσει, περιμένουμε λίγο να ζεσταθεί το νερό ακόμα πιο πολύ και ρίχνουμε την ζάχαρη και το μέλι.



Ανακατεύουμε να λιώσει και η ζάχαρη και το μέλι και όταν αρχίσει ο βρασμός μετράμε ακριβώς 10 λεπτά με το ρολόι.



Όποιος έχει θερμόμετρο πρέπει να φτάσει η θερμοκρασία μέχρι 105 βαθμούς κελσίου.


Μέχρι να περάσουν τα 10 λεπτά βάζουμε σε ένα μπόλ το κορν φλάουρ και τα 200 γρ, κρύο νερό και το ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει και να ομογενοποιηθεί, στην αρχή θα είναι αρκετά σκληρό αλλά όσο το ανακατεύετε αυτό θα λιώσει.


Αφού πέρασαν τα 10 λεπτά χωρίς να κατεβάσουμε την ένταση του ματιού της κουζίνας ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα ανακατεύοντας παράλληλα το κορν φλάουρ. Όσο ανακατεύετε αυτό θα αρχίζει να πήζει, με το που αρχίσει να βράζει το μίγμα μας κατεβάζουμε την ένταση της κουζίνας στο 4.


Μετράμε με το ρολόι 45 λεπτά. Όσοι πάλι χρησιμοποιήσουν θερμόμετρο θα πρέπει η θερμοκρασία να φτάσει στους 120 βαθμούς κελσίου αλλιώς δεν το κατεβάζουμε από την φωτιά. Σε αυτά τα 45 λεπτά θα πρέπει να ανακατεύουμε το μίγμα μας ώστε να μην μας κολλήσει.


Σκοπός μας είναι να φύγει όλη η υγρασία έτσι ώστε να έχουμε στο τέλος ένα σφιχτό λουκούμι. Όσο περνάει η ώρα και ανακατεύουμε ,διαπιστώνουμε ότι το μίγμα μας σφίγγει όλο κ αι πιο πολύ και όλο και πιο πολύ και γίνεται πιο πηχτό και πιο βαρύ.



Επιπλέον τρόποι για να είμαστε σίγουροι ότι το λουκούμι μας είναι έτοιμο ,είναι όταν αρχίζουμε να βλέπουμε πολύ έντονα το μίγμα μας να κάνει έντονες φουσκάλες και ανακατεύοντας με την κουτάλα να βλέπουμε τον πάτο της κατσαρόλας.


Ακόμα μπορούμε προσεχτικά να πάρουμε λίγο μίγμα με το δάχτυλό μας και αυτό θα πρέπει να έχει μια κολλώδη υφή. Πέρασαν τα 45 λεπτά σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και τώρα μπορούμε να ρίξουμε ότι άρωμα ζαχαροπλαστικής θέλουμε ,είτε κάποιο εκχύλισμα είτε λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο ,είτε κάποιο χρώμα ,είτε όποιο ξηρό καρπό θέλουμε. Θα πρότεινα ότι και να θέλετε να ρίξετε στο λουκούμι σας να το ρίξετε σιγά σιγά και να το δοκιμάζετε λίγο, αν σας πέσει πάρα πολύ από ότι θέλετε εσείς να βάλετε θα γίνει υπερβολικά έντονο και δεν θα τρώγεται.


Παίρνουμε ένα ταψάκι βάζουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε αρκετό κορν φλάουρ στον πάτο να γίνει στρώση, ρίχνουμε το λουκούμι μας και ξανά βάζουμε κορν φλάουρ και από πάνω. Το αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου για ένα 24ωρο.

Αφού περάσει το 24ωρο ξεσκονίζουμε το λουκούμι μας με ένα πινελάκι για να φύγει το πολύ κορν φλάουρ. Κόβουμε το λουκούμι μας σε ότι μέγεθος θέλουμε και κάθε ένα κομμάτι το ρίχνουμε σε ένα μπόλ με άχνη ζάχαρη γυρνώντας το καλά ώστε να πάει παντού.

Αποθηκεύουμε μέσα σε κάποιο κουτί που κλείνει καλά αφου έχουμε βάλει πρώτα λαδόκολλα. Διατηρούνται μήνες.

Προηγούμενο άρθροΤα 3 “Σ” Της Επιτυχημένης Σχέσης
Επόμενο άρθροΒιολογικά γαλαζοπράσινα φύκια, υπερτροφή κι υγεία!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here