Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Φτιάχνω σπιτική μαγιονέζα

Φτιάχνω σπιτική μαγιονέζα

350
0

Γράφει και παρασκευάζει η ΗΛΙΑΝΑ ΣΟΥΛΙΑ

Είναι τόσο εύκολο να φτιάξουμε μόνοι στο σπίτι μας την αγαπημένη μας μαγιονέζα που δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να την αγοράσουμε.Με λίγη προσοχή και γρήγορες κινήσεις θα έχουμε ένα φανταστικό αποτέλεσμα και σίγουρα την μαγιονέζα των δικών μας γευστικών προτιμήσεων.

Υλικά μαγιονέζας


ΥΛΙΚΑ

1 κρόκο αυγού
150 ml ελαιόλαδο (μπορείτε αν θέλετε να το μοιράσετε και με όποιο άλλο λάδι σας αρέσει)

1 κ.τ.γ. μουστάρδα

μισό κ.τ.γ. ζάχαρη ή μέλι

χυμό απο μισό λεμόνι

στην μύτη από το κ.τ.γ. αλάτι και πιπέρι

1 κ.τ.γ. ξύδι

Βασικό σε όλη την διαδικασία είναι πως όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι στην ίδια θερμοκρασία (σε θερμοκρασία δωματίου) ,ένα 2ωρο είναι αρκετό. Επειδή θα χρησιμοποιήσουμε ωμό αυγό θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το παστεριώσουμε λόγω του ότι τα ωμά αυγά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, προκαλώντας μας ακόμα και τροφική δηλητηρίαση λόγω ενός βακτηρίου, της σαλμονέλας που αναπτύσσεται σε αυτά.


Πήρα το αυγό το έβαλα σε ένα μπόλ με ζεστό νερό, έριξα ξύδι και το άφησα για μισή ώρα. Με αυτόν τον τρόπο κάνω γενικά τα αυγά ακόμα και όταν θέλω να τα βράσω, στο νερό που βράζει ρίχνω ξύδι.



Μετά λοιπόν από μισή ώρα το αυγό , έγινε έτσι. Το ξεπλένουμε καλά και είναι έτοιμο για χρήση.


Ξεκινάμε ρίχνοντας τον κρόκο μας μέσα σε ένα βαθύ πιάτο (ναι καλά καταλάβατε θα φτιάξουμε την μαγιονέζα μας, παραδοσιακά, με το σύρμα, θα πονέσει λίγο το χεράκι αλλά δεν πειράζει ,θα γίνει πιο νόστιμη , γι’ αυτό προτείνω κάτω από το πιάτο να βάλετε ένα πετσετάκι γιατί στην συνέχεια με το χτύπημα θα πηγαίνει γύρω γύρω).

Αρχίζουμε και χτυπάμε καλά τον κρόκο, στην συνέχεια ρίχνουμε την μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.

Ήρθε η ώρα για το λαδάκι ,προσοχή πρέπει να το ρίξουμε σιγά σιγά χτυπώντας με το σύρμα πολύ καλά και με μεγάλη ταχύτητα, θα παρατηρήσουμε ότι αρχίζει να σφίγγει.



Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.



Με τα υπόλοιπα υλικά μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και οποιοδήποτε βότανο, μπαχαρικό που μας αρέσει ( π.χ αποξηραμένο θυμάρι, βασιλικό, μαϊντανό, πολτό σκόρδου, εστραγκόν κ.α.).Όλη αυτή η διαδικασία για την παρασκευή της μαγιονέζας μας, δεν κρατάει παραπάνω από 5 λεπτά, απλά θέλει γρήγορες κινήσεις και πολύ καλό χτύπημα ιδιαίτερα στο σημείο που προσθέτουμε το λάδι μας.


Είναι έτοιμη λοιπόν , την βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο που κλείνει καλά και μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα, αν και είμαι σίγουρη πως θα την καταναλώσετε γρηγορότερα.

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα 4 εβδομάδων για αποτοξίνωση και θρέψη του οργανισμού
Επόμενο άρθροΘεραπευτικά βότανα στη λαϊκή ιατρική